Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd. Foto: Dagen-arkiv

Kraften i sunt lederskap

Gode ledere bidrar til medarbeidere som er indre motivert og dermed opplever sine arbeidsoppgaver som meningsfylte og nyttige.

Jeg ble allerede i tenårene betrodd lederoppgaver i Arendal frikirke. Jeg så opp til de som ledet meg og merket meg det de sa og gjorde, og de ble på en måte mentorer for meg.

Dette var en kjempepositiv erfaring – i et miljø der ansvarlige voksne ledere utfordra og utrusta unge ledere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Lederskap er noe som formes, og det jeg opplevde og erfarte som godt lederskap har jeg tatt med meg inn i lederstillinger jeg har hatt. Jeg har senere erfart å stå under svært ulik type ledelse, og gjennom det, og egne erfaringer har jeg selv utviklet meg som leder.

Og jeg har gjort feil, men gjennom å feile har jeg også lært mye. En av mine første beslutninger i en tidligere jobb viste seg å ikke være særlig god. Jeg måtte erkjenne at jeg hadde gjort en feil, og meddelte dette til de det gjaldt.

Tilbakemeldingen fra min samarbeidspartner var følgene «Den som ikke gjør feil, gjør heller ingenting». Alle gjør feil, og forhåpentligvis erkjenner dem og lærer av dem.

Det handler om å hele tiden reflektere over hva som er godt og dårlig lederskap – når man skal være leder selv – og så forvalte lederskapet, den betrodde lederposisjonen på best mulig måte. Ledelse handler om å bli trodd og ha tillit, og det skal så lite til før det man har bygget opp rives ned.

I det siste har det med referanse til ulike kirkesamfunn og organisasjoner blitt skrevet mye om lederskap, så hva er sunt lederskap og hva er kraften i sunt lederskap?

For å utvikle sunne organisasjoner, kirker og fellesskap, trenger vi tjenende ledere som setter andre først. Et sunt lederskap er et lederskap som frigjør eller forvalter de gaver Gud gir til menigheten på en god måte, gode ledere er utrustende og multipliserende.

Sunt lederskap er relasjon. Det høres selvfølgelig ut, men er det ikke i praksis. Sunnheten i lederskapet blir derfor avgjort i kvaliteten på relasjonen.

Kall det gjerne kvalitetstid. Det betyr blant annet at de du har et direkte lederansvar for ikke kan være for mange.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som leder må du bevisst investere tid i disse menneskene, så de igjen kan bruke gavene sine til å lede og utruste nye

Gode ledere har høy emosjonell kompetanse, de har kontakt med egne følelser – og håndtere egne og andres følelser på en god måte. De leser omgivelsene godt og har stor grad av indre motivasjon og er flinke til å skape relasjoner.

Sunt lederskap er balanse. For å være en leder som får frem det beste i de rundt oss er vi avhengig av både selv å lede på en trygg og tydelig måte, samtidig som vi gir like mye rom for de vi skal lede til å prøve seg ut.

Lede og utruste. Sagt på en annen måte: Balanse mellom å gå foran for å forklare, motivere og lede, og å gå bak for å frigjøre, utruste og støtte.

God ledelse er avgjørende for medarbeidernes opplevelse av trivsel, motivasjon og mening. Gode ledere bidrar til medarbeidere som er indre motivert og dermed opplever sine arbeidsoppgaver som meningsfylte og nyttige.

Gud og Jesus er gode forbilder for hvordan vi skal være ledere. Jesus trengte å bli utrustet av sin far, i sin tjeneste, og for å utruste disiplene. Det trenger også vi.

Det gir oss både ydmykhet og frimodighet. Vi må utrustes for å utruste andre. Vi utrustes av Gud ved Den Hellige Ånd, med de gaver Gud har gitt oss i skapelsen, gjennom andre ledere og medarbeidere.

Å være leder er en oppgave man aldri slutter å vokse med.