SEND INN INNLEGG
BRYT NORMER: Kanskje er det ne
...
BRYT NORMER: Kanskje er det nettopp du som har fått kall til å bryte de kulturelle normene og by noen i nabolaget på en kaffe, spør synspunkt-skribenten. Foto: Illustrasjonsfoto: Adobe Stock
Meninger
Vil du bli en revolusjonær?
Del
Selve viljen til å skape en forandring med livene våre er ikke en dårlig ting. Tvert imot. Jeg vil derfor her foreslå et tipunkts revolusjonsprogram for oss som ser på Jesus som vårt forbilde.

Få ord har en like sterk kraft som revolusjon. Å gjennomføre en revolusjon handler om å skape en grunnleggende forandring. Omveltende, omstyrtende og helst på kort tid. I en politisk setting pleier revolusjonen å gå hånd i hånd med våpenmakt. Den franske revolusjonen og det etterfølgende skrekkveldet er det mest kjente eksemplet. Bolsjevikenes revolusjon i Russland og kulturrevolusjonen i Maos Kina er to andre. Av disse hendelsene kan vi ta lærdom.

Selve viljen til å skape en forandring med livene våre er ikke en dårlig ting. Tvert imot. Jeg vil derfor her foreslå et tipunkts revolusjonsprogram for oss som ser på Jesus som vårt forbilde. I det ytre er dette noe helt annet enn de politiske revolusjonene, men mye mer virkningsfullt for den som vil se Guds rike utbre seg i verden!

1. Bekjenn Jesus som Herre og Frelser. Dette er den viktigste revolusjonære handling du kan utføre. Gjennom bekjennelsen gir vi Jesus herredømme i våre liv – og vi utfordrer de makter, trender og ideologier som forsøker å ta Guds plass.

2. Bli kjent med Bergprekens etikk. Få tekster står i like skarp kontrast til de politiske revolusjonene – fra de innledende saligprisningene til den avsluttende oppfordringen til å bygge livet på Jesu ord. Når Guds folk tar denne livsstilen på alvor, kommer de automatisk til å utfordre systemet.

3. Lev (til og med) for andre. I en verden preget av individualisme, konsum og «whats in it for me», finnes det ingen ting som gjør så sterkt inntrykk som personer som betjener og går den andre milen for sine medmennesker.

4. Hold hviledagen hellig. Det viktigste er ikke at vi setter av søndagen, selv om dette bør være noe vi etterstreber. Men å regelmessig klyve ut av tredemøllene våre er i sannhet en revolusjonær handling og en livsforsikring for både oss selv og for våre nære og kjære.

5. Lev enkelt. Det er ikke den som har flest ting når han dør som vinner. Kanskje er det i stedet når vi dyrker dyder som tilfredshet og måtehold at vi setter pris på eiendelene vi faktisk har?

6. Vær varsom i sosiale medier. Selvfølgelig er det fint at vi med ny teknologi kan bygge relasjoner på en måte som ikke har vært mulig før – ikke minst i disse tider. Men ikke glem viktigheten av, når det er mulig, å møtes ansikt til ansikt. Og ikke bruk Facebook eller Instagram for å markedsføre deg selv på en absurd måte. Tilfredshet og måtehold er dyder, selv når vi beveger oss på nettet!

7. Gift deg – eller lev for andre som singel. I en tid der nesten alle velger å flytte inn sammen og bo sammen, er det virkelig revolusjonerende å gifte seg. Ekteskapet skal holdes i ære av alle, sier Skriften, og den grunnleggende forståelsen av dette er selvfølgelig å praktisere det. Men Bibelen er også tydelig på at noen er blitt kalt til å leve enslig. Glem bare ikke at poenget med dette ikke er å leve for seg selv, tvert imot, sølibat blir trukket fram som en mulighet for et liv der man gir av seg selv.

8. Gi tiende. Å alltid sette av (minst) ti prosent av inntekten er en troshandling, og denne handlingen viser at revolusjonen har grepet hjertene våre. Det siste som blir omvendt i et menneskes liv, er lommeboken, sa Luther. Tenk at vi kan sette Herren først også med våre penger, samtidig som vi blir til velsignelse for andre!

9. Vær gjestfri. Skandinavia ligger på topp når det gjelder antall mennesker som lever alene, og ofte kjenner vi ikke en gang navnene på naboene våre. Kanskje er det nettopp du som har fått kall til å bryte de kulturelle normene og by noen i nabolaget inn på en kaffe? (I koronatider selvsagt på de vilkår som folkehelsemyndighetene har satt).

10. Sett av tid til bønn og faste. Ytre sett kan få ting se mindre produktive ut enn dette, men nettopp derfor hører tiden vi bruker i tilbedelse med til de mest dyrebare i livene våre. I bønnen og fasten viser vi for Gud, snarere enn for våre medmennesker, hva som er viktig i livene våre. På kjøpet får vi en generalprøve på evigheten, der vi for alltid skal få se hans ansikt.

olof edsinger,svenska evangeliska alliansen