SEND INN INNLEGG
IDENTITET: Er man så heldig å
...
IDENTITET: Er man så heldig å ha en partner som man har delt livet sammen med når man kommer opp i åra, er denne personen blitt en integrert del av din identitet, ditt livsvitne, skriver lederen av Stortingets helsekomite. Foto: Adobe Stock
meninger
Eldre på sykehjem skal slippe å miste sitt fremste livsvitne
Del
Når vi kjenner til de positive psykologiske effektene av å holde par sammen, har det stabile parforholdet en enorm egenverdi i livets siste fase.

Regjeringen sikrer at alle par som ønsker det skal få bo sammen dersom en av dem trenger ekstra hjelp på et sykehjem. For det å flytte det man eier og den man er til et sykehjem, er en enorm overgang, og kan oppleves som en skummel markør på at man er på vei inn i livets aller siste fase.

Å da skilles fra partneren sin og med det løses fra livets kanskje viktigste menneskelige relasjon i tillegg, gjør det hele enda mer utrygt og enda mer skummelt.

Men det handler ikke bare om overgangen for den pleietrengende. Det handler om noe mer.

Er man så heldig å ha en partner som man har delt livet sammen med når man kommer opp i åra, er denne personen blitt en integrert del av din identitet, ditt livsvitne. Det siste man trenger når livet går mot slutt, er å miste den daglige kontakten med sitt fremste livsvitnet.

Ja, man trenger medisiner og pleiehjelp, men ingenting kan erstatte en hånd å holde i, en som har tid til å snakke sammen om de virkelig store tingene. En som kan gi blikk som forteller at «jeg er her». Og at man faktisk kan være der om morgenen også.

For ektefeller som ikke er i stand til å komme seg på besøk til sykehjemmet selv, og ikke har noen som kan kjøre en, kan dette bety at de to ikke får sett hverandre igjen på lenge.

Johannes på 97 fortalte sin historie til TV2 tidligere i vår om hans frustrasjoner. Da hans kone på 92 ble rammet av parkinsons-sykdom, måtte hun legges inn på sykehjem.

«Du blir vel med», spurte hun. Johannes forteller om følelsene av å måtte kjempe for å få bo med sin egen ektefelle. Depresjon, forventning, skuffelse. «Det tar jo tid, men når man er 97 år gammel, så har man ikke så mye tid», sier han til TV2.

Og det er nettopp dette det handler om. Å utnytte den tiden man har igjen. Jeg er glad for at slik som ham nå får lovfestet rett på å flytte sammen med sin ektefelle.

Også fra forskningen finnes det gode argumenter for å holde partnere sammen. Forskere ved Michigan State University melder at å ha en ektefelle i stor grad påvirker eldres psyke til det bedre.

Annen forskning viser at å ha et godt ekteskap til og med kan forlenge livet. Når vi kjenner til de psykologiske effektene av å ha kjære nært, har det stabile parforholdet en enorm egenverdi i livets siste fase.

Alle mennesker har uendelig verdi i alle livets faser, og vi vet at menneskene som er helt nær oss har en helt unik verdi for oss. De som har bestemt seg for å bo og leve sammen med noen, eller har inngått løfte om å være sammen i gode og onde dager, må få anledning til å holde det løftet.

Det gjelder også hvis en av dem blir pleietrengende.

krf,geir jørgen bekkevold,geir bekkevold,geir j bekkevold,eldreomsorg,helse,debatt,meninger,politikk