EGYPT: «Sikkerhetsnivået var s
...
EGYPT: «Sikkerhetsnivået var svært høyt ved mange kirker da de feiret koptisk-ortodoks jul i helgen», skriver Dagen på lederplass. Foto: AP Photo/Amr Nabil
Lederartikkel
Endelig godt nytt fra Egypt
Del
Nyhetene fra egypisk kristenliv har de siste årene vært preget av kriser, undertrykkelse og forfølgelse. Desto mer gledelig var det da å kunne slå stort opp et bilde av åpningen av en splitter ny koptisk-ortodoks kaedral denne uken.

Egypts president Abdel Fattah al-Sisi innviet katedralen søndag, i forbindelse med den koptisk-ortodokse julefeiringen.

Den majestetiske kirken som har fått navnet Kristi fødsel-katedralen, ligger i landets nye administrative hovedstad utenfor Kairo. Den skal være den største i Midtøsten og kan huse hele 8000 mennesker.

Bildene fra innvielsen viser pomp og prakt og glade ansikter. Ikke like synlig, men intenst til stede, var et massivt sikkerhetsoppbud med sivilkledd politi inne i kirken og armerte kjøretøy med automatvåpen like utenfor.

Sikkerhetsnivået var svært høyt ved mange kirker da de feiret koptisk-ortodoks jul i helgen. Innenriksdepartementet har samarbeidet med de militære styrkene for å trygge kirkene, melder den egyptiske avisen al-Ahram. Dét var trolig nødvendig.

Egyptiske kirker har tidligere vært sårbare for angrep i høytidene. Vi minnes med sorg da den store katedralen i Kairo ble rammet av et bombeangrep i desember 2016, og da bomber eksploderte i to kirker i Alexandria og Tanta i påsken året etter. Begge ganger ble flere titalls mennesker drept.

Også denne julen rammet terroren, om enn ikke i samme omfang som man har opplevd før. Til tross for sikkerhetstiltakene ble en politimann drept, da han skulle uskadeliggjøre en bombe som var plassert i en bag på taket av en kirke i Nasr City utenfor Kairo.

Derfor hvilte et alvor over festen i Kristi fødsel-katedralen. Også fordi katedralen er en direkte konsekvens av en katastrofe. Egypts president ga ordre om byggingen av denne kirken for to år siden, etter bombeangrepet mot den gamle katedralen i Kairo.

Ved siden av den nye Kristi fødsel-katedralen er det bygget en minst like stor moské. De to gudshusene vegg i vegg omtales som et symbol på kristen-muslimsk sameksistens.

Selv omtaler muslimske president Sisi seg som de kristnes forsvarer mot ekstremistene og snakker gjerne om viktigheten av harmoni mellom kristne og muslimer. Like fullt blir han kritisert for ikke å gjøre nok. Mange kristne mener staten diskriminerer dem og ikke gir tilstrekkelig beskyttelse.

Vi gleder oss over den nye katedralen. Det er flott at egyptiske myndigheter bidrar til et bygg som dette. Det er betryggende å se at de plasserer vakter utenfor kirkene i julehøytiden.

Men det er fremdeles langt igjen før egyptiske kristne opplever seg som likeverdige borgere. For fremdeles er det slik at kristne barn diskrimineres i skolene.

Kristne foreldre lever i frykt for at døtrene skal bli kidnappet og tvangskonvertert til islam, slik man har sett en rekke tilfeller av i Øvre Egypt. Den tvilsomme praksisen med tvungen forsoning svekker kristnes rettssikkerhet. For å nevne noen eksempler.

Og til tross for den nye mega-katedralen er det fremdeles svært vanskelig for egyptiske kristne å få tillatelse til å bygge nye kirker eller reparere de gamle. President Sisi har med andre ord et stykke å gå før han kan snakke med troverdighet om harmoni mellom gruppene.