KrF og De Kristne

KrF har sannsynligvis tatt frem kalkulatoren.

På siste må­ling for TV 2 er par­ti­et De Krist­ne ikke len­ger et pro­mille­par­ti, men et pro­sent­par­ti.

Det nye par­ti­et De Krist­ne har vært iden­ti­fi­ser­bart på flere me­nings­må­lin­ger den siste tiden. Aller best re­sul­tat har de fått på TV 2s må­lin­ger siste uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tal­le­ne er gans­ke små og feil­mar­gi­ne­ne der­for til­sva­ren­de store. Av den grunn må man selv­føl­ge­lig ta alle mu­li­ge for­be­hold rundt denne typen sif­fer. Det skal også sies at andre gal­lu­per ikke har fan­get opp de samme ut­sla­ge­ne for De Krist­ne.

Men på TV 2s må­lin­ger kan det virke som opp­slut­nin­gen rundt dette par­ti­et er noe mer enn bare et til­fel­dig blaff. Dette er den andre TV 2-gal­lu­pen på rad som viser en sub­stan­si­ell opp­slut­ning om De Krist­ne. På for­ri­ge må­ling fikk par­ti­et 0,9 pro­sent. Og nå på søn­dag altså 1,0.

Dette er over­ras­ken­de tall. Men det må sies at De Krist­ne mar­keds­fø­rings­mes­sig dri­ver en type på­virk­ning som er langt mer pro­fe­sjo­nell enn det andre krist­ne små­par­ti­er tid­li­ge­re har be­dre­vet. Blant annet har par­ti­et opp­da­get hvor vik­tig det er å være til stede i so­sia­le medi­er.

TV 2s valg­eks­pert og po­li­tis­ke med­ar­bei­der Kje­til Løset sier til Vårt Land at tal­le­ne tross alle for­be­hold «li­ke­vel er så­pass ty­de­li­ge at vi nå ser at det rører seg noe rundt De Krist­ne».

Par­ti­ets opp­slut­ning på denne må­lin­gen er for ek­sem­pel stør­re enn et etab­lert parti som Rødt. Enda mer in­ter­es­sant er selv­føl­ge­lig stør­rel­ses­for­hol­det sam­men­lig­net med Kris­te­lig Folke­par­ti. Knut Arild Ha­rei­des parti får på samme må­ling 4,7 pro­sent. Slår man sam­men disse tal­le­ne, betyr det at nes­ten hver femte vel­ger som iføl­ge denne må­lin­gen stem­mer på et kris­tent parti, er en De Krist­ne-vel­ger.

KrFs ge­ne­ral­sek­re­tær Knut Jahr sier til Vårt Land at de har valgt ikke å gi opp­merk­som­het til De Krist­ne. Å late som De Krist­ne ikke ek­sis­te­rer kan mu­li­gens være en klok valg­kamp­stra­te­gi for KrF. Men Jahr har nok li­ke­vel tatt frem kal­ku­la­to­ren, han også. Og ut­reg­nin­gen av for­holds­tal­let mel­lom De Krist­ne og KrF fra TV 2s må­lin­ger, er nok ikke noen be­ha­ge­lig talløvel­se for Kris­te­lig Folke­par­tis stra­te­ger.

De Krist­nes spå­dom­mer - som for øvrig gjen­tas på re­por­ta­sje­plass i da­gens avis - om at par­ti­et skal over sperre­gren­sen og rett inn i re­gje­ring, mang­ler selv­føl­ge­lig en­hver for­ank­ring i vir­ke­lig­he­tens ver­den. Par­ti­et er fort­satt mile­vis unna man­dat­sjan­ser. Men KrFs «De Krist­ne-pro­blem» kan bli gans­ke plag­somt også med valg­re­sul­ta­ter på det ni­vå­et som denne TV 2-må­lin­gen viser. For med en slik opp­slut­ning kan par­ti­et bli mer enn den po­li­tis­ke døgn­flu­en KrF håper de skal bli.

De Krist­ne har tid­li­ge­re an­ty­det at par­ti­et ville legge ned seg selv der­som man ikke opp­nåd­de re­pre­sen­ta­sjon ved dette stor­tings­val­get. Den typen re­to­rikk er for lengst for­latt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For et valg­re­sul­tat rundt en pro­sent vil ut­lø­se en årlig of­fent­lig penge­støt­te som kan være til­strek­ke­lig til både å drive og ut­vik­le en parti­or­ga­ni­sa­sjon. I hvert fall til en viss grad.

Og da er vi ved selve ma­re­ritt­sce­na­rio­et for Kris­te­lig Folke­par­ti: Et kon­kur­re­ren­de kris­ten­par­ti som kni­per ti­de­ler og kan­skje opp­imot en pro­sent po­ten­si­el­le KrF-vel­ge­re ved valg etter valg.

Les også
Rekordtall for De Kristne