LYTT TIL BARNA: Vi har alle at ansvar for vår oppvoksende generasjon, uansett hvilken posisjon vi har i dette samfunnet, skriver Bjarne Bjelland.

Når barn opplever ferier som lidelse

I mine 35 år i politiet har jeg vært vitne til utallige hendelser hvor barna har blitt den lidende og tapende part under høytider og ferier grunnet foreldrenes behov for å «kose» seg med alkohol når de har noen fridager eller ferie.

Igjen er det tid for refleksjon og oppsummering av julens tragiske bakside grunnet mange voksnes bruk av alkohol.

NRK Dagsrevyen sin reportasje 2. januar ga et virkelighetsbilde av juleukens feiringer som jeg håper mange fikk med seg. Politiet og medisinsk nødtelefon fikk denne jula 3331 henvendelser grunnet fyll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I innslaget fortalte også to damer om hvordan de som tenåringer opplevde at deres egen mor brukte julen til å drikke alkohol og at dette fikk triste følger for jentene sin feiring av julen. Dessverre er ikke dette enestående eller spesielle historier i forbindelse med julefeiringen.

Les også: Lederartikkel om julemoral

I mine 35 år i politiet har jeg vært vitne til utallige hendelser hvor barna har blitt den lidende og tapende part under høytider og ferier grunnet foreldrenes behov for å «kose» seg med alkohol når de har noen fridager eller ferie.

Det er mange spørsmål og tanker som går gjennom hodet i silke situasjoner, men løsningen på de mange saker relatert til denne problematikken som vi alle vet er til stede er ikke enkel og jeg tror heller ikke det finnes noen fasit. Utfordringen er egne holdninger og solidaritet.

Julen er i høyeste grad barnas høytid, og for de fleste er det også en høytid som gir glede og gode stunder sammen med barn, barnebarn og familie. Dessverre er også en del av virkelighetsbildet at mange barn gruer seg til jul.

«Ting som er bra, blir bedre. De som allerede har det vanskelig, får det verre!, sier Kari Lossius, klinikkdirektør og psykolog ved stiftelsen Bergensklinikkene. En god beskrivelse av hvordan julen oppleves for mange mennesker.

Les også: Paal-André Grinderud - gutten som vant julen

Det er litt over en million barn i Norge. Det er ingen som ønsker at noen av disse skal ha en trist og dårlig julefeiring. Det har fra ulike hold blitt anslått at rundt 200 000 barn gruer seg til jul grunnet foreldrenes alkoholmisbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere barn har vonde opplevelser fra julefeiringer fordi foreldrene benyttet disse fridagene til å drikke alkohol. Undersøkelser viser at desember er den fuktigste måneden. I dag drikker befolkningen i Norge over 15 år i snitt åtte liter ren alkohol i året. Det tilsvarer 80 flasker vin eller 355 halvlitere med øl.

Det er viktig å lytte når barn opplever julen og ferier som en lidelse. Vi har alle at ansvar for vår oppvoksende generasjon samme hvilken posisjon vi har i dette samfunnet. Politi, barnevern, politikere, og andre offentlige instanser gjør mye godt arbeid og kan også gjøre mange gode tiltak i fremtiden.

Men her er det foreldrene som må ta noen runder med seg selv før neste høytid og ferie.

Les også
Gutten som vant julen
Les også
384 døde av alkohol i 2013
Les også
Alkohol , logikk, politikk
Les også
Økning i ølsalget - både med og uten alkohol
Les også
Julemoral