Illustrasjonsfoto: Berit Keilen - NTB Scanpix

Er du en slask?

«Hvis du er en slask og ikke betaler og holder papirene i orden, kan du være med på å støtte opp under menneskehandel», sier Nicolai Strøm-Olsen til Dagen. Det handler om svart arbeid, et område altfor mange nordmenn tar altfor lett på. Denne lettsindigheten kan få dypt tragiske konsekvenser.

Nicolai Strøm-Olsen er daglig leder og redaktør i Frekk forlag, som eies av tankesmien Skaperkraft. Sammen med Ellen Reiss står han bak boken «Norsk slaveri», som nylig ble lansert.

Si menneskehandel, og mange tenker på kvinner som transporteres over landegrensene og tvinges til prostitusjon. Men menneskehandel handler om mer enn som så.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det handler om menn og kvinner som presses til tvangsarbeid i en rekke bransjer: i butikker, på byggeplasser og i landbruket. Dermed er det skremmende lett, for den som ikke er seg problemet bevisst, å bli delaktig i menneskers ulykke.

Les også: Hevder at kristne kjøper svart arbeid

Synes du for eksempel at det er for godt til å være sant at et firma kan tilby vask, polering og innvendig rens av bilen for bare et par hundre kroner, så er det trolig nettopp dét: For godt til å være sant at dette kan tilbys på lovlig vis. Da politiet i fjor gjorde en kontroll av bilpleiebransjen i Hedmark og Oppland, ble det avslørt svart arbeid i 10 av 12 kontrollerte bedrifter.

Og får du et anbud på oppussing av badet fra et firma som tilbyr vesentlig billigere pris enn andre aktører, bør varsellampene blinke. Det er ille nok i seg selv å benytte firmaer som underbetaler sine arbeidere, eller som betaler svart. I tillegg ødelegger man også for de aktørene som forsøker å drive lovlig. Signalene fra byggebransjen er tydelige: Det blir stadig vanskeligere å konkurrere mot dem som tilbyr svarte tjenester.

Da den norsk-franske korrupsjonsjegeren Eva Joly i sin tid advarte mot korrupsjon i Norge, advarte hun også mot å tro at det sto bedre til her enn andre steder når det gjaldt omfanget av svart økonomi. Hun hadde sørgelig rett. Jan-Egil Kristiansen, leder for skattekrim i Skatt Øst, hevder ifølge Dagsavisen at den svarte økonomien i Norge kan utgjøre svimlende 420 milliarder kroner. Det vil si mer enn en tredjedel av hele årets statsbudsjett på 1161 milliarder. Slik blir fellesskapet ranet for enorme ressurser. Og i den svarte økonomiens kjølvann blir mennesker utnyttet, krenket og slavebundet.

Det er ubehagelig, men trolig på sin plass, når Filip Rygg, kommunikasjonssjef i Skaperkraft, utfordrer kristnes kjøp av svart arbeid. Hvis han har rett i at også mange kristne har for slappe holdninger til dette, da er det virkelig behov for selvransakelse.

Menneskehandel og svart arbeid henger sammen. Som Nicolai Strøm-Olsen påpeker: All menneskehandel foregår i den svarte økonomien. Klarer vi å eliminere den svarte økonomien, klarer vi også å eliminere menneskehandelen.

Kristne sto i sin tid i bresjen for å avskaffe slaveriet. Det samme engasjementet bør vi ha i forhold til moderne slaveri – som er like grimt som gamle dagers handel med mennesker, men mye vanskeligere å avdekke. Da er det en tragedie om vi på grunn av tankeløshet eller slendrian bidrar til å opprettholde dette massive samfunnsproblemet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nett-TV; Debattmøte om «norsk slaveri» - se det i opptak her

Les også
Hevder at kristne kjøper svart arbeidSvart arbeid
Les også
Debattmøte om «Norsk slaveri»
Les også
Heller gylne myggstikk enn bart
Les også
De blir nok enige til slutt
Les også
En demonstrasjon av maktesløshet
Les også
Oslo-charteret for religionsfrihet
Les også
Arven etter Arafat