STØTTER ASSAD: De syriske druserne på Golanhøyden er blitt tilbudt israelsk statsborgerskap, men de fleste har avslått. De hevder at de er syrere. Bildet er fra en demonstrasjon i landsbyen Majdal Shams – til støtte for Syrias president Bashar al-Assad.

Sett fra Hermon-fjellet

For mitt indre øye kunne jeg se Jesus forklaret i all sin strålekrans her på Hermonfjellet. Og hva ville Han ha sagt om alle våre definisjoner? Hvem er jøde og hvem er druser? 

Vi ventet i det lengste med å ta sommerferie i år. En tur til Norge var planlagt, men mens koronasituasjonen i Norge så ut til å komme mer eller mindre under kontroll så var det motsatte tilfelle her i Israel.

Israel ble rødere og rødere, og i skrivende stund har vi nådd et høydepunkt på over 4.000 nye koronasmittede per dag og en ny nedstegning av samfunnet når det jødiske nyttår 5781 går inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vel, det var ikke vanskelig å trekke konklusjonen om at denne sommeren måtte vi feriere i Israel, som de fleste andre israelere. Men hvor skulle vi dra?

I august måned var det overbooket nesten over hele landet, og prisen hadde skutt i været. Vi bestemte oss for å dra så langt nord som mulig siden varmen i sør, som for eksempel i Eilat, ikke fristet så mye. Det måtte bli Golanhøyden.

Golanhøyden ble en del av Israel etter Seksdagerskrigen i 1967 og er et område som ble erobret fra Syria. Siden 1981 har det blitt administrert og erklært som israelsk av Israel.

Det er snakk om cirka 1800 km2 med Hermonfjellet som høyeste punkt (2814m.). Det er for øvrig det eneste stedet i landet der det er mulig å stå på ski om vinteren.

Noen bibelforskere mener endog at Hermonfjellet kan være stedet for Jesu forklarelse, og ikke som tradisjonen sier på Taborfjellet (Matt 17).

Nedenfor Hermon-fjellet er det fire druser-landsbyer: Majdal Shams, Mas’ade, Buq’ata og Ein Qiniyye. De har til sammen cirka 25.000 innbyggere. Men hvem er «druserne»?

Det er det ikke helt enkelt å få vite noe skikkelig om siden religionen deres er hemmelig.

Men den drusiske religionen er betraktet som en avskalling fra islam på 1000-tallet i Egypt. Men den har også tatt opp i seg greske mysteriereligioner. I dag bor det cirka 150.000 drusere i Israel og noen flere i henholdsvis Syria og Libanon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israel definerer druserne som arabere. Men da læreren til vår yngste datter ga denne definisjonen av druserne i en samfunnsfagstime for noen år siden, marsjerte klassens eneste druser ut av klasserommet i protest.

«Araber var han ikke – han var druser. Punktum!» Men druserne har arabisk som morsmål og dessuten mange skikker og tradisjoner som er nært beslektet med islam.

Før 1967 bodde de fleste israelske druserne i sju landsbyer nord i Israel i nærheten av Haifa. Druserne er trofaste mot det landet der de er født.

Derfor er de israelske druserne svært lojale mot staten Israel og guttene gjør militærtjeneste i IDF. Slik vil drusere i Libanon og Syria være trofaste mot sine respektive land. Men hva skjer når syriske drusere på Golan plutselig ikke lenger er syrere, men israelere?

De syriske druserne på Golan-høyden har blitt tilbudt israelsk statsborgerskap, men de fleste har avslått. De hevder at de er syrere.

På vår leting etter husrom for ferien, noe som ikke var lett, endte vi opp på et lite drusisk herberge, et sted på en epleplantasje mellom landsbyene Ma’sade og Majdal Shams.

Det var kun to rom i herberget som også huset en drusisk restaurant, men med den nydeligste mat og den beste service. Og vi kunne bare spise så mange epler vi ville.

Vi ankom den første kvelden litt slitne etter noe strev med å finne herberget siden heller ikke Waze kunne fortelle oss nøyaktig hvor dette herberget befant seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg tror druser-eieren så at vi var slitne etter reisen, og han inviterte oss spontant på noe kaldt eller varmt å drikke, selvfølgelig på hans regning.

Det var ikke mange gjestene i restauranten så han satte seg ned med oss. Druserne er kjent for sin gjestfrihet. Han fortalte villig om seg selv. Han var født i Syria, men det var lite å utsette på hebraisken hans.

Han hadde fortsatt familie der, fortalte han. Og han understreket at syrerne på Golan fortsatt var trofaste mot Assad. Og før krigen i Syria hadde druserne på Golan tillatelse til å dra over til Syria en gang i året, og de kunne også sende sine barn for å studere i Damaskus på Assad’s regning.

Men siden 2011 hadde det ikke lenger vært mulig å dra over grensen. «Men det er et sted», fortalte han, «der syriske og israelske drusere står på hver sin side av grensen og roper over til hverandre med roperter.

Stedet kalles «rope-dalen». Men han la til at den yngre generasjonen av drusere som er født i Israel, føler seg som israelere og flere og flere av dem tar israelsk statsborgerskap. Og i enighet med Israel hadde de nå fått både politistasjon og helsestasjoner på Golan.

Denne «syrisk-israelske druseren» svarte åpent på de fleste av spørsmålene våre. Mange ganger sa han unnskyldende at han ikke visste siden han ikke var en religiøs druser.

Bare de religiøse visste egentlig hva den drusiske religionen gikk ut på, forklarte han. Bare en gang mørknet hans øyne til da vi spurte om ekteskap: Kunne en druser gifte seg med en ikke-druser? Svaret var et kontant nei. Det var umulig!

En druser var en druser og kunne bare gifte seg med en druser, og ingen kunne konvertere til den drusiske religionen. Om noen likevel giftet seg utenfor religionen, ville han eller hun bli betraktet som ikke-druser og eventuelle barn ville aldri bli regnet som drusere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg tenkte i mitt stille sinn at denne religionen satte opp enda strengere grenser enn selv jødedommen. Den kan man i det minste konvertere til om det enn ofte kan være aldri så vanskelig.

Men mens druserne har en klar definisjon på hvem som er en druser, så strever fortsatt jødedommen med hvem som egentlig er jøde.

Etter ortodokse regler er den jøde som er født av en jødisk mor, selvom det ifølge Bibelen går fra far til sønn. Og reformjøder som messianske jøder sier at det er nok at faren er jøde for å regnes som jøde. Men for å kunne innvandre til Israel etter «The Law of Return» holder det at en har en jødisk bestemor eller bestefar.

Nå har et nytt lovforslag sett dagens lys i Knesset siden definisjonen om hvem som får lov til å innvandre til Israel er for vid hevdes det (definisjonen er lik den Nazi-Tyskland brukte). Lovforslaget vil at kun «halaiske jøder», det vil si de som har en jødisk mor skal få lov å innvandre under «The Law of Return».

Selv om lovforslaget sannsynligvis ikke har stor sjanse til å vinne fram i Knesset, så bør kanskje de jøder som ikke er jøder etter den rette definisjonen, skynde seg å innvandre om de har tenkte å gjøre det, før porten for «aliyah» blir for trang.

En av dagene dro vi opp på Hermon-fjellet. Fra et utsiktpunkt i klarvær var det faktisk mulig å se både til Libanon og Syria.

Utsikten var fantastisk. Men for mitt indre øye kunne jeg også se Jesus forklaret i all sin strålekrans her på Hermonfjellet. Og hva ville Han ha sagt om alle våre definisjoner? Hvem er jøde og hvem er druser?

Og kan en jøde som tror på Ham som Messias, fortsatt være jøde? Og kan en druser få lov til å gifte seg med en ikke-druser og forbli druser og så videre, og så videre?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kanskje fra et større og videre perspektiv, som her fra Hermon-fjellet – ville vi kunne utvide «herberget» så det kunne få litt større rom med noe større takhøyde?