NYE HØYDER: Forfølgelsen av kinesiske kristne nådde i fjor historiske dimensjoner, advarer Bob Fu, leder og grunnlegger av China Aid. Den USA-baserte organisasjonen har i en årrekke satt søkelys på religionsfriheten i Kina. (Illustrasjon fra Shanghai)

Alarmen går i Kina

I flere år har venner av Kina gledet seg over at det gikk riktig vei for kristnes frihet i landet. Så, plutselig, kommer bekymringsmeldingene. Kinesiske myndigheter har fjernet kors fra kirkebygg med makt. Hva er det som skjer?

I flere år har venner av Kina gledet seg over at det gikk riktig vei for kristnes frihet i landet. Så, plutselig, kommer bekymringsmeldingene. Kinesiske myndigheter har fjernet kors fra kirkebygg med makt. Hva er det som skjer?

Korset på Salvation Church i Wenzhou syntes lang vei der det tronet på den store kirkens kuppel. Da menigheten fikk vite at myndighetene ville fjerne korset, sto de vakt utenfor kirken dag og natt i flere måneder. Til slutt ble korset likevel fjernet i fjor sommer. På cnn.com kan man se video av flere hundretalls politifolk som gikk løs på menighetsmedlemmer som sto vakt rundt kirken sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge CNN har myndighetene fjernet hundrevis av kors fra kirker i Wenzhou, byen som er blitt kjent som Kinas «Jerusalem» på grunn av de mange kristne innbyggerne. Andre steder har man ikke nøyd seg med å fjerne korset, men har revet hele kirkebygg.

Nylig presenterte organisasjonen Åpne Dører sin årlige rapport om forfølgelse. De la også frem en oversikt over hvilke land som hadde flest angrep på kirker. Man skulle kanskje tro at det var Nigeria med Boko Harams mange kirkebombinger som toppet listen, men slik var det ikke. Kina var faktisk det landet der det ble registrert flest angrep på kirker i fjor, med 258 hendelser.

Forfølgelsen av kinesiske kristne nådde i fjor historiske dimensjoner, advarer Bob Fu, leder og grunnlegger av China Aid. Den USA-baserte organisasjonen har i en årrekke satt søkelys på religionsfriheten i Kina. Også de har hatt en oppsummering av fjoråret. Noe av det mest oppsiktsvekkende er at også de offisielt godkjente Tre Selv-kirkene nå er blitt gjenstand for harde angrep.

En annen tydelig trend er at myndighetene i enda større grad enn før stempler uregistrerte huskirker som sekter og straffeforfølger dem. Dette rammer både evangeliske kirker og den pavelojale, katolske undergrunnskirken.

I snart to år har Xi Jinping vært Kinas president. Han har markert seg med tettere kontroll av religiøse grupper. Én gruppe som har fått merke dette, er det muslimske uighur-folket i provinsen Xinjiang, særlig etter at Xi Jinping startet sin kampanje mot terror for et drøyt halvår siden.

At også kristnes frihet mange steder ser ut til å bli innskrenket, blir sett i sammenheng med at tallet på kristne fremdeles øker kraftig. Det blir anslått at Kina vil være verdens største kristne nasjon om 15 år, hvis veksten fortsetter i samme tempo som nå. Det skaper nervøsitet at det snart er flere kristne i Kina enn det er medlemmer i kommunistpartiet.

Kinesiske myndigheter har tradisjonelt vært nervøse for bevegelser som kan true det store landets stabilitet. Det kan man ha en viss forståelse for. Men Kina nøyer seg ikke med å sikre stabiliteten gjennom håndheving av lov og orden. Når staten fremstår som overgriper gjennom sine brutale reaksjoner, enten det gjelder regelrette massakrer på muslimer eller riving av kirker og fengsling av pastorer, da tar forståelsen slutt.

Nå må det presiseres at Kina er stort og at det er store lokale variasjoner, også når det gjelder religionsfrihet. Men meldingene om økt forfølgelse av kristne bekymrer. Vi kunne håpe at kinesiske myndigheter en gang ville verdsette de kristne kirkene. At de ville innse at aktive kristne som regel er lovlydige borgere, og at kirkeveksten derfor er bra for rikets stabilitet. Men en slik erkjennelse ser ut til å sitte langt inne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tett kontroll av folket og brutal behandling av meningsmotstandere har alltid vært kommunismens varemerke. Like forutsigbar er denne ideologiens avsky for religiøs tro. Det vi nå er vitne til i Kina, er en repetisjon av kommunismens undertrykkende logikk slik den alltid er blitt praktisert.

Det skaper nervøsitet at det snart er flere kristne i Kina enn det er medlemmer i kommunistpartiet.

LES OGSÅ: Mener islamistisk vekkelse rammer afrikanske kristne

Les også
Jesus og samaritanerne, kristne og muslimer
Les også
Kristenforfølgelsen øker mest i norsk misjonslandI disse landene er forfølgelsen av kristne verst
Les også
Dette treet pyntes flere ganger før julJul i Kina
Les også
– Kina fører krig mot uighureneUighurene
Les også
– Fra vondt til verre i Xinjiang