MØTTE FRIVILLIGE: Bare ved NLM og NMS sine gjenbruksbutikker er det over 4000 frivillige som arbeider for å skape inntekter til bistandsprosjekter verden over. Forrige uke møtte utviklingsminister Dag-Inge Ulstein medarbeiderne i en gjenbruksbutikk på Askøy nord for Bergen.

Frivillige i gjenbruksbutikkene fortjener tusen takk

Gjenbruksbutikkene er et godt bidrag både med tanke på fordeling og å ta vare på natur og miljø.

De siste årene har vi sett stadig flere av dem. Gjenbruksbutikker drevet av organisasjoner som blant annet Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM), Det Norske Misjonsselskap (NMS), Normisjon, Frelsesarmeen og mange flere.

Butikker som bugner over av møbler, pyntegjenstander, kjøkkenutstyr, barnevogner, leker, bøker, spill, sportsutstyr og det meste som trengs for å skape et hjem og delta i aktiviteter på fritiden. Det noen andre ikke lenger hadde bruk for, kan selges på nytt og være som en skatt for andre.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Frelsesarmeen åpnet sin første gjenbruksbutikk Elevator i Oslo allerede i 1905, mens det er de siste årene vi virkelig har sett at gjenbruksbutikkene har blitt et vanlig fenomen i norske byer og tettsteder.

Som utviklingsminister er jeg utrolig begeistret over å se den store veksten i gjenbruksbutikker landet over. Som mennesker har vi et forvalteransvar, som handler både om å fordele godene rettferdig, men også om å overlate verden til våre etterkommere i minst like god stand som da vi fikk ansvar for den. Gjenbruksbutikkene er et godt bidrag både med tanke på fordeling og å ta vare på natur og miljø.

Det er ingen tvil om at vi må kutte ned på forbruket vårt. Skulle alle levd som oss nordmenn, ville vi trengt 3,6 jordkloder. Framtiden i våre hender har utarbeidet en rapport som viser hvordan vi har doblet forbruket vårt siden 1990.

De har hentet ut tall fra SSBs importstatistikk som viser at hver og en av oss vil kjøpe i gjennomsnitt «over fem tonn møbler, 65 anorakker, 36 mobiltelefoner, 14 TV-apparater og 1,2 tonn klær» i løpet av livet.

Gjenbruksbutikkene står i sterk kontrast til bruk og kast-samfunnet. Inntektene fra disse innovative miljøbutikkene går blant annet til å skape muligheter og bedre liv for andre i noen av verdens fattigste land.

Samtidig bidrar butikkene til et godt, sosialt fellesskap for de tusenvis av frivillige som henter varer, står i kassen, sorterer og har en krevende jobb med å sette priser på varer. Og kanskje til og med tar jobben med å pusle puslespill for å se om alle brikkene fortsatt er i esken…

Bare ved NLM og NMS sine gjenbruksbutikker er det over 4000 (!) frivillige som arbeider for å skape inntekter til bistandsprosjekter verden over. Det er ganske formidabelt, og kanskje er dette et bistandsarbeid som har gått litt under radaren for mange. Men arbeidet har utvilsomt bidratt til bedre liv og muligheter for tusenvis av mennesker i noen av verdens fattigste land.

Jeg er takknemlig for å bo i et land hvor det er et stort engasjement for å bidra til å skape en bedre verden. En FAFO-rapport som ble publisert før sommeren, viste at det er stor norsk vilje til å bidra til å støtte og hjelpe de fattigste landene, selv om det også er krevende tider her hjemme på grunn av koronapandemien.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mye av det samme engasjementet ser vi også ved de årlige TV-aksjonene, og ved andre giveraksjoner, enten inntektene går til bistand eller misjon. Jeg håper dette er et engasjement vi skal klare å bevare. Det handler om å se utover oss selv, og ikke være oss selv nok.

Regjeringen ønsker at Norge skal bidra til at vi når FNs bærekraftsmål og utrydder ekstrem fattigdom innen 2030. Derfor bevilger vi årlig én prosent av brutto nasjonalinntekt til utviklingsbistand, totalt 39,2 milliarder i år. Selv om koronapandemien har ført flere ut i fattigdom i år, har det gått i riktig retning i lang tid.

Mens det i 1990 var omtrent to milliarder som levde under fattigdomsgrensen, er det nå mellom 7–800 millioner. På samme tid har det vært en stor befolkningsvekst. Det forteller at når flere drar i samme retning, kan det få enorme resultater.

Et besøk i en gjenbruksbutikk er derfor et viktig bidrag til en mer rettferdig og klimavennlig verden.

Her kan du høre Dag-Inge Ulstein som gjest i podkasten Tore & Tarjei: