Børre Knudsens intensjoner

Når Børre Knud­sen nå igjen blir for­søkt fra­tatt sin ana­ly­tis­ke kraft, viser det hvor be­tent abort­sa­ken er, og hvor sår­bar den gjel­den­de loven er for kri­tikk. Kam­pen er på ingen måte over, skriver Tarjei Gilje.

Børre Knud­sen har i mange år vært en av lan­dets mest kon­tro­ver­si­el­le per­soner. I et­ter­krigs­ti­dens Norge er det ikke mange som har vakt så ster­ke fø­lel­ser.

Men mange kon­tro­ver­ser frem­står mind­re dra­ma­tis­ke når man be­trak­ter dem på av­stand. Slik er det også med Børre Knud­sens kamp.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På ar­kiv­bil­der fra 1980-tal­let kan man for­me­lig se for­ak­ten i blik­ket på noen av hans me­nings­mot­stan­de­re. På grunn av alder og helse­til­stand ut­gjør han ikke len­ger den samme trus­se­len mot dem som for­sva­rer prak­si­sen med selv­be­stemt abort.

Der­for har fil­men om ham vakt færre og sva­ke­re re­ak­sjo­ner enn den hadde gjort om den kom for ti år siden.

Niels Chris­ti­an Ge­el­muy­dens bok med samme navn, som kom mens stri­den var på sitt mest in­ten­se, var nok mye mer av en rød klut.

Med dette ut­gangs­punk­tet har det vært eks­tra in­ter­es­sant å lese an­mel­del­se­ne av fil­men. Det sam­le­de inn­tryk­ket er, kan­skje ikke så over­ras­ken­de, at en del av an­mel­der­ne an­mel­der Børre Knud­sens kamp like mye som de an­mel­der fil­men.

Det er en ærlig sak å ha for­ut­set­nin­ger og å vur­de­re et kunst­ne­risk pro­dukt ut fra disse. Men når en skal vur­de­re et annet men­nes­kes inn­sats, er det en for­del om man prø­ver å sette seg inn i dette men­nes­kets egen tanke­ver­den for å for­stå hvor­for noen hand­ler slik de gjør.

Det svek­ker an­mel­del­sens kva­li­tet om man over­ser Børre Knud­sens in­ten­sjo­ner og nøyer seg med å legge sin egen ana­ly­se til grunn.

I til­fel­let « En prest og en plage» får vi et ta­len­de ek­sem­pel på dette når Knud­sen re­to­risk spør: Hvem er gal? Spørs­må­let kom­mer når han selv lig­ger på syke­hus og vet at kan­skje blir barn drept der og da, nær­mest i rom­met ved siden av.

Knud­sens kamp hadde dette klare ut­gangs­punk­tet, at hvis man gra­de­rer fos­te­rets verdi til noe mind­re enn et men­nes­ke, har man i prak­sis åpnet for å gra­de­re alle men­nes­kers verdi.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hvis man mener at abort er fos­ter­drap, hvil­ke virke­mid­ler er da til­strek­ke­li­ge, ja, nød­ven­di­ge? Hvis det var fødte barn det var snakk om, ville det da ha vært til­strek­ke­lig å skri­ve le­ser­inn­legg i avi­se­ne?

Fil­mens re­gis­sør Frid­tjof Kjæ­reng be­lys­te dette in­ter­es­sant i Dags­nytt At­ten-de­bat­ten tors­dag. Mens en del har kri­ti­sert Børre Knud­sen for å ha brukt for ster­ke virke­mid­ler, viste Kjæ­reng til at Knud­sen i sin tid ble kri­ti­sert for det mot­sat­te - for bare å være en re­to­ri­ker.

Hvis han vir­ke­lig mente alvor med det han sa, burde han ha hatt en ma­skin­pis­tol fatt. Men det kunne han selv­sagt ikke, hadde Knud­sen for­klart, for han er ikke Gud.

Når Børre Knud­sen nå igjen blir for­søkt fra­tatt sin ana­ly­tis­ke kraft, viser det hvor be­tent abort­sa­ken er, og hvor sår­bar den gjel­den­de loven er for kri­tikk. Kam­pen er på ingen måte over.

Tarjei Gilje

redaktør i Dagen

Les også
Filmen om Børre KnudsenBørre Knudsen-filmen
Les også
23 byer vil nå ha Knudsen-dokumentarKlikk for å endre tekst