SEND INN INNLEGG
BRUDD: Forskning viser at nærm
...
BRUDD: Forskning viser at nærmere halvparten av samboerparene kommer til å bryte opp innen ekteskapet - noe som kan være like smertelig som en reell skilsmisse. Foto: Scanpix-Illustrasjon
Samboere «skiller seg» oftere enn gifte
Del
Amerikansk forskning viser, at fire av fem samboerpar bryter opp. Spørsmålet er bare om de skilles før eller etter giftermålet.
Det er grunnleggerne av Marriage Savers, Mike og Harriet McManus, som vil ta opp emnet: «Myter, risker og svar», når det gjelder samboerskap, i det amerikanske TV-programmet «the 700 Club.» Programmet går på kanalen  ABC Family Network i mars. Emnet er tatt fra deres nye bok: «Living Together: Myths, Risks & Answers».Totredjedeler av alle par i USA er samboere, før de gifter seg. Mange av dem er barn av skilte eller ugifte foreldre, og de frykter derfor ekteskapet. Flere sier, at de bor sammen for å spare penger – en myte, mener ekteskapsrådgiverne. De kan spare like mye ved å bo med venner av samme kjønn.– Samboerne tror de kan teste ekteskapet i et «prøve-ekteskap». Det fire av fem samboerpar vil oppleve er en virkelig «prøve-skilsmisse». Det eneste spørsmålet i sammenhengen er om det vil skje før eller etter giftermålet, hevder rådgiverne.Risken de tar, som forskningen viser, er at nærmere halvparten av samboerparene kommer til å bryte opp innen ekteskapet – noe som kan være like smertelig som en reell skilsmisse. De som er samboere før ekteskapet, har 50 prosent større sannsynlighet for at forholdet ender i en skilsmisse, enn de som lever hver for seg før ekteskapet. En ekteskaps-ekspert utrykker det slik: «Du kan ikke trene deg på stabilitet».Forskningen rådgiverne vil henvise til, viser også at menn og kvinner bor sammen av ulike årsaker. Kvinner ser det som et steg i retning av ekteskapet. Menn ser det som tilgjengelig sex, vennskap og deling av kostnader – uten forpliktelser. Når menn ikke «stiller spørsmålet», så blir kvinner deprimerte, og de har tre ganger så store sjanser for å bli deprimert som gifte kvinner.Kvinnene har også tre ganger så stor sjanse for å bli mishandlet som gifte kvinner. Det er fire ganger mer sannsynlig, at menn i samboerskap er utro enn gifte menn. Samtidig er det åtte ganger større risiko for at kvinner i samboerskap kommer til å være utro enn gifte kvinner. En annen sjanse samboerparene tar, er at de kommer til å få barn. Rundt 41 prosent av samboerne får et barn sammen mot bare 45 prosent av de gifte parene.Ekteskapsrådgiverne i Marriage Savers synes det er meget merkelig, at kirkene ikke tar opp disse spørsmålene.

DM