En stormakt i israelvennskap

Is­ra­elvenn­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner i Euro­pa har mye å lære av sine nors­ke kol­le­ger.

Ar­bei­det med en euro­pe­isk sam­men­slut­ning av pro-is­ra­els­ke or­ga­ni­sa­sjo­ner, som Dagen skri­ver om i dag, er svært in­ter­es­sant. Le­del­sen i Med Is­rael For Fred var i hel­gen i Wien for å delta i en fel­les råd­slag­ning med 14 andre euro­pe­is­ke is­ra­elvenn­li­ge or­ga­ni­sa­sjo­ner.

Ini­tia­ti­vet har kom­met fra venn­skaps­or­ga­ni­sa­sjo­ner for Is­rael i Tysk­land, Sveits og Øster­rike. Målet er å opp­ret­te en fel­les­or­ga­ni­sa­sjon med nav­net Euro­pean Al­li­an­ce for Is­rael.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dette ini­tia­ti­vet er det all grunn til å hilse vel­kom­men. Det er åpen­bart behov for en ster­ke­re ko­or­di­ne­ring av det is­ra­elvenn­li­ge ar­bei­det i Euro­pa. Ikke minst når det gjel­der den po­li­tis­ke på­virk­nin­gen inn mot EU-sys­te­met og andre fel­les­euro­pe­is­ke or­ga­ner.

Men et annet aspekt er kan­skje like vik­tig. De pro-is­ra­els­ke or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne i Euro­pa har mye å lære av hver­and­re. Og mest in­spi­ra­sjon tror vi de kan få av sine nors­ke kol­le­ger.

For når det gjel­der pro-is­ra­elsk for­enings­liv så er ikke Norge noen liten na­sjon. På dette om­rå­det er vi intet mind­re enn en in­ter­na­sjo­nal stor­makt med en lang og stolt his­to­rie.

Den førs­te nors­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen med et ut­talt pro­is­ra­elsk for­mål ble dan­net al­le­re­de det førs­te året Is­rael ek­sis­ter­te. 30. no­vem­ber 1948 ble det inn­kalt til stif­tel­ses­møte i For­enin­gen Nor­ge-Is­rael i Oslo. Iføl­ge re­fe­ra­tet i Ar­bei­der­bla­det var for­enin­gens mål å «virke for et nært sam­ar­beid mel­lom de to land på det kul­tu­rel­le om­rå­det, og gjen­si­dig spre kunn­skap om lan­de­nes so­sia­le og øko­no­mis­ke liv».

Nor­ge-Is­rael-for­enin­ge­ne ek­sis­te­rer fort­satt, men har fått følge av en lang rekke andre or­ga­ni­sa­sjo­ner og grup­per. Det sam­les årlig inn store sum­mer til pro­is­ra­els­ke for­mål. En un­der­sø­kel­se vi gjor­de her i Dagen tid­li­ge­re i år, viste at de 13 størs­te is­rael­or­ga­ni­sa­sjo­ne­ne i Norge siste år hadde sam­let inn over 66 mil­lio­ner kro­ner.

Slik sett er det ikke over­ras­ken­de at Med Is­rael for fred var den størs­te av or­ga­ni­sa­sjo­nen som stil­te opp i Wien. For ek­sem­pel har MIFF be­ty­de­lig flere med­lem­mer enn tyske Deutsch-Is­rae­lische Ge­sell­schaft, som altså ope­re­rer i et land med over 16 gan­ger så mange inn­byg­ge­re som Norge.

Og MIFF er ikke en gang er den størs­te pro­is­ra­els­ke or­ga­ni­sa­sjo­nen her i lan­det. Det er det In­ter­na­sjo­na­le Krist­ne Am­bas­sa­de i Je­ru­sa­lem som er med sine 15.000 med­lem­mer og år­li­ge inn­sam­lings­inn­tek­ter på nes­ten 20 mil­lio­ner kro­ner.

Del­ta­gel­sen i den år­li­ge in­ter­na­sjo­na­le Is­ra­el-mar­sjen i Je­ru­sa­lem, viser at det kun er svært folke­rike land som Bra­sil og Kina som kla­rer å stil­le med flere del­ta­ge­re enn Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norge er altså klart størst på is­ra­elvenn­skap i Euro­pa. Og vi er også blant de ster­kes­te na­sjo­ne­ne på dette om­rå­det i hele ver­den.

Men en slik pri­vi­li­gert po­si­sjon for­plik­ter. Vi tror at den kom­pe­tan­sen som nors­ke is­ra­elven­ner be­sit­ter, både kan og bør deles med euro­pe­is­ke kol­le­ger.

Her i Norge vet vi hvor­dan vi byg­ger et sterkt pro­is­ra­elsk for­enings­liv. Og vi har mye å bidra med over­for na­sjo­ner som burde ha po­ten­si­al til å kunne mo­bi­li­se­re langt flere is­ra­elven­ner enn til­fel­let er i dag.

Les også
400 nordmenn i Jerusalem-marsjen
Les også
Enighet om å danne israelvennlig allianseIsrael-venner i allianse