Abortdebatten i KrF

Ingen bør ha rett til å godkjenne at ufødt liv skal fjernes, skriver Dagen på lederplass.

KrF bør ver­ken di­rek­te eller in­di­rek­te støt­te prin­sip­pet om selv­be­stemt abort. Noen må fort­satt våge å stå opp for det ufød­te li­vets ukren­ke­lig­het.

Vår kol­le­ga Vårt Land har i flere opp­slag vars­let om en ny, gry­en­de abort­de­batt i Kris­te­lig Folke­par­ti. Det be­gyn­te med et in­ter­vju med par­ti­ets helse­po­li­tis­ke tals­kvin­ne Olaug Bolle­stad lør­dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bolle­stad «ber KrF tenke nytt om abort». Bud­ska­pet hen­nes var at KrF bør slut­te å be­kjem­pe kvin­nens selv­be­stem­mel­se og hel­ler ar­bei­de for å få ned abort­tal­le­ne.

I da­ge­ne etter­på har avi­sen fulgt opp med flere re­por­ta­sjer.

Onsdag vars­let de om en «KrF-bøl­ge bak Bolle­stad». KrFs stor­tings­re­pre­sen­tant An­ders Ty­vand er i avi­sen si­tert på at han «mener det må være kvin­nen som har det siste ordet».

Disse KrF-sig­na­le­ne på­hei­es ivrig av avi­sens kom­men­ta­tor og re­dak­tør Ås­hild Mathi­sen. I onsdagens Vårt Land spåd­de hun på kom­men­tar­plass at «KrF kan komme til å an­er­kjen­ne at kvin­nen skal ha siste ordet i abort­spørs­må­let». For­ut­si­gel­sen fra Mathi­sen er altså et KrF som sier ja til selv­be­stemt abort.

La det ikke være noen tvil. Et slikt KrF-ja til selv­be­stemt abort - om det skjer på en aldri så ka­mu­flert, for­dekt og vel­ta­len­de måte - vil være en av de mest dra­ma­tis­ke snu­ope­ra­sjo­ne­ne i en en­kelt­sak i norsk po­li­tisk et­ter­krigs­his­to­rie.

Kamp mot selv­be­stemt abort har helt siden 70-tal­let vært det kan­skje mest sen­tra­le mo­bi­li­se­rings­spørs­må­let for KrF.

For mange har det vært et ho­ved­ar­gu­ment for å stem­me KrF. Et end­ret syn i denne saken kan vel bare sam­men­lig­nes med om SV skul­le si ja til NATO eller Høyre si nei til EU.

Det kan høres til­for­la­te­lig ut når en­kel­te av par­ti­ets fyl­kes­le­de­re nå ut­ta­ler seg om saken. Vårt Land skri­ver for ek­sem­pel at fyl­kes­le­der i Vest-Ag­der Tor­hild Brans­dal mener at KrF ikke bør mot­set­te seg at kvin­nen har det siste ordet i abort­spørs­må­let, men at kref­te­ne i ste­det bør set­tes inn på å få ned abort­tal­le­ne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men hva blir da egent­lig for­skjel­len på KrF og de andre par­ti­ene i abort­sa­ken? For de fles­te av dem - i hvert fall de som lig­ger til høyre for SV - vil kunne skri­ve under på et slikt syn. Dette har jo stort sett vært den po­li­tis­ke kon­sen­su­sen blant samt­li­ge nors­ke par­ti­er minus KrF.

Både Ap, Høyre, FrP, Sen­ter­par­ti­et og Venst­re vil kunne støt­te et abort­stand­punkt som de­fi­ne­res om­trent slik: «Abort er et vans­ke­lig etisk valg. Det hand­ler om dype spørs­mål knyt­tet til ufødt liv. Der­for er det vik­tig at vi alle ar­bei­der for å få abort­tal­le­ne ned så mye som mulig. Men den som må ha det siste ordet, er li­ke­vel kvin­nen. Det fin­nes ikke noe al­ter­na­tiv til det.»

Kris­te­lig Folke­par­ti må ha noe mer - og noe annet - å melde i abort­spørs­må­let enn dette. Et ufødt barn er et lite men­nes­ke, skapt i Guds bilde. Ingen bør ha rett til å god­kjen­ne at det livet skal sluk­kes ut og at det hjer­tet skal slut­te å slå. Ikke sta­ten. Ikke le­ge­ne. Og hel­ler ikke bar­nets egen mor.

Hvis det i frem­ti­den blir slik at man hel­ler ikke på dette om­rå­det len­ger kan se for­skjell på KrF og andre par­ti­er, så be­gyn­ner det å minke kraf­tig på ar­gu­men­te­ne for at kris­ten­fol­ket nær­mest per de­fi­ni­sjon bør støt­te dette par­ti­et.

Les også
Frykter abortdebatt gir reservasjonstapKrFs program om abortloven
Les også
- Målet er færre aborter
Les også
KrF-er vil ha gratis prevensjon til alle under 25