Tor Kristian Birkeland, generalsekretær i HimalPartner. Foto: Privat

Alt har sin tid



Uten aksept blir man handlingslammet. Det nytter ikke å tenke at man skulle ønske noe ikke hadde skjedd. 

Gud, gi meg sinnsro til å akseptere de ting jeg ikke kan forandre, mot til å forandre de ting jeg kan, og forstand til å se forskjellen.

Reinhold Niebuhrs bønn har en dybde som jeg ikke tok inn over meg før jeg selv hadde behov for forstanden Niebuhr ber om.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Behovet kan oppstå hvis jeg henger meg opp i noe som kan gå galt, eller har gått galt, for meg selv eller andre. Bekymringene eller misnøyen kan ta overhånd. For meg har ordene vært en styrke og en viktig påminnelse, ikke minst nå i pandemitiden.

Alt har sin tid, står det i Forkynneren. Det er ikke uten grunn at skriftstedet av og til blir brukt i begravelser. For livet er jo slik det der står skrevet. Det er en tid til å fødes, og en tid til å dø.

En tid til å plante og en tid til å rykke opp det som er plantet. Klarer vi å akseptere pandemitiden, med dens konsekvenser?

Vi rammes på ulikt vis. Noen opplever å bli styrket i denne tilværelsen, men for flere er nok opplevelsen av å bli svekket større. Hvordan responderer vi på de negative hendelsene i livene våre?

Tankene mine går til Matrika Devkota, en av våre viktigste partnere i Nepal. I flere år har han drevet transittmottaket Koshish for sårbare kvinner i hovedstaden Kathmandu.

Kvinner i Nepal får sjeldnere utdannelse enn menn og er derfor ofte ikke like økonomisk selvstendige. I tillegg er de mindre beskyttet mot vold og overgrep.

I flere år har Koshish arbeidet for å hjelpe sårbare kvinner, og flere blir hentet direkte fra gata. Da Nepal ble satt i lockdown måtte Matrika ta innover seg det faktum at flere kvinner ikke kunne hentes inn.

Det ble en svært tøff tid for både ham og de andre ansatte ved Koshish.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Matrika er selv åpen om sin bipolare lidelse, og som følge av sykdommen levde han flere år i total isolasjon. Livet har vært en tornefull reise, og kanskje er det derfor han er så dyktig til omstilling.

Under lockdown har han kommet med flere nye løsninger for å nå ut til mennesker som sliter psykisk, og han har tatt digitale hjelpemidler i bruk for å spre informasjon og kunnskap om psykisk lidelse.

Det å akseptere situasjonen har ikke betydd at arbeidet har stoppet opp. Det har vært en nødvendig forutsetning for å finne nye løsninger.

Uten aksept blir man handlingslammet. Det nytter ikke å tenke at man skulle ønske noe ikke hadde skjedd.

Det skjedde. Det skjer. Alt har sin tid. Etter at man har akseptert dette, kan man begynne å planlegge neste skritt mot bedre tider.