HEMMELIG: Hadde sionistene iverksatt en hemmelig, gammel, plan om etnisk rensing? Pappe hevder dette. Morris avviser på sin side at det finnes dokumentasjon for en slik påstand; han viser til at tilgjengelig dokumentasjon peker i en annen retning og presenterer en rekke enkeltfaktorer knyttet til krigens gang som sammen bidro til å skape flyktningproblemet, skriver Morten Fjell Rasmussen. På bildet ser vi medlemmer av den jødiske selvforsvarsstyrken Haganah i 1948. ILL.FOTO: AFP Photo/NTB Scanp

Hva skjedde i Israel i 1948?

Også i dag diskuterer de toneangivende historikerne fakta, men den viktigste debatten dreier seg nå om hvilke konklusjoner og lange linjer de historiske faktaene gir grunnlag for å trekke. Man diskuterer blant annet hva som var de krigførende partenes motiver og hva de ønsket å oppnå.

Helt siden Israel så dagens lys i 1948 har det vært livlig debatt om hva som egentlig skjedde da denne staten ble etablert. Særlig stor debatt har det vært om hvorfor 600.000- 700.000 palestinske arabere flyktet i forbindelse med statsdannelsen. Debatten om historien har i årenes løp endret karakter. De første tiårene etter etableringen av Israel var det stor debatt om hvilke fakta som var korrekte. Også i dag diskuterer de toneangivende historikerne fakta, men den viktigste debatten dreier seg nå om hvilke konklusjoner og lange linjer de historiske faktaene gir grunnlag for å trekke. Man diskuterer blant annet hva som var de krigførende partenes motiver og hva de ønsket å oppnå.

LES OGSÅ: Intet dokumentert ønske om å fordrive - Utdrag fra boken «1948»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I dagens debatt er det de såkalt nye historikerne som er toneangivende. Dette er en gruppe israelske historikere som utover 1980-tallet begynte å studere israelske arkiver fra tiden da Israel ble etablert. Disse arkivene hadde inntil da vært lukket, men fra begynnelsen av 1980-tallet av ble de gradvis åpnet for forskning. De inneholdt detaljerte, og for en stor del tidligere ukjente, beskrivelser av israelske politiske beslutninger og militære handlinger fra denne tiden. Det nye arkivmaterialet kastet i liten grad nytt lys over arabernes tanker og handlinger. Mange vil hevde at dette, sammen med at det ikke er gjennomført noen tilsvarende forskning i arkiver på arabisk side, plasserte Israel i et urettferdig dårlig lys i lang tid.

Benny Morris, forfatteren av den boken du holder i nå, regnes som den fremste av de nye historikerne. Boken som gjorde ham kjent, The Birth of the Palestinian Refugee Problem (1988), bidro mer enn noen annen bok til å forme verdenssamfunnets forståelse av hva som skjedde da Israel ble opprettet i 1948. I 2004 ga han ut en revidert utgave av boken, The Birth of the Palestinian Refugee Problem Revisited, og i innledningen til denne skrev han at det ikke hadde vært hans intensjon at boken skulle gi en fullstendig fremstilling av 1948-krigen. Det den skulle belyse var bakgrunnen for det palestinske flyktningproblemet. «I denne konteksten er det sentralt hva jøder gjorde mot arabere, inkludert massakrer; hva arabere gjorde mot jøder er mindre relevant», skrev han.

Siden boken om flyktningproblemet ikke ga et helhetlig bilde av det som skjedde under 1948-krigen, så Morris behov for å skrive en ny bok for i størst mulig grad å belyse alle sider ved krigen. Det er denne boken du holder i nå. Da den kom ut på engelsk i 2008, uttalte Aftenpostens anmelder at den er bedre enn noen annen beretning om denne delen av Midtøstens historie.

LES OGSÅ: – Angrepet på Israel i 1948 var jihad

De siste årene har Morris rettet skarp kritikk mot en av de andre nye historikerne, Ilan Pappe, for politisk motivert historieskriving og lemfeldig omgang med fakta. Også andre har kritisert Pappe for slike forhold. Da Pappes bok The Ethnic Cleansing of Palestine kom ut i 2006, skrev professor Stephen Howe ved Bristol University en omtale hvor han, i tillegg til å gi ros for deler av arbeidet, blant annet kritiserte Pappe for ikke å skille klart mellom rollen som historiker og rollen som politisk aktivist.

Noe Morris og Pappe er uenige om er hvorfor så mange palestinske arabere flyktet i forbindelse med opprettelsen av Israel. Hadde sionistene iverksatt en hemmelig, gammel, plan om etnisk rensing? Pappe hevder dette. Morris avviser på sin side at det finnes dokumentasjon for en slik påstand; han viser til at tilgjengelig dokumentasjon peker i en annen retning og presenterer en rekke enkeltfaktorer knyttet til krigens gang som sammen bidro til å skape flyktningproblemet. Uten å frata Israel sin del av ansvaret for disse, påpeker Morris at flyktningproblemet ikke ville oppstått om ikke araberne først hadde startet en borgerkrig og deretter en mellomstatlig krig.

Les også
Intet dokumentert ønske om å fordrive
Les også
Lei konflikten i MidtøstenBenny Morris
Les også
En berøring fra Jesu finger
Les også
Hva om det aldri var meningen at kristen tro skulle være enkel? Krish Kandiah
Les også
Tent av urettferdighetenKims paradis - folkets tragedie