Pastorkrisen i frikirke-Norge

Gud kaller like mange, men det er færre som sier ja.

Selv­føl­ge­lig er det krise når en av lan­dets størs­te pinse­me­nig­he­ter ikke kla­rer å re­krut­te­re ny pas­tor.

Pas­tor i pinse­kir­ken Ta­ber­nak­let i Ber­gen, Tor­stein Mentzo­ni (40), går av etter som­mer­en. Som Dagen for­tal­te i går har det ikke lyk­tes for me­nig­he­ten, som er en av de størs­te i lan­det innen pinse­be­ve­gel­sen, å finne en per­ma­nent etter­føl­ger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I ste­det har man sendt bud på sin tid­li­ge­re, pen­sjo­ner­te for­stan­der Os­vald In­ste­bø (73). Nå blir han pas­tor for me­nig­he­ten igjen for tred­je gang, i førs­te om­gang for en pe­rio­de på ett år.

Ikke ett ondt ord om Os­vald In­ste­bø. Han har vært en mar­kant figur både i me­nig­he­ten Ta­ber­nak­let i Ber­gen og i pinse­be­ve­gel­sen ge­ne­relt. Og han kom­mer sik­kert til å gjøre en ut­mer­ket jobb det ene året han nå har sagt ja til å lede me­nig­he­ten.

Men det er li­ke­vel ikke ak­ku­rat noe sunn­hets­tegn at en av Nor­ges størs­te pinse­me­nig­he­ter ikke kla­rer å løse sin pas­torut­ford­ring på annen måte enn å hente inn en 73-åring i et slags års­vi­ka­riat. Det vit­ner om et stort og akutt re­krut­te­rings­pro­blem.

Men si­tua­sjo­nen i Ta­ber­nak­let syn­lig­gjør også en mer lang­sik­tig trend som er enda mer be­kym­rings­full enn den lo­ka­le ut­ford­rin­gen de sli­ter med i Ber­gen.

Pas­tor­gjer­nin­gen i en stor pinse­me­nig­het som Ta­ber­nak­let ville for få år siden blitt be­trak­tet som et skik­ke­lig «opp­rykk» for mange fremad­stor­men­de unge pro­fi­ler i be­ve­gel­sen. Slik er det åpen­bart ikke len­ger. I dag er lis­ten over in­ter­es­ser­te svært kort, for ikke å si ikke-ek­sis­te­ren­de.

Flere av Da­gens kil­der peker på ge­ne­ra­sjons­kon­flik­ter som årsak til denne kri­sen, både lo­kalt og na­sjo­nalt. Det er sik­kert mye rik­tig i det.

For det har blitt grunn­lagt en hel del «nye» pinse­me­nig­he­ter de siste årene. Og en gans­ke stor del av de yngre le­der­ne i be­ve­gel­sen er nå å finne som pas­to­rer i disse me­nig­he­te­ne.

I denne typen for­sam­lin­ger - som for en stor del hen­ven­der seg til ung­dom­mer og unge voks­ne - unngå man ty­de­lig­vis mye av spen­nin­gen mel­lom ulike al­ders­seg­men­ter. Av­trop­pen­de pas­tor i Ta­ber­na­ke­let, Tor­stein Mentzo­ni, har gitt ut­trykk for at denne typen for­hold var noe av det som bi­drog til at pres­set ble for stort for ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men hel­ler ikke i disse nye sam­men­hen­ge­ne ser det ut til å være noen langt kø av unge men­nes­ker som ivrer etter å bli pas­to­rer og ån­de­li­ge le­de­re.

Da­gens krise står i sterk kon­trast til det som var si­tua­sjo­nen på fri­kir­ke­lig side for bare ti til 20 år siden. Den gan­gen satte ulike bi­bel­sko­ler sta­dig elev­re­kor­der. Og i disse mil­jø­ene ble en pas­tor- eller for­kyn­ner­gjer­ning nær­mest sett på som den beste kar­rie­r­evei­en en ung kris­ten kunne slå inn på.

Vi tror at Gud kal­ler like mange til å for­kyn­ne hans ord i dag som tid­li­ge­re. Pro­ble­met er at det er færre som sier ja.

Første­lek­tor ved Ans­gar teo­lo­gis­ke høg­sko­le, Bjørn Øy­vind Fjeld, peker i så måte på noe vik­tig i Dagen i dag.

Han er be­kym­ret over at unge men­nes­ker som har gave og kall til å være pas­tor, hop­per av etter kort tid.

- Vi må bli flin­ke­re til å heie på dem og stel­le godt med dem så de får blomst­re, sier Fjeld.

Det er et råd vi vil slut­te oss hel­hjer­tet til.

Les også
Tar over pinsekirke for tredje gang
Les også
Pinsevenner valfarter for å få variasjon50+