MORALISME: Din tro på gud gir
...
MORALISME: Din tro på gud gir deg ikke noen form for rett til å bestemme over andres liv, og enda mindre andres kropp. Det er på høy tid at religiøs moralisme som dette tar plass i historiebøkene og aldri igjen krever å få styre andre menneskers liv, skriver Synne Sørgjerd. Bildet er fra en demonstrasjon i 1987. Illustrasjonsfoto: Foto: Bjørn Sigurdsøn, NTB Scanpix
debatt
Abort er menneskeverd
Del
Dagens leder 31. mai er dessverre et perfekt eksempel på hva som skjer når en lar sin egen religiøse overbevisning være utgangspunkt for hvordan alle andre skal leve sine liv.

Den 30. mai markerte vi en særdeles hyggelig merkedag. Det er nå nøyaktig 40 år siden kvinner fikk retten til å selv bestemme over egen kropp.

Den 30. mai 1978 avskaffet Norge gamle mens rett til å bestemme over kvinners kropp. Istedenfor å dytte gammel moralisme og dømmende krefter på kvinner i en ekstremt sårbar situasjon ga vi dem retten til å ta kontroll over eget liv.

Vi innførte prinsippet om at enkeltes oppfatninger om innholdet i kvinners livmor ikke skal få styre livet til andre mennesker.

Å påstå at det å være for abortloven er det samme som å være imot livets ukrenkelighet er i bestefall er absurd tanke. Menneskeverdet er jo nettopp grunnlaget for å gi kvinner retten til selv bestemme om deres kropp skal utvikle et nytt menneske eller ikke.

Det handler om menneskers rett til å selv være kaptein i eget liv, det handler om å verdsette livet så høyt at kvinnen selv skal få bestemme hva livet hennes skal brukes på.

Å tillate abort er ikke å gradere menneskeliv. Selv om du skulle kunne klare å påstå at den lille celleklumpen er et eget liv, kan man umulig si at det er selvstendig menneske så lenge det er en del av kvinnens kropp. Jeg håper virkelig ikke at Dagens lederskribent mener hva kvinner gjør med sin egen kropp er et statlig anliggende.

Dagens leder 31. mai er dessverre et perfekt eksempel på hva som skjer når en lar sin egen religiøse overbevisning være utgangspunkt for hvordan alle andre skal leve sine liv. For å si det kort gir ikke din tro på gud deg noen form for rett til å bestemme over andres liv, og enda mindre andres kropp.

Det er på høy tid at religiøs moralisme som dette tar plass i historiebøkene og aldri igjen krever å få styre andre menneskers liv. For uttalelser som dette er enkelt og greit moralistisk, kvinnefiendtlig og et angrep på menneskeverdet til halve verdens befolkning.

abortloven,dagen,humanistisk ungdom,menneskeverd,synne sørgjerd,vebjørn selbekk,abort,foster,graviditet,menneskerettigheter