Bildet viser Nidarosdomen i Trondheim. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nasjonalsosialisme og kristen tro

Hvilket inntrykk har nordmenn flest av hva det tyske riket under Hitler stod for religiøst?

Jeg vil anta mange er kjent med uttrykket «Gott mit uns» (Gud med oss).

Soldatene i den tyske Wehrmacht brukte uttrykket på sine beltespenner. Kommer det i historiebøker og media forøvrig fram at sentrale personer i den tyske, nasjonalsosialistiske bevegelsen trodde på Hitler som sin Frelser?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Jostein Berglyds bok om Sigmund Feyling, «Presten som ville nazifisere Norge», står det blant annet: «Hitler sjefsideolog Alfred Rosenberg, og Vidkun Quislings nære venn og kontaktperson i Berlin, fulgte opp med 30 punkter for den nye ‹Rikskirken›».

Der het det henholdsvis i § 5 og 30: «Den nasjonale kirke er fast bestemt på å gå til ubønnhørlig utryddelse av den kristne tro, og den dag Rikskirken blir grunnlagt, skal de kristne kors fjernes fra alle kirker, katedraler og bedehus, og det skal erstattes med det eneste uovervinnelige symbol, hakekorset.»

Hermann Görings blad Essener Nationalzeitung støttet opp om forherligelse av Føreren ved å utrope ham til Messias. Han mente Hitler betydde det samme for det tyske folk som Jesus hadde gjort for hele verden.

Hengivenheten overfor Hitler kom også til uttrykk på gravsteiner i ord som «ga sitt liv i troen på Adolf Hitler» eller «ga sitt liv i troen på der Führer».

Jeg har i ulike sammenhenger etterlyst hva andre måtte ha funnet i norske medier, men har ikke fått noen henvisninger. Tidligere professor ved Menighetsfakultetet, Torleiv Austad, bekrefter at i historiebøkene er dette ofte ikke understreket.

På spørsmål om hva det betyr for den oppfatning nordmenn har fått av hva nazismen stod for, svarer Torleiv Austad:

«At framstillingen av Hitler som ‹Frelseren› underbetones i mange historiebøker, kan føre til at alvoret i den nasjonalsosialistiske ideologi ikke kommer klart nok fram.

Denne ideologien var ikke bare en isme som mange mennesker lot seg begeistre av. Den var først og fremst en totalitær ideologi basert på ideen om den ariske rases verdensherredømme under Førerens absolutte førerskap og kontroll.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det var en totalitær ideologi som tok sikte på å være en All-Fader som gir svar på alle lengsler, inkludert alle religiøse behov og interesser. I flere kirker ble derfor det kristne kors erstattet av hakekorset, blant annet på antependiet foran alteret.

Hitler ville framstå som folkets frelser på alle livets områder. Derfor var det – og er det – umulig å forene nasjonalsosialisme og kristendom.»