FORMAT: Ikke mange kirkeledere har format nok til å lede en stor kirke som Hillsong Norway. Dette perspektivet kan lett gå tapt i jakten på feil og mangler, skriver Evy Aker og Hans Krogsrud. På bildet ser vi Jostein Krogedal.

Jostein Krogedals lederstil ikke en sak for avisen

Undertegnede er medlemmer i Hillsong Oslo, og sist uke ble overraskelsen stor da vår lead pastor havnet i Dagens kritiske søkelys.

Ifølge ingressen har en rekke personer i norske Hillsong-menigheter varslet om feil og mangler ved pastor Jostein Krogedals lederstil. Allerede på førstesiden finner vi et bilde av en alvorlig Krogedal ledsaget av teksten:

– Jeg har såret folk, og det beklager jeg. Saken handler om at Dagen har fått tilgang til flere brev som er sendt til styret for Hillsong Norway, med varsler om at Krogedals lederstil er usunn og urovekkende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vår første reaksjon er at det som kommer fram i Dagens artikkel, er noe enhver leder vil komme til å oppleve i større eller mindre grad. Det er ikke noe ekstraordinært eller sjokkerende i disse «avsløringene».

Over alt hvor lederskap utøves, oppstår denne type problemer. Den neste er forundring over at dette temaet har noe i avisen å gjøre. Og for det tredje: Hva slags ukultur tyder det på når intern kritikk sendes til pressen i stedet for å bli tatt opp med den det gjelder?

Dernest slår det oss at innholdet i Dagens artikkel i liten grad stemmer med våre egne oppfatninger av Jostein Krogedal som leder. Det hører med til sammenhengen at en av oss har samarbeidet med Krogedal på styrenivå.

Erfaringen derfra tilsier at han er en sterk, tydelig og direkte leder med stor gjennomføringskraft, men også en leder som tåler direkte tilbakemelding og uenighet.

Ledere er vanlige mennesker med ulike styrker og utfordringer, og Jostein Krogedal har alltid framstilt seg selv slik. Budskapet på Dagens forside og i selve artikkelen er en ærlig leder som er oppriktig lei seg for at han har såret folk.

Dette bildet stemmer bedre med våre inntrykk. En av de befriende sidene ved Hillsongs kultur er forkynnelsen om at ingen har alt på stell. Heller ikke pastorer og ledere. Men siden Jesus er menighetens fundament og hode, kan vi likevel lykkes med å utbre hans rike.

Det er garantert vanskelig å være menighetsleder. Som kjent blåser det hardest på toppene, og da bør ikke kristne aviser bidra til å forsterke kulingen. Vi oppfatter Dagen som en seriøs avis med viktige innspill i samfunnsdebatten.

Dette er en rolle vi verdsetter, men etter vår oppfatning er det under avisens verdighet å bruke spalteplass på interne stridigheter i kirker og menigheter. Hvis det da ikke gjelder kriminelle eller særlig graverende forhold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi tviler ikke på at redaksjonens hensikt er god, men er noe mer i tvil om resultatet. Artikkelen om Jostein Krogedals lederstil kan dessverre lett gi assosiasjoner om en moderne gapestokk.

Det er i så fall det siste vår tids kirker og menigheter trenger. Ikke mange kirkeledere har format nok til å lede en stor kirke som Hillsong Norway. Dette perspektivet kan lett gå tapt i jakten på feil og mangler.