HJEM: Det er når de setter fot
...
HJEM: Det er når de setter foten på israelsk jord at en lang og ­økonomisk kostbar prosess starter for at de skal få et godt liv i fedrenes land, skriver Øyvind Bernatek. På bildet ser vi en nylig ankommet etiopisk jøde bli tatt imot av en slektning på flyplassen utenfor Tel Aviv. Foto: AP Photo/NTB scanpix
Fra Etiopia hjem til Israel
Del
Det er når de setter foten på israelsk jord at en lang og økonomisk kostbar prosess starter for at de skal få et godt liv i fedrenes land.

Forrige uke kom det flere fly med etiopiske immigranter til Israel. De hadde ventet lenge på å få reise. De bodde under meget vanskelige omstendigheter mens de venter på å få reise til fedrenes land og trengte økonomisk hjelp for å komme til Israel og for å skape seg et nytt liv der.

«Vi hjelper dem hjem og vi hjelper dem hjemme» har vært et viktig motto for Hjelp Jødene Hjem i mange år. Av de svært mange gruppene med jøder vi siden starten i 1990 har kunnet hjelpe, er det få grupper dette mottoet passer bedre for enn for de etiopiske jødene.

Vi har hjulpet dem i svært mange år, og vi har nettopp gjort det mottoet sier, vi har hjulpet dem hjem til Israel og vi har hjulpet dem når de er hjemme i Israel.

Å hjelpe jøder fra Etiopia er noe langt mer enn bare det spektakulære å betale for transporten. Dét er bare en mindre brikke i hele deres «reise» hjem til Israel.

Jeg har vært heldig og fått møte etiopiske jøder på Ben Gurion-flyplassen i Israel når de har kommet til landet. Å se familier som da får treffes igjen, se gleden og stoltheten over endelig å være kommet til Israel og håpet om et nytt liv, gir uforglemmelige inntrykk.

Det gjør det også å få treffe dem på absorbsjonssentre som vi også har støttet, som i Ibim, og bli invitert hjem til bunah, en helt spesiell kaffeseremoni, og å oppleve stoltheten over deres første hjem i Israel og den helt enestående varmen og gjestfriheten de viser.

Israel begynner nå virkelig å høste fruktene av de etiopiske jødenes innvandring til Israel. Jeg har også vært så heldig å få møte noe av de svært mange som virkelig har gjort det godt og som gir til landet.

Jeg har møtt et fremtredende medlem av Knesset, høyt rangerte militære, advokater, leger, skuespillere for bare å nevne noen, som alle har kommet fra Etiopia. De bærer med seg en viktig historie, de har ydmykhet, men også stolthet over det de har utrettet, og de gir ny stolthet og vitalitet til Israel.

Hjelp Jødene Hjem har vært med dem i hele prosessen, fra sentre i Etiopia, reisen til Israel og ved en rekke prosjekter som hjelper dem i Israel.

Ingen annen norsk organisasjon har hatt et slikt langvarig og helhetlig fokus på dette arbeidet som det Hjelp Jødene Hjem har hatt. Flere jøder fra Etiopia skal nå hjem til Israel, og vi er der for å hjelpe dem på veien, men vi er der også for å hjelpe dem når de har gått av flyet og det nye livet i Israel begynner.

HJHs givere har gjort disse tusenvis av miraklene mulig. Behovet for hjelp vil vare lenge, lenge etter at de siste jødene har kommet hjem til Israel fra Etiopia.

Det er når de setter foten på israelsk jord at en lang og økonomisk kostbar prosess starter for at de skal få et godt liv i fedrenes land.

debatt,dagens debatt,dagensdebatt.no,dagensdebatt,meninger,hjelp jødene hjem,hjh,jøder,jødene,øyvind bernatek,etiopia