HARALDSPLASS: For et lokalsykehus av vår størrelse å ta en så stor del av pandemipasientene i Bergen og omegn hadde vi ikke klart uten våre fantastiske medarbeidere, skriver direktøren ved Haraldsplass Diakonale Sykehus.

Vi er fortsatt i beredskap

På Haraldsplass er vi fortsatt i beredskap og klare til å ta imot koronapasienter som trenger helsehjelp.

Når vi nå går inn i sommeren er det fremdeles usikkert når neste pandemibølge kommer og i hvor stor grad den gjør det. En ting er sikkert, våre erfaringer fra første halvår 2020 gjør oss bedre rustet for håndtering av pandemier fremover.

Koronaviruset har medført både utfordringer og begrensninger i samfunnet. Det er fortsatt uvisst hvor lenge dette varer og når vi er hundre prosent tilbake til normalen. Det somer sikkert er at når Covid-19 viruset kom til Vestlandet og Bergen, gjorde helsepersonellet og støttepersonellet en fantastisk innsats. Det står en enorm respekt av alle som stod rakrygget i smitterisikoutsatt arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hittil har våre medarbeidere på Haraldsplass Diakonale Sykehus tatt imot 1310 pasienter med mistanke, og behandlet 38 med påvist covid-19. For et lokalsykehus av vår størrelse å ta en så stor del av pandemipasientene i Bergen og omegn hadde vi ikke klart uten våre fantastiske medarbeidere.

Av covidpasientene som har vært innlagt på sykehus i Bergen, har Haraldsplass behandlet 34 prosent av alle med påvist smitte, og 38 prosent av alle med mistanke.

Isolering av pasienter med mistanke kommer med en økt arbeidsbelastning med fullt smittevernregime for hver pasient. Profesjonaliteten våre ansatte har utvist i en periode med usikkerhet og arbeidsbelastning er både betryggende og fantastisk. Helproffe, men samtidig preget av alvoret i situasjonen.

Da en av våre leger stoppet meg og sa «Kjerstin, nå har jeg undersøkt vår aller første koronapasient» var det med fast blikk og stødig stemme. Dette gjorde inntrykk.

Jeg har møtt medarbeidere som har gitt uttrykk for redsel for å ta smitte med seg hjem til familien, og likevel stått i et daglig helsearbeid.

Jeg har sett medarbeidere har jobbet lange vakter i fullt smittevernutstyr, og som i denne tiden har vist en ekstra omtanke for pasienter som ikke har kunnet få besøk av sine nærmeste.

Vi har også medarbeidere som har drevet med en store mengder smittevask og medarbeidere som har jobbet dag og natt for å sikre at helsepersonellet har det de trenger av utstyr i sitt daglige arbeid.

Vi har også medarbeidere som har gjort andre oppgaver i denne pandemifasen, som alle har vært viktig for å holde hjulene i gang i et travelt sykehus. Jeg er utrolig takknemlig for dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jeg opplever at alle våre medarbeidere har stått på og levert helsetjenester og støttetjenester av topp kvalitet i hele perioden.

Sykehuset og de ansatte har vært gjennom en tid der vi ser verdien av at alle medarbeidere hjelper og støtter der det trengs, og er åpen og fleksibel på bruk av ressurser og kompetanse på tvers. Parallelt med dette arbeidet har vi brukt tid, og ervervet erfaring, til å forberede sykehuset på det som kan komme.

Jeg vil understreke at dette også gjelder alle som arbeider innenfor helse- og omsorgstjenestene. Det er tydeligere enn noen gang hvor avgjørende nettopp denne kompetansen er for samfunnet vårt.

Jeg vil oppfordre alle til å fortsatt følge smitteverntiltakene nøye, slik at våre uvurderlige medarbeidere i helsesektoren og vi alle kan ta velfortjent ferie i tur og orden, og at vi alle klarer å holde oss friske.

Med ønske om en rolig og smittefri sommer!