LEDER: Grunnleggende menneskerett

Hvor mye koster det skattebetalerne å la de syke barna bli født?

Na­zis­te­nes ut­ryd­del­se av funk­sjons­hem­me­de ble mulig fordi leger med sam­vit­tig­hets­kva­ler ble fjer­net. His­to­ri­en viser oss hvor galt det kan gå når sam­vit­tig­hets­fri­he­ten ikke re­spek­te­res.

HL-sen­te­rets nye hefte«Liv uten li­vets rett» kom­mer i rette tid. Her be­skri­ves i all sin gru hvor­dan na­zis­te­ne be­gikk masse­drap på pa­si­en­ter med mis­dan­nel­ser og men­ta­le li­del­ser før og under andre ver­dens­krig.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Utryddelsen av svakhet

For­eld­re ble lurt eller tvun­get til å gi fra seg barn med uøns­ke­de dia­gno­ser, men barna fikk ikke be­hand­ling, slik det ble lovet. De ble drept. Også voks­ne pa­si­en­ter ble ut­valgt til «barm­hjer­tig­hets­dø­den». Andre ble tvangs­ste­ri­li­sert eller fikk for­bud mot å gifte seg.

Bak over­gre­pe­ne lå rase­hy­gie­nens mål om et sam­funn uten svake ledd. Men­nes­kers verdi ble vur­dert ut fra deres evne til å ar­bei­de. Al­vor­lig syk­dom var for dyrt for Hit­lers ideal­sam­funn.

De­tal­je­ne fra na­zis­te­nes ut­ryd­del­se av funk­sjons­hem­me­de rys­ter. Mot­stan­den mot na­zis­men er en sterk del av nord­menns iden­ti­tet. Der­for er det oss gans­ke frem­med at spor av na­zis­te­nes tanke­gods frem­de­les skul­le fin­nes i vårt sam­funn. Psy­ko­log­spe­sia­list Per Johan Is­dahl, som har ut­ar­bei­det HL-sen­te­rets nye hefte, ut­ford­rer oss li­ke­vel til å re­flek­te­re over saken.

LES FLERE LE­DE­RE HER

I etin­ter­vju med Dagen sier han at na­zis­te­nes ut­ryd­del­se av de svake kan være en på­min­nel­se på hvor lett det er å sette til side folk som er for­skjel­li­ge. Is­dahl ber oss være kon­ti­nu­er­lig år­våk­ne, for selv i vår tid stil­les det spørs­mål ved hva det kos­ter å holde et men­nes­ke i live.

Øko­no­mi vil også være et uunn­gåe­lig as­pekt hvis alle gra­vi­de får til­bud om tid­lig ul­tra­lyd. Hvor mye kos­ter det skatte­be­ta­ler­ne å la de syke barna bli født? Vi vet at dans­ke for­eld­re til barn med Downs syn­drom er blitt mob­bet fordi de har på­ført sam­fun­net en kost­nad ved ikke å ta abort.

Kri­ti­ke­re av den dans­ke prak­si­sen hev­der at det er en klar sam­men­heng mel­lom til­bu­det om fos­ter­dia­gnos­tikk til alle gra­vi­de og en for­and­ring i men­neske­sy­net. På få år har et han­di­kap end­ret sta­tus fra å være et livs­vil­kår til å være en feil som ikke ble opp­da­get i tide. Bar­nets verdi blir ned­gra­dert og veid opp mot ut­gif­te­ne det på­fø­rer sam­fun­net. Hører vi ek­ko­et fra 1930-tal­lets Ber­lin?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

HL-sen­te­rets hefte viser oss at de­bat­ten om sor­te­rings­sam­fun­net hen­ger sam­men med de­bat­ten om le­gers re­ser­va­sjons­rett. Na­zis­te­nes ut­ryd­del­se av funk­sjons­hem­me­de skjed­de i ly av syke­hu­se­ne. Leger som hadde etis­ke inn­ven­din­ger mot det som skjed­de, ble fjer­net. Slik ble lege­stan­den gjen­nom­sy­ret av Hit­lers sym­pa­ti­sø­rer. Det var ingen igjen til å dra i nød­brem­sen.

Sam­vit­tig­hets­fri­he­ten er blitt kalt den grunn­leg­gen­de men­neske­rett. Den hand­ler om men­nes­kets in­tegri­tet og det indre livs fri­het. Sam­vit­tig­hets­fri­he­ten er en av grunn­stei­ne­ne i de­mo­kra­ti­et, og er en for­sik­ring mot stat­li­ge over­grep og auto­ri­tært styre. Der­for er den så vik­tig å re­spek­te­re. Og der­for er vi hjer­tens enige med Inge Løn­ning, som i en de­batt om re­ser­va­sjons­rett i Oslo ons­dag sa at et sam­funn aldri bør ta fra et in­di­vid den per­son­li­ge in­tegri­te­ten. 

LES FLERE LE­DE­RE HER