Tarje Gilje er debattredaktør i Dagen.

Når hun sitter rett overfor deg

Et godt testspørsmål kan være om jeg ville ha sagt det jeg har skrevet, dersom jeg satt rett overfor den jeg debatterer med, skriver debattredaktør Tarjei Gilje.

Vi får stadig høre at debattstoffet er noe av det mange av Dagens lesere setter mest pris på. Nylig gjennomførte vi en undersøkelse som bekreftet dette inntrykket.

Vi tror at Dagens lesere er mer en gjennomsnittlig engasjerte. Det var derfor tidligere styremedlem Geir Magnus Nyborg i sin tid omtalte Dagen som «det mobiliserbare kristenfolkets avis». Dette ser vi på som en uvurderlig ressurs. Vi ønsker stadig å bli dyktigere til å gi leserne våre et best mulig produkt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Større bredde

Et av områdene vi ønsker å utvikle, er debattstoffet. På debattsidene i papiravisen arbeider vi kontinuerlig for å få frem en bredde av synspunkter. Vi ønsker oss en større bredde av meninger og skribenter, og vi ønsker en tone som gjør at flere finner det interessant å delta.

Mange leser debattspaltene i Dagen med stor interesse. Men en del gir uttrykk for at debattene kan bli for smale, for mye dominert av enkeltaktører, og for mye preget av at kjente standpunkter blir gjentatt.

Dagen har tradisjon for stor bredde når det gjelder hvem som slipper til. Vi er ikke interessert i gi noen forrang til dem som sympatiserer med avisens egne synspunkter. Snarere vil vi prioritere dem som har andre vurderinger enn dem vi selv forfekter – for eksempel på lederplass. Vi tror at sunn meningsbrytning er av det gode. Det å la argumentene få bryne seg på hverandre, hjelper oss nærmere sannheten. Vi vil motarbeide en tanke om at uenighet nærmest per definisjon er truende.

Stammespråket

Da jeg for et par uker siden snakket om avisebatt med ledelsen i Indremisjonsforbundet, hadde daglig leder Marit Hårklau Ådnanes i Indremisjonssamskipnaden et interessant innspill. Mer enn å delta i den løpende avisdebatten er hun interessert i den gode samtalen om aktuelle spørsmål. Jeg tror hun snakker på vegne av flere enn seg selv.

Avisdebatten kan noen ganger få en tone som gjør at de som behersker stammespråket diskuterer med hverandre, mens mange finner selve omgangsformen fremmed. Et godt testspørsmål kan være om jeg ville ha sagt det jeg har skrevet, dersom jeg satt rett overfor den jeg debatterer med. Jeg håper debattspaltene i Dagen kan få ligne på den gode samtalen. Hvor det er rom for å lytte til den andre og erkjenne at jeg faktisk ikke har forstått alt. Hvor det er argumentene som blir løftet frem, mer enn fordommer og personkarakteristikker. Uten at vi på noen måte skal legge lokk på selve meningene.

I tiden fremover kommer vi til å legge enda mer vekt på mangfold i debattspaltene. Vi kommer til aktivt å oppsøke flere nye skribenter for å utvide horisonten til oss alle som leser meningsstoffet.

Om du ønsker å kritisere noen i et leserinnlegg, tenk gjerne da at den du skriver om sitter foran deg.

Debatt på Dagen.no

Dagen inviterer til saklig debatt, gjerne med høy temperatur.

Vi tillater ikke bannskap, personangrep og hets i spaltene våre.

Du må være registrert og innlogget på Facebook for å kunne kommentere artikler på Dagen.no - og alle må fremstå med fullt navn.

Kommentarfeltet finner du nederst på alle sider på Dagen.no

Falske profiler vil bli utestengt.

Du kan velge om kommentaren din kun skal ligge synlig inne på den aktuelle artikkelen - eller om du ønsker at flere skal se den. Da krysser du av for for at den skal publiseres på Facebook.

Kommentarer som rapporteres som misbruk eller spam (av andre debattanter) skjules automatisk for den som rapporterer. Deretter blir innlegget vurdert av Facebooks moderatorer.

Dersom du bryter Dagens enkle debattregler, har vi to sanksjonsmuligheter: Vi kan slette kommentaren din - eller vi kan utestenge deg helt fra all debatt hos oss ved gjentatte overtramp.

Dersom kommentaren slettes, vil den kun være synlig for din lukkede krets med registrerte venner på Facebook. Innlegget kan ikke lenger leses av andre som er inne på Dagen.no.

Om vi utestenger deg, vil du ikke lenger kunne skrive artikkelkommentarer som er synlige for offentligheten på våre nettsider.

Vi begrunner ikke ytterligere hvorfor vi fjerner kommentarer eller utestenger profiler. Det gjør heller ikke Facebooks moderatorer.

Dagen har ikke redaktøransvar for kommentarer som er slettet - og fjernet fra offentligheten. Men du må være oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet, enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner.

Kjør debatt!

Svend Ole Kvilesjø , nettleder i Dagen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Dagen i ny draktDebatt på Dagen.no
Les også
Lei av glad-bølge på FacebookFacebookDebatt på Dagen.no