Her er KrF-leder Knut Arild Ha
...
Her er KrF-leder Knut Arild Hareide sammen med nestleder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Lise Åserud, NTB scanpix
Abort-bedraget
Del
Det er i ferd med å spre seg en myte om at KrF kan få gjennomslag for en endring i restriktiv retning i abortloven dersom man går inn i regjeringen Solberg. Dette er en ren bløff som må parkeres jo før, jo heller.

Både KrFU-lederen og partiets nestleder har bidratt til å spre denne bløffen, og ikke minst avisa Dagen hamrer løs med både reportasjer og kommentarer der dette gjentas.

Grunnlaget for denne myten er en tilfeldig bemerkning statsministeren skal ha latt falle at en endring av abortloven er blant de ting hun kan tenke seg å drøfte med KrF.

Ballongen var ikke før sluppet, så ble den skutt ned igjen både av de andre regjeringspartiene og av statsministerens eget ungdomsparti. Omsider kom statsministeren selv på banen: Nei da, det var ikke slik ment; hun hadde ikke ment å gi KrF noe løfte om noen endring.

Da er det naturlig spørre seg om hvorfor i all verden hun da i det hele tatt kom med dette utspillet. Svaret tror jeg er klart for de fleste: Hun tok sjansen på at KrF skulle bite på og ta den uforpliktende pludringen på alvor.

Det er det ingen grunn til. Regjeringen Solberg har ikke til hensikt å endre på et komma i gjeldende abortlov.