SEND INN INNLEGG
Julebordsfylla
Del
Odd BergJeg ble ganske provosert over å høre et av hovedoppslagene i nyhetene her om dagen som gjaldt julebordsfylla. Her ble kollegaer oppfordret til å passe på hverandre når de skulle hjem fra julebordet.

AMK, som besvarer det medisinske nødnummeret 113, har femti ekstra på jobb. Ambulansetjenesten kjører for harde livet for å redde folk, på grunn av fylla. Er dette et samfunnsansvar? Er dette noe jeg skal måtte betale for? Hvert år setter AMK og ambulansetjenesten opp budsjetter. Her må de, når de kommer til desember, sette av millionbeløp ekstra for å håndtere julebordsfylla.

Det er på grensen til å være latterlig. Voksne mennesker blir seriøst i nyhetene bedt om å gå to og to hjem, passe på at de ikke faller i grøften, kommer seg over gaten uten å bli påkjørt, vise vegen hjem til sengen. Når dette vies slik oppmerksomhet i beste sendetid, forteller det at julebordsfylla er blitt et stort samfunnsproblem.

Det påkaller ikke mye medlidenhet med en som nesten døddrukken ligger på fortauet i minusgrader og sover ut rusen etter julebordet. Det behøver ikke være mangel på nestekjærlighet å gå forbi. Dette er selvforskyldt. Her må noen bare lære «the hard way» og ta ansvar for eget liv. Sagt på en annen måte, bli voksen. Forhåpentligvis vil de ta lærdom av episoden og ikke la det gjenta seg neste år.

Dessverre følger mange andre ting i kjølvannet etter julebordsfylla, vold og andre uheldige utskeielser. I mitt 48 års yrkesaktive liv har jeg sett hvilke tragiske følger avhengighet til alkohol og andre rusmidler har.

Jeg tar hatten av for bedrifter som, i stedet for julebord hvor alkoholen flyter, gir i samråd med de ansatte julegaven til organisasjoner som jobber med folk som ikke har det så flust. Likeså syns jeg det er flott når man arrangerer hyggelige julebord uten rusmidler.

Vi bodde tre år i England på syttitallet. Der feiret vi, sammen med andre nordmenn, 17. mai på Paddington Green i London. På tre år så jeg én overstadig beruset mann i England. Det var en nordmann på 17. maifeiringen!

Hva er det som feiler nordmenn som ikke klarer å ha kontroll på alkoholinntaket? Vi ser på TV at dette er et kjent fenomen flere steder i Syden. Hvilke komplekser er det disse menneskene lider under, når de oppfører seg som umodne fjortiser?

Jeg hadde for mange år siden barn i barnehagen. Vi har alle sett hvordan barna, når de er utenfor barnehagen, leier hverandre to og to, ikledd gule vester. Da jeg hørte hva nyhetsoppleseren sa om å passe på hverandre, gikk mine tanker til disse barnehagebarna. Det er jo i en identisk situasjon, det gjelder å passe på hverandre slik at de kommer trygt frem.

Det nyhetsoppleseren ikke nevnte, var de gule vestene som julebordsgjestene bør iføre seg før de går hjem. Jeg er sikker på at hvis arrangøren av julebordet henvender seg til nærmeste barnehage, så får han eller hun låne vester der. I likhet med barnehagebestyreren kan de så holde en liten tale om hvor viktig det er for barna å leie hverandre, når de skal hjem fra julebordet.......

Ønsker alle som skal feire med bedriften et godt og sindig julebord og god jul!