Generasjonskamp i kristen-Norge

I stedet for å bruke krefter på å bevare det bestående, trengs eldre kristne som evner å aktivt støtte og samtidig veilede yngre ledere med egen visdom og erfaring.

Det er ikke nytt at ge­ne­ra­sjons­ut­ford­rin­ger ska­per spen­nin­ger i kris­ten-Nor­ge. Det has­ter li­ke­vel mer enn noen gang med å finne sam­men. Ett ek­sem­pel på dette er ge­ne­ra­sjons­de­bat­ten i pinse­be­ve­gel­sen. Ett annet er Jon Kval­beins kri­tikk av Ska­per­kraft-bo­ken «Gud er til­ba­ke!» i Dagen 8.7.13.

En­hver tid har sine ut­ford­rin­ger, og en­hver ge­ne­ra­sjon har et spe­si­fikt an­svar for å en­ga­sje­re seg i sin sam­tid. Som unge pas­to­rer og for­sam­lings­le­de­re er an­sva­ret «å ut­rus­te tro­en­de til tje­nes­te», som Pau­lus be­skri­ver opp­dra­get i Efe­ser­nes brev 4:11. Det må nød­ven­dig­vis få et annet ut­trykk i 2013 enn for femti år siden. Medi­e­re­vo­lu­sjo­nen, se­ku­la­ri­se­rings­tryk­ket og glo­ba­li­se­rin­gen er kun noen av fak­to­re­ne som gir di­sip­ler helt andre ramme­vil­kår i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bud­ska­pet fra Bi­be­lens Gud er der­imot uend­ret. Vi som tror at Sann­he­ten er pre­sen­tert og in­kar­nert i Jesus og der­til tror hans prin­sip­per er re­le­vant for sam­fun­net for øvrig, gjør klokt i å lytte til er­far­ne di­sip­lers råd. Like fullt gjør eldre di­sip­ler det lurt i å gi slipp på sta­fett­pin­nen før stok­ken og rulle­sto­len frem­tvin­ger det.

Her er vi tro­lig ved mang en strids kjer­ne: Hvem skal be­hol­de kon­troll og de­fi­ni­sjons­makt over me­nig­he­te­nes eller or­ga­ni­sa­sjo­nens virke? Både fra et stra­te­gisk per­spek­tiv, men også av ren nød­ven­dig­het, er det helt ve­sent­lig at neste ge­ne­ra­sjon tids­nok gis kon­troll over neste runde i ge­ne­ra­sjo­ne­nes sta­fett­løp.

Jeg vel­ger å se Jon Kval­beins god­mo­di­ge kri­tikk av vår lan­se­rings­bok «Gud er til­ba­ke» i et slikt lys. Jeg har stor re­spekt for Kval­beins klare tanke og skar­pe penn samt evne til å holde fast på evan­ge­li­ets evige Sann­het. Den vil jeg gjer­ne holde fast på å vi­dere­føre. Like­fullt tror jeg han ikke leser tiden vi lever i med rette bril­ler.

Som den evan­ge­li­ka­le apo­lo­ge­ten Os Gui­ness delte under sin Nor­ges­turné for et par år siden synes mange å tro at vi fort­satt lever i en et­ter­kris­ten tid. Det gjør vi i noen grad, men for vår ge­ne­ra­sjon er det tro­lig rik­ti­ge­re å si at vi lever i en «før­kris­ten» tid. Tros­mang­fol­det, in­klu­siv troen på den hu­ma­nis­tis­ke/ny-ate­is­tis­ke for­tref­fe­lig­het er så sterkt og stort, at vi i vår ge­ne­ra­sjon på mange måter må pløye mar­ken på nytt.

Det er i et slikt lys tanke­smi­en gav ut an­to­lo­gi­en «Gud er til­ba­ke!». Den er ikke ment som en evan­ge­lisk apo­lo­ge­tisk skrift, men for å skape for­stå­el­se og «brek­ke opp jor­den» på nytt for den grunn­tan­ken at tro og re­li­gion, in­klu­siv kris­ten tro, har en plass i det of­fent­li­ge rom i Norge. Kom­men­ta­re­ne fra pres­sen selv, som for ek­sem­pel fra Ber­gens Ti­den­des Hilde Sand­vik, om at jour­na­list­stan­dens eks­trem­tro på se­ku­la­ris­me nok burde dem­pes, gav oss en for­stå­el­se av at boken har med­vir­ket til å åpne det of­fent­li­ge de­batt­rom for tro­en­de, in­klu­siv krist­ne, på en ny måte.

Jeg slet skole­ben­ken ved føt­te­ne til Ja til li­vet-ge­ne­ral As­bjørn Yste­bø, som mo­bi­li­ser­te tu­se­ner i Oslo i 1986 i kam­pen for det ufød­te liv. Han er et for­bil­de ved sin evne og vilje både til å lese og hand­le i sin tid.

Jeg vil gjer­ne ha 60-, 70- og 80-årin­ger som han og Jon Kval­bein med også på bar­ri­ka­den i 2013, men mest av alt in­vi­te­rer jeg er­fa­rin­gens grå hår til å slip­pe sta­fett­pin­nen, finne unge le­de­re som vil og orker og ak­tivt heie oss frem både med opp­munt­ring - men også med vis­dom. Jeg for min del tar gjer­ne imot begge deler.

Hermund Haaland

daglig leder i tankesmien Skaperkraft

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Menighet for flere generasjonerDag Martin Østevold
Les også
Med medisin mot musikksplidPinsevennenes sommerstevne
Les også
Pastorkrise?Øystein Gjerme
Les også
Vanskelig rekruttering