Seks av ti innsatte er muslimer

I Frankrike er opptil syv av ti insatte muslimer. - Et direkte resultat av feilslått integreringspolitikk, hevder muslimsk sosiolog.

Muslimer i Frankrike utgjør tolv prosent av innbyggertallet, men de utgjør mellom 60 og 70 prosent av fangene i landets fengsler, skriver Washington Post og henviser til undersøkelser, tall fra kriminologer og muslimske ledere i Frankrike.

– Den høye andelen muslimer i franske fengsler er et direkte resultat av en feilslått integreringspolitikk for minoriteter i Frankrike, sier Moussa Khedimellah, en sosiolog sm har gransket på temaet muslimer i det franske straffesystemet.



Gjennomgående

Tallene er ikke unike for Frankrike. i England utgjør muslimer elleve prosent av de innsatte, men utgjør bare tre prosent av den totale befolkningen i landet.

I Nederland er mellom 20 og 26 prosent av alle fanger muslimer, men utgjør bare  5,5 prosent av landets befolkning. I Belgia er tallene respektive 16 og to prosent.



Immigranter

– Mange immigranter kommer til Frankrike fra Nord-Afrika og andre islamske land gjennom de siste tiårene. De ankommer landet som hjelpetrengende, som gjør at lovbrudd kan være en nærliggende måte å rette på dette, sier Jeanne Sautière, leder for integrasjon og religiøse grupper i det franske fengselssystemet.

– Det viktigste å si er at det ikke finnes noen sammmenheng mellom islam og lovbrudd, sier hun.



Feilslått politikk

Muslimske ledere og sosiologer hevder at den franske politikken, i større grad enn i andre europeiske land, har ført til at muslimer blir isolert i fattige forsteder med høy arbeidsledighet, manglende skoletilbud og lav kvalitet på boliger.

De mener dette har skapt en generasjon unge med manglende håp om å klatre på den sosiale rangstigen og med liten respekt for franske myndigheter og myndighetspersoner.



Antakelser

Franske myndigheter innhenter ikke data som fordeler innsatte i rase, religiøs eller etnisk tilhørighet, men muslimske forskere og sosiologer som viser at andelen muslimske fanger er på mellom 60 og 70 prosent av det totale antallet innsatte i franske fengsler.


DM