SIMPEL: I tillegg fremstår det
...
SIMPEL: I tillegg fremstår det for meg som en simpel analyse å si at dersom dette ikke hadde endt slik Selbekk personlig ønsket så ville partiet gått under. Ingen av oss vet hvordan det ville gått med KrF dersom plattformen hadde fått tommelen ned fra landsstyret, skriver Simen Bondevik. Bildet er fra KrFs landskonferanse. Foto: Fredrik Hagen, NTB Scanpix
debatt
Når skal Selbekk forstå at Knut Arild er en mann med integritet og ryggrad?
Del
I en lederartikkel 29. januar stiller Vebjørn Selbekk spørsmål om når Hareide skal begynne jobben med forsoning og samling i og for KrF. Svaret på det spørsmålet er enkelt - den jobben har Hareide allerede startet med.

Både før, under og etter KrFs veivalgs-høst har Vebjørn Selbekk skrevet, kommentert og uttalt seg om en rekke saker knyttet til dette. Av og til har jeg syntes han har bommet med sine kommentarer; som da han skrev om hvor «splittende initiativ» Drivkraft er.

Av og til synes jeg Selbekk har truffet blink; som da han skrev om at KrF ikke burde gi opp kampen for en endring i 2C. Selv om jeg leser omtrent samtlige lederartikler Selbekk skriver, og av og til er uenig med ham, så tror jeg aldri jeg har blitt så provosert som når jeg leser hvordan han omtaler Knut Arild Hareide og hans handlinger i denne lederartikkelen.

Selbekk kritiserer blant annet «måten Knut Arild Hareides handlet da landsstyret i KrF skulle behandle den fremforhandlede regjeringsplattformen», han begrunner dette med at nei til plattformen ville «åpne en av avgrunn så dyp at KrF neppe ville klare å komme seg opp av den som parti med fortsatt betydning i norsk politikk». Denne kritikken finner jeg urimelig.

Enhver politiker med integritet vil så langt det lar seg gjøre være ærlig. Og det var akkurat det Hareide var under landsstyremøtet - ærlig og redelig. Han redegjorde for sine tanker rundt plattformen.

Dessuten kjente Hareide, ifølge DN, kun til omtrent en tredjedel av plattformen før selve landsstyremøtet. Derfor tviler jeg på at han hadde en «slagplan» for hvordan han kunne få flertallet med seg mot plattformen i landsstyret - han fortalte bare oppriktig om hva han tenkte og mente rundt om den burde godkjennes eller ikke.

I tillegg fremstår det for meg som en simpel analyse å si at dersom dette ikke hadde endt slik Selbekk personlig ønsket, så ville partiet gått under. Ingen av oss vet hvordan det ville gått med KrF dersom plattformen hadde fått tommelen ned fra landsstyret.

Videre skriver Selbekk at det er «Hareide selv som mest effektivt har skapt et bilde av at det ikke er plass til de røde i KrF». Den påstanden mener jeg er direkte feil.

Vår tidligere partileder har gang på gang gjort sitt for å samle partiet, og understreket at KrF fremdeles er hans parti. Som for eksempel da han holdt sin avskjedstale til landsmøtet 2. november, eller når han reiste rundt på forsoningsturne med resten av partiledelsen etter at han tapte veivalget.

Knut Arild Hareide er en mann med ryggrad. Selv om han personlig ønsket seg en annen retning og kurs for partiet, og partiet valgte han bort som partileder, har han gjort en stor innsats for å forsone og samle et splittet KrF.

Og det er mange av oss som tapte på landsmøtet som hører på Knut Arild når han sier at «KrF er mitt parti uansett». Jeg kan i alle fall opplyse Selbekk om at det er takket være Knut Arild Hareide at jeg blir med videre i partiet.

Når skal Vebjørn Selbekk forstå at Knut Arild er en mann med integritet og ryggrad?