Kunnskapsløst om tro

Man trenger ikke være kristen for å riste på hodet over religionslærerens debattinnlegg, mener Dagen.

«Religion er gammeldags. I en multikulturell nasjon er det håpløst gammeldags å tviholde på kristendom», erklærer en debattant i Bergens Tidende. Utrolig nok viser det seg at skribenten, Elin Sebjørnsen, underviser i religion på videregående.

Innlegget er omtrent like kortfattet som det er korttenkt. På noen få linjer har Sebjørnsen konstatert at når utdanningsnivået går opp, går antallet troende ned, at kardemommeloven gir oss det vi trenger og at det er en god trend når unge er mindre religiøse. «Det gir håp om enda mer mellommenneskelig forståelse og aksept i en verden som trenger nettopp det.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Man trenger ikke være kristen for å riste på hodet. Den sedvanlig velformulerte rådgiver i Human-Etisk Forbund, Didrik Søderlind, skriver på Twitter:

«Skjønner ikke hva hun mener. Bør man slutte å være kristen fordi samfunnet blir mer flerkulturelt? Mange av innvandrerne er jo kristne selv. Jeg har så mange spørsmål». Søderlind responderer på et hjertesukk fra Daniel Joachim Kleiven i Norges Kristelige Student- og Skoleungdomslag som mener teksten ville «stått til strykkarakter i de fleste sammenhenger».

Kristenrusspresident Joar Helgaas reagerer sterkt på Sebjørnsens innlegg, men Bergens Tidende ville merkelig nok ikke publisere denne responsen. «Det er sjokkerende at en religionslærer i videregående skole fremstår blottet for kunnskap rundt hvilken positiv drivkraft gudstro er og har vært», skriver Helgaas i innlegget som står på dagen.no.

Fordommene mot religion generelt og kristen tro spesielt kan være påfallende sterke i dagens Norge. Det virker som om grunnleggende innsikt i hva troen handler om, kan være svært mangelfull selv hos mennesker i posisjoner der man burde kunne forvente at dette var annerledes.

Miriam Ekelund, som var intervjuet i Dagen på fredag om sin nye bok «Du skal lide for fellesskapet», har opplevd at kristen tilhørighet og engasjement er blitt problematisert på jobbintervju. Hun ser det i sammenheng med et svært sterkt konformitetspress i Norge.

En gammel vits sier at definisjonen på en paranoid danske, er en som sitter i en kirke - og føler at det sitter noen bak ham. For begeistrede sekularister framstår et Skandinavia med stadig mer gudløshet som et paradis på jord.

Men det er en diskutabel virkelighetsbeskrivelse. Det stemmer ikke at alt var bedre før. Men det stemmer heller ikke at alt er bedre nå. «Mine elever føler at de ikke er gode nok. Svaret ligger i kristendommen», skriver gymnasrektor Kurt Rønne i Kristeligt Dagblad.

Interessant nok viser også Rønne til loven i Kardemomme by, men da som et eksempel på hva mange antar er kjernen i kristne verdier: «Man skal ikke plage andre, man skal være grei og snill, og for øvrig kan man gjøre som man vil».

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han har inntrykk av at mange ser dette som oppsummeringen av kristne verdier. Men han påpeker at sentrum i kristendommen er noe langt mer: Det er at Gud kommer til oss for å frelse oss, lenge før vi har tenkt en tanke om ham. For en ung generasjon der mange strever både med å finne ut av hvem de er, og med at de aldri blir gode nok, mener Rønne dette er virkelig gode nyheter.

Gammeldags er det definitivt ikke.

Les også
Ikke alle får være med
Les også
Profetier som fremmer avkristning
Les også
Kristelig Folkeparti har ikke et tradisjonelt syn på kjønn
Les også
Forfatter mener at kristne stiller dårligere på jobbintervju
Les også
– Kan nesten bli en teologisk konspirasjonsteoriNew Apostolic Reformation
Les også
Den norske kirkes store sønn