En overdrevet debatt?

Lov­fes­ting av le­ge­nes re­ser­va­sjons­rett vil styr­ke de­mo­kra­ti­et, men også in­di­rek­te gi fos­te­ret en stem­me, skriver Ragnvald Bjørgaas Petersen.

Er de­bat­ten om re­ser­va­sjons­ret­ten for leger opp­blåst og en storm i et vann­glass? Leg­ger man her alt­for mye vekt på noe som i prak­sis lett lar seg løse rundt om ved lan­dets lege­kon­to­rer, og som man der­for ikke tren­ger å lage så mye opp­styr om?

Le­ge­nes ønske om å re­ser­ve­re seg mot å hen­vi­se abort­sø­ken­de er i rea­li­te­ten en på­min­nel­se om at abort­lo­ven til­la­ter det util­la­te­li­ge: at man prø­ver å løse et av li­vets pro­ble­mer med å ta liv. En bør der­for ikke und­res over at de som sto bak loven, re­pre­sen­tert ved venstre­si­den, øns­ker et lov­verk som i størst mulig grad sik­rer kol­lek­tiv med­skyl­dig­het og sam­ti­dig øns­ker å ned­kjem­pe alle for­søk på å stil­le spørs­mål ved abort­lo­ven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Dra­kam­pen som pågår nå er ikke hver­ken over­dre­vet eller tatt ut av pro­por­sjo­ner. Spørs­må­let er om legen skal være et verk­tøy i sta­tens hen­der som still­tien­de ut­fø­rer en hand­ling som lege­etik­ken i ut­gangs­punk­tet for­byr. Det hand­ler om le­ge­nes for­hold til makt­ha­ver­ne, om sam­fun­nets for­hold til ufød­te in­di­vi­der, og om det ten­ken­de in­di­vi­dets rett og mu­lig­het til å ha en sam­vit­tig­het i et mo­der­ne de­mo­kra­ti.

Re­gje­rings­par­ti­ene har ty­de­lig­vis langt på vei for­stått dette. At de­bat­ten av­fø­der en dyp split­tel­se mel­lom høy­re- og venstre­si­den i norsk po­li­tikk, har av­dek­ket at de to fløy­ene tross alt re­pre­sen­te­rer ver­di­er som er grunn­leg­gen­de for­skjel­li­ge, noe som også kan sees på som et sunn­hets­tegn i da­gens po­li­tis­ke land­skap.

Lov­fes­ting av le­ge­nes re­ser­va­sjons­rett vil styr­ke de­mo­kra­ti­et, men også in­di­rek­te gi fos­te­ret en stem­me gjen­nom å le­gi­ti­me­re at leger står vakt om livet i om­gan­gen med en abort­lov som mang­ler en etisk og medi­sinsk hold­bar be­grun­nel­se. Ingen bør over­ras­kes over at dette også mo­bi­li­se­rer mot­stand.

Det er å håpe at re­gje­rings­par­ti­ene nå står løpet ut i denne saken.

Ragnvald Bjørgaas Petersen

lege, Etiopia

Les også
Høie garanterer abort-reservasjonAbort-reservasjon