SEND INN INNLEGG
SKILLES: Jonas Gahr Støre har
...
SKILLES: Jonas Gahr Støre har mistet Jan Bøhler som partifelle. Foto: Heiko Junge og Terje Pedersen, NTB
Leder
Støre kan bli statsministeren vi aldri fikk
Del
Jan Bøhler er alt det Jonas Gahr Støre ikke er.

Meningsmålinger kommer og går. Oftest er de langsiktige trendene mer interessante enn de umiddelbare bevegelsene fra måned til måned. Men av og til er endringene på enkeltmålinger så kraftige at de gir utslag på politikkens Richter-skala. TV2s gallup mandag kveld var en slik.

Der måles nemlig Arbeiderpartiet til historisk lave 18,4 prosent. Det er bare marginalt mer enn hovedkonkurrenten på rødgrønn side, Senterpartiet, som får en oppslutning på 16,2.

Pikant nok vil Sp nå ikke lenger svare på om det er Jonas Gahr Støre eller Trygve Slagsvold Vedum som er deres statsministerkandidat ved valget neste høst. Og det er et helt velgerhav mellom Ap og landets største parti Høyre som på denne målingen klokkes inn til 24,0.

Ap har aldri hatt et dårligere resultat på Kantars galluper siden dette byrået begynte med politiske målinger på 60-tallet. Det er heller ikke helt lett å finne like dårlige Ap-galluper i de andre målingsinstituttenes historie.

Da må man nok helt tilbake til slutten av 90-tallet da lederstriden mellom Thorbjørn Jagland og Jens Stoltenberg var på sitt mest grisete. På det tidspunktert viste et fåtall enkeltmålinger enda dårligere resultat.

Mandagens TV2-måling er tatt opp mens nyhetsbildet var dominert av bevegelsene på det innenrikspolitiske transfermarkedet. Og begge de to oppsiktsvekkende lagbyttene var det tidligere Ap-politikere som stod for. Stortingsveteran Jan Bøhler gikk fra Ap til Sp som en slags politisk Bosman-spiller. Eks-byråd Geir Lippestad ble lagkaptein for nyskapningen Sentrum.

Hvis partiet Sentrums inntreden i norsk politikk skal være en utfordring for noen av de andre, så ser det foreløpig ut til at det kanskje kan være nettopp Arbeiderpartiet som har grunn til å være småbekymret. For på denne målingen er både Venstre og KrF over sperregrensen. KrF gjør til og med sin beste gallup på svært lenge med 5,1 prosent.

Men det er nok likevel Jan Bøhlers sjokkovergang som er den mest problematiske for Ap. For i manges øyne har kraftkaren fra Grorud nettopp de kvalitetene som partileder Jonas Gahr Støre så sårt mangler.

Og slik setter Bøhlers lagbytte søkelyset på den utfordringen som blir stadig tydeligere på toppen av det som en gang ble kalt ørnen blant norske partier, men som etter hvert minner stygt om et mer flaksende og bråkete medlem av fuglefamilien.

Jan Bøhler er folkelig, grasrotnær og passe harry, mens Støre står økonomisk og kulturelt så langt fra Aps tradisjonelle grunnfjell som det nesten er mulig å komme. Og det har foreløpig ikke hjulpet for Støre verken å selge seg ut av omstridte fond eller å stille i tømmerhuggerskjorte av den typen Haakon Lie brukte.

Jonas Gahr Støre er en politiker som udiskutabelt har mange gode kvaliteter. Han hadde antagelig gjort en bedre innsats i jobben som statsminister enn i jobben med å bli statsminister. Men foreløpig er det sistnevnte som er jobb nummer en for Støre.

Og slik det ser ut nå er det langt fra sikkert at han lykkes.

jan bøhler,jonas gahr støre,arbeiderpartiet,vebjørn selbekk