SEND INN INNLEGG
SELSØYVIK: Kongeparet fortsatt
...
SELSØYVIK: Kongeparet fortsatte onsdag sitt fylkesbesøk i Nordland. I Selsøyvik ble de møtt med blomster av Karita Hilstad og Jens Andreas Lind Aakre. Foto: Knut Falch, Scanpix
Stolte skuter krysset hverandre på Polarsirkelen
Del
Med lange støt i fløyta hilste to av kystens mest prominente fartøyer hverandre da de krysset Polarsirkelen onsdag formiddag. Kongeskipet Norge var det ene, hurtigruta Nordlys det andre.
På kongeskipets dekk sto kong Harald og dronning Sonja og vinket, på hurtigruta sto flere hundre passasjerer og vinket tilbake. Et titall småbåter fulgte i kongeskipets kjølvann, og fra hurtigruta kunne man høre trompetsolo.Turistene fikk trolig en opplevelse de neppe vil glemme på en stund – et møte med ett av verdens to gjenværende kongeskip midt i hurtigruteleden.Ny polarsirkelstøtteKongeskipets sakte passering over Polarsirkelen markerte også en innvielse av den nye polarsirkelstøtten. Den gamle ble tatt av stormen.Støtten er plassert på holmen Vikingen i Rødøy kommune. Monumentet med en globe på toppen er selve inngangsporten til midnattssolens rike. På holmen hadde flere barn og voksne tatt plass med flagg og brannsprøyter for å hilse kongeskipet velkommen.– En båttur langs Nordlandskysten er en sjøreise verdt, og det er en fin måte å se landsdelen fra riktig side. Så innbydende ligger dette eventyrlandskapet der og ønsker alle velkommen med sin rekke av sagnomsuste fjellformasjoner. Rødøyløva og Hestmannen, for eksempel, er strategisk plassert i skipsleia og har gjennom uminnelige tider vært kjennemerker for sjøfarende, sa kongen i en tale til befolkningen i Rødøy. Men han innrømmet at kongeskipet i tillegg til kjente landemerker bruker mer moderne instrumenter å navigere etter.Folkefest i SelsøyvikDet gamle handelsstedet Selsøyvik i Rødøy er kommunens tusenårssted. Derfor var det naturlig å ta imot kongeparet nettopp her når det kom på besøk. Et fåtall av kommunens innbyggere bor fast i Selsøyvik, men mange hundre hadde tatt veien til øya i anledning kongebesøket.Kommunens musikk- og kulturskoleelever underholdt med sang og musikk, og kongeparet fikk en omvisning i stedets landhandel, som er av den virkelig gammeldags slaget med et stort sortiment.– Her var det orden i hyllene, utbrøt dronning Sonja da hun kom inn i butikken som fortsatt er viktigste leverandør av dagligvarer på Selsøya og øyene rundt.I en av skuffene, mellom buksestrikk og silkespoler, fant dronningen noen bunter moulinègarn (brodèrgarn).– Det må jeg ha, det finnes jo nesten ikke i dag, sa en fornøyd dronning, som fikk med seg et par bunter i forskjellige farger.Etter arrangementet i Selsøyvik dro kongeskipet videre til neste kommune, Meløy, der to nye stoppesteder, Glomfjord og Ørnes sto på programmet onsdag ettermiddag og kveld.

NTB