2006 Handikapskilt på parkeringsplass. Handikappede. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX

Dømt til å slite seg ut

- Det er en skam hvis det å få et funksjonshemmet barn betyr at du er dømt til å slite deg ut.

Hvor­dan vi møter fa­mi­li­er med funk­sjons­hem­me­de barn i dag, kan få kon­se­kven­ser langt ut over den en­kel­te fa­mi­lie i mor­gen. Det kan få føl­ger for hvor mange som tør å ta på seg slike kre­ven­de om­sorgs­byr­der i frem­ti­den.

Alt­for ofte kom­mer det sig­na­ler om at for­eld­re til funk­sjons­hem­me­de barn sli­ter. Tors­dag kunne Af­ten­pos­ten for­tel­le at en for­eldre­grup­pe i Oslo tvin­ges til å ta opp mil­lion­lån for å fi­nan­siere bo­li­ger til deres multi­han­di­kap­pe­de voks­ne barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For­eldre­grup­pen har job­bet med saken siden 2007. De vur­der­te et 50-talls tom­ter som stort sett var for dyre, før de i 2011 kjøp­te en eldre by­gård. Pro­sjek­tet vil koste rundt 37 mil­lio­ner kro­ner, mens kom­mu­nen har satt en maks­ram­me på 28 mil­lio­ner. Dif­fe­ran­sen står for­eld­re­ne an­svar­li­ge for.

For­eld­re­ne for­tel­ler at de er slit­ne. Un­der­veis har flere for­eld­re måt­tet trek­ke seg, fordi det ble for dyrt. Det er et pa­ra­doks at hvis kom­mu­nen hadde vært bygg­her­re, ville de slup­pet moms, og byg­get kunne tro­lig vært full­fi­nan­siert for lengst.

Søn­dag kveld fikk så TV 2s seere et glimt inn i det dag­li­ge stre­vet til en alene­mor med en multi­funk­sjons­hem­met sønn.

Inn­sla­get var del av den glim­ren­de se­ri­en «Prøv mitt liv», der toppo­li­ti­ke­re bor hjem­me hos per­soner og fa­mi­li­er med store ut­ford­rin­ger.

KrFs Dag­runn Erik­sen var ty­de­lig be­rørt av møtet med moren som for­tel­ler at det som dri­ver henne er kjær­lig­he­ten til søn­nen, men som sam­ti­dig er ut­slitt etter det hun opp­le­ver som en åre­lang kamp mot NAV.

De mange vit­nes­byr­de­ne fra ut­slit­te for­eld­re til funk­sjons­hem­me­de barn, er et sig­nal som må tas på størs­te alvor.

Et tema som går igjen, er at det ikke er barna som sli­ter dem ut, men mang­len­de smi­dig­het i møte med det of­fent­li­ge og po­li­ti­ker­nes ned­prio­ri­te­ring av de funk­sjons­hem­me­de.

Det siste kom­mer blant annet til ut­trykk ved at det er stor man­gel på bo­li­ger for psy­kisk ut­vik­lings­hem­me­de, ikke bare i Oslo, men over hele lan­det. Der­for er det bra at by­råds­le­der Stian Ber­ger Rø­s­land ( Høyre) nå in­vi­te­rer for­eld­re grup­pen i Oslo til møte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Berit Ovesen, mor til multi­han­di­kap­pe­de Si­grid (19), er imid­ler­tid ram­salt i sin kri­tikk av HVPU-re­for­men, som flyt­tet an­sva­ret til kom­mu­ne­ne: «I rea­li­te­ten ble det flyt­tet til for­eld­re­ne. For­eld­re til psy­kisk ut­vik­lings­hem­me­de har siden hatt et blod­slit,» sier hun til Af­ten­pos­ten.

Dette er en skam. Det er en skam at de som al­le­re­de har fått en stør­re om­sorgs­ut­ford­ring enn for­eld­re flest, fort­satt skal ha en tung ar­beids­byr­de lenge etter at barna er voks­ne. Det er en skam hvis kom­mu­ne­ne spe­ku­le­rer i at de spa­rer pen­ger på at funk­sjons­hem­me­de blir bo­en­de hjem­me.

Det er en skam hvis det å få et funk­sjons­hem­met barn betyr at du er dømt til å slite deg ut. Da kan vi pro­te­ste­re mot tid­lig ul­tra­lyd og abort­press så mye vi vil. Det har ingen hen­sikt. Det ster­kes­te pres­set på de gra­vi­de, er det ikke le­ge­ne som leg­ger, men et sam­funn som har vist at det er store sjan­ser for at vi kom­mer til å svik­te dem som bærer frem barn med eks­tra behov.

Hvor­dan vi tar oss av de sva­kes­te iblant oss, sier alt om hvil­ke ver­di­er som pre­ger oss som sam­funn. Der­for skal vi i an­sten­dig­he­tens navn gi de funk­sjons­hem­me­de og for­eld­re­ne deres den hjel­pen de tren­ger.

Les også
Setter politikere på prøvePrøv mitt liv
Les også
Strålende politiker-realityPrøv mitt liv
Les også
Dette mener de politiske partiene