MASSEBEGRAVELSE: Kristne lider ikke bare under angrep fra Boko Haram, de blir også angrepet av ISWAP, en gruppe tilknyttet til Den islamske staten (IS), samt milits fra de overveiende muslimske fulanigjeterne. Bildet er fra en massebegravelse etter et fulaniangrep i 2018.

Kirken i Nigeria blør

For oss som har møtt de kristne i dette vakre og voldsherjede landet, er de kristnes tålmodighet og evne til å demonstrere kjærlighet og tilgivelse overfor sine muslimske naboer forbløffende. Men det er en hard kamp, ikke minst i ens eget indre.

Innlegget er skrevet av Ole Petter Erlandsen, faglig leder i Åpne Dører og Trond Kjartan Michaelsen, regionkoordinator i Åpne Dører.

----------

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Sjefen for Irigwe-området som ligger i Bassa, helt nord i Nigeria, pastor Ronku Aka, forteller med tårer i øynene om det pågående angrepet mot folket hans.

«Jeg mister mange av folkene mine hver eneste dag. Regjeringen har gitt løfter om å sikre lokalsamfunnene våre, men vi opplever stadig at brutale overfallsmenn gjennomfører angrep uten at myndighetene beskytter oss og at gjerningsmennene slipper unna. Vi opplever å stå ovenfor to dødstrusler, kriminelle drapsmenn og koronaviruset. Vi blir bedt om å være hjemme for å beskytte oss og landet mot koronaviruset, men blir fortsatt drept av fulanigjetere. Jeg lurer på hvorfor ikke de akutte tiltakene som ble raskt innført for å hindre koronaviruset, ikke blir innført for å beskytte oss mot gjeterangrepene»?

Kirken nord i Nigeria blør. Det er ikke noe nytt. Nigeria har ligget på topp i flere år når det gjelder antall drepte.

Ifølge Åpne Dørers World Watch List ble 1.350 kristne drept i 2019, 3731 i 2018. Kristne lider ikke bare under angrep fra Boko Haram, de blir også angrepet av ISWAP, en gruppe tilknyttet til Den islamske staten (IS) samt milits fra de overveiende muslimske fulanigjeterne.

Regjeringen har blitt kritisert fra mange hold for utilstrekkelig respons på angrepene og kidnappingene som fulaniene gjennomfører.

Disse voldelige angrepene har brakt store ødeleggelser til de kristne samfunnene over hele landets midtbelte. Volden berører alle typer nigerianere, også muslimer, men for kristne oppleves det som en eksistensiell trussel.

Og stadig kommer det inn nye rapporter til Åpne Dører om angrep, drap og vold mot kristne. Her er noen av de siste ukers rapporter:

– 14. april ble Hura-bosetningen i Maiyanga-landsbyen i Miango angrepet. Vitner forteller at angriperne kom kl. 20 om kvelden. De kristne ble drept, inkludert fire barn under 16 år og en gravid kvinne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De ble drept av skudd og machetekniver. I tillegg ble to skadet og minst 33 hjem brent ned. 250 mennesker har som følge av dette angrepet blitt fordrevet på flukt. De har mistet alt og er nå uten midler til å forsørge seg selv.

– Tirsdag 7. april etterlot et angrep på landsbyen Gbra-Zongo, også den i staten Bassa, fire døde, inkludert pastor Mathew Tagwai (34) fra Evangelical Church Winning All og en 10 år gammel gutt, Ishaku Abba.

Et vitne forteller: «Angriperne var kledd i svart. Jeg så seks av dem. ... angrepet varte i omtrent en time. Deretter rømte de ... mot Dusen Kaura-landsbyen.» Dette var det andre angrepet på Gbra-Zongo på to uker.

24. mars drepte de tre barn av samme familie, Rachel (6), Jacob (3) og Charity (1) og i nabolandsbyen Kperie drepte de 2 kvinner og skadet ytterligere to. Den drepte barnas onkel forteller dette om angrepet:

«Barna sov i hjemmene sine da de væpnede mennene kom inn i huset rundt kl 21.45 og drepte dem. Faren var ikke hjemme, og moren sov i et annet rom.»

– Natt til 1. april ble landsbyen Ancha nær byen Miango angrepet. Tre personer, to menn og en kvinne ble drept. Stefanos Foundations rapporterte at kvinnen var gravid i tredje måned. Videre ble 17 hus, biler og motorsykler satt i brann.

– Samme dag, 1. april, ble også landsbyene Hulke og Nkiedoro i Bassa angrepet rundt klokken 19.00. Syv ble drept og 23 hjem satt i brann. Dagen etter kom angriperne tilbake rundt kl 22 på kvelden og drepte ytterligere tre mennesker og satte flere hus i brann.

– Siste uken i mars ble minst 31 mennesker drept i vold rettet mot den kristne befolkningen i Bassa. Som så ofte før, opplever de som ble angrepet at myndighetenes sikkerhetsstyrker ankommer først etter at gjerningsmennene har reist, og gjerningsmennene slipper unna.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

«Her ville det ikke vært noen by om ikke de kristne hadde grepet til våpen», forklarer Mike, Åpne Dørers kontakt i dette området av Nord-Nigeria.

Vi satt og spiste lunsj i denne lille byen som for få år siden ble angrepet med tunge våpen av Boko Haram, et angrep de kristne slo tilbake. «Men», sa han, «de kristne har aldri gått til motangrep».

Det var da det slo oss at den tilbakeholdne måten de kristne har håndtert terror og undertrykkelse på, har spart verden for nok en borgerkrig.

For oss som har møtt de kristne i dette vakre og voldsherjede landet, er de kristnes tålmodighet og evne til å demonstrere kjærlighet og tilgivelse overfor sine muslimske naboer forbløffende. Men det er en hard kamp, ikke minst i ens eget indre.

Vi i Åpne Dører vil gjerne oppfordre kristne til å be for og stå opp for våre hardt prøvde trossøsken i Nigeria. De trenger det. Det står respekt av deres evne til å tilgi og elske sine overgripere, og vi vil gjerne støtte og hedre dem i den vanskelige kampen de står i.