Julefrykten i skolen

Kunn­skaps­hul­le­ne er åpen­ba­re når ledelsen på en barneskole grunn­gir av­lys­nin­gen av guds­tje­nes­ten med at «sko­len skal være verdi­nøy­tral». Det er jo nett­opp det den ikke skal være.

De siste årene har pro­tes­ter mot skole­guds­tje­nes­ter nær­mest blitt et før­juls­ri­tu­al i seg selv. Barne­om­bu­det og Human Etisk For­bund har begge, i pakt med tra­di­sjo­nen, al­le­re­de vært ute og luf­tet sin mot­stand mot skole­guds­tje­nes­ter. Slik de plei­er.

Men på Ring­voll skole i Hobøl i Øst­fold har stri­den rundt skole­guds­tje­nes­ter nå fått en helt egen og ori­gi­nal vri. Der har skole­le­del­sen like godt fun­net ut at de i år skal av­ly­se både skole­guds­tje­nes­ten og den al­ter­na­ti­ve lys­fes­ten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sist­nevn­te ar­ran­ge­ment var et til­bud til de som ikke øns­ket å delta på skole­guds­tje­nes­ten. Men nå skal julen ver­ken mar­ke­res med guds­tje­nes­te eller lys­fest i Ho­bøl-sko­len.

Slik vi har for­stått det, er det en sen­tral ar­beids­opp­ga­ve for un­der­vis­nings­per­so­nell å sjek­ke at ele­ver gjør lek­se­ne sine. Men på Ring­voll skole i Hobøl er det skole­le­del­sen selv og ikke barna som har unn­latt å gjøre hjemme­lek­sen sin.

I hvert fall er kunn­skaps­hul­le­ne åpen­ba­re når skole­le­del­sen grunn­gir av­lys­nin­gen av guds­tje­nes­ten med at «sko­len skal være verdi­nøy­tral». Det er jo nett­opp det den ikke skal være.

Som en ser­vice til le­del­sen ved sko­len skal vi si­te­re fra for­måls­pa­ra­gra­fen, som jo også gjel­der for Ring­voll skole. Der heter det at opp­læ­rin­gen «skal byg­gje på grunn­leg­gjan­de ver­di­ar i kris­ten og hu­ma­nis­tisk arv og tra­di­sjon, slik som re­spekt for men­neske­ver­det og na­tu­ren, på ånds­fri­dom, neste­kjær­leik, til­gje­ving, like­verd og so­li­da­ri­tet, ver­di­ar som òg kjem til ut­trykk i ulike re­li­gio­nar og livs­syn og som er for­ank­ra i men­neske­ret­ta­ne.»

Lite verdi­nøy­tra­li­tet der, altså. Tvert imot så lis­tes jo ver­di­ene som skole­drif­ten skal ba­se­res på, opp en etter en. Og som alle burde kunne se, er det de krist­ne ver­di­ene som nev­nes først.

Skole­le­del­sen er åpen­bart også helt ute av synk med sig­na­le­ne fra po­li­tisk hold. Av­lys­nings­ved­ta­ket og be­grun­nel­sen tyder i hvert fall på at de ikke har lest hva den nye re­gje­rin­gen har skre­vet an­gå­en­de skole­guds­tje­nes­ter.

I Sund­vol­len-er­klæ­rin­gen som Erna Sol­berg og Siv Jen­sen la frem som grunn­lag for sin nye re­gje­ring het det som kjent: «Re­gje­rin­gen vil stil­le seg po­si­tiv til at sko­ler del­tar i re­li­giø­se se­re­mo­ni­er, som for ek­sem­pel skole­guds­tje­nes­ter, i for­bin­del­se med høy­ti­de­ne.»

Ri­me­lig klar tale fra øvers­te hold. Den nors­ke re­gje­rin­gen ser altså po­si­tivt på skole­guds­tjenster. Da er det mer enn mer­ke­lig at le­del­sen i en of­fent­lig skole i en Øst­fold-bygd mener den vet bedre enn sine egne po­li­tis­ke fore­sat­te.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ved­ta­ket i Hobøl blir eks­tra ufor­ståe­lig fordi denne sko­len opp­rin­ne­lig hadde laget et full­ver­dig al­ter­na­tiv for de som ikke øns­ket å delta i skole­guds­tje­nes­ten. Kri­tik­ken mot ord­nin­gen har jo ofte gått på mang­len­de al­ter­na­ti­ver. Men det var altså ikke til­fel­le i Hobøl.

Sig­nal­ef­fek­ten fra Hobøl blir der­med nær­mest at all form for mar­ke­ring av jule­høy­ti­den er pro­ble­ma­tisk. For oss vit­ner dette om en type be­rø­rings­angst i for­hold til vår egen krist­ne kul­tur­arv, som gren­ser til det lat­ter­li­ge.

Norge har vært et kris­tent land i snart tusen år. Og julen har vært den vik­tigs­te fol­ke­li­ge høy­ti­den. Selv­føl­ge­lig skal den mar­ke­res ved sko­le­ne våre.

Sko­len i Hobøl øns­ker kan­skje å favne alle. Men den ender opp med å ikke favne noen.

Les også
Prest vil droppe skolegudstjenesteSkolegudstjenester
Les også
Skolegudstjenester og kirkeasyl
Les også
Barneombudet vil ha slutt på skolegudstjenester
Les også
Rektor avlyste både skolegudstjeneste og lysfestSkolegudstjenester
Les også
Rektor avlyste både skolegudstjeneste og lysfestSkolegudstjenester