Gutt eller jente? Svenskene innfører nå en nøytral kategori, midt i mellom.

En kjønnsnøytral svenskevits

Dagens lederskribent trodde han hørte en svenskevits. Det gjorde han ikke.

Synes du at kjønnsnøytraliteten har kommet skremmende langt i Norge? Da kan du i hvert fall trøste deg med at vi enda ikke har svenske tilstander på dette området.

I vårt naboland i øst har kjønnsdebatten nemlig gått helt av skaftet. Siste tilskudd til det som mer og mer får karakter av å være en kjønnspolitisk svenskevits, handler om det svenske språket. Sverige har blitt så kjønnsnøytralt at det til og med får konsekvenser for grammatikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nøytral

Svensk språk skal nå få et kjønnsnøytralt pronomen. Det er ordet «hen» som skal fungere som et kjønnsnøytralt alternativ til «han» eller «hun».

Ordet har vært i bruk i Sverige en god stund. Og nå er tiden altså inne til å gi det formell status i den offisielle ordboken som utgis av Svenska Akademien, samme institusjon som tildeler Nobel-prisen i litteratur.

– Nå er det et ganske vanlig ord som har fått en funksjon, så det er ingen grunn til å utelate det, sier Sven-Göran Malmgren, sjefredaktør for ordboken til Tidningarnas Telegrambyrå.

Den som følger den svenske offentlige samtalen om kjønnspolitikk, blir slått av hvor ulik denne debatten er fra den norske. I Norge gjorde komikeren Harald Eia en formidabel, pedagogisk jobb på TV med å avkle kjønnsforskningen. Etter Eias «Hjernevask»-programmer har denne typen biologifornektende kjønnsvitenskap fått et komikkens skjær over seg.

Konstruert?

Men i Sverige diskuteres det fortsatt om kjønn kan være det de kaller «en sosial konstruksjon» og ikke biologisk bestemt. Svenskene har til og med et eget politisk parti, Feministisk Initiativ, som flørter med slike tanker.

Den svenske kjønnsdebatten har spesielt dreid seg om barn. Så langt har det gått at den internasjonale leketøysgiganten «Toys R Us» har måttet lage en egen versjon av katalogen sin for Sverige. I den svenske leketøyskatalogen skyter jenter med gevær, mens en gutt kammer de lange lyse lokkene på en prinsessedukke.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Men svenske feminister og kjønnsaktivister vil gå enda lenger. Nå har de kastet blikket på landets barnehager for å prøve å få endret på det de kaller «barnas hetero-normative lekemønster». Det foreslås på ramme alvor at barnehagepersonalet bør avbryte barnas lek etter et tidsskjema for å hindre et kjønnsbestemte lekemønster. Ifølge forslaget må det heller ikke finnes gutteleketøy og jenteleketøy i barnehagene. De må være nøytrale og får ikke ha fargene blå og rosa.

Ikke vite kjønn

Et enda mer radikalt og eksperimentelt forslag går ut på å skjule barnas kjønn for å beskytte dem mot voksnes «kjønnsrollepåvirkning». Foreldrene bør gi barna nøytrale klær og frisyrer. Og, særs viktig, de bør benevne dem «hen».

Da komme barnet i beste fall til å vokse opp helt uten kjønnsroller, lyder det entusiastisk fra svenske kjønnsradikalere.

Svenskene ser ikke hvor latterlig dette er. De trenger en Harald Eia.

Les også
Nye etiske utfordringer
Les også
Islamkritikeren burde fått beskyttelse
Les også
Journalistikk og jakten på sannhet