Innsenderen mener at apostelen Johannes (ikonet) kan ha blitt utsatt for et drapsforsøk som vi sjelden hører om.

Ukjent dramatikk omkring apostelen Johannes?

Vi hører forholdsvis ofte at alle apostlene – utenom Johannes – ble martyrer for sin tros skyld. Men ifølge kirkefader Tertullian ble apostelen kastet i et kar med kokende olje.

Vi hører forholdsvis ofte at alle apostlene – utenom Johannes – ble martyrer for sin tros skyld. Men kunne denne skjebnen også ha tilstøtt Johannes? Vi vet at han under den tyranniske keiser Domitians forfølgelse ble forvist fra Efesos ut i Egeerhavet til den lille øya Patmos. Det var jo der han hadde sine syner og skrev Johannes åpenbaring.

Men før det, ble han da sendt som dødsdømt til Roma, på samme måte som kirkefaderen Ignatius av Antiokia cirka 12 år senere? Men mens den fromme biskopen ble kastet for de ville dyr, er det mulig at Johannes ble forsøkt drept på en annen måte:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Like ved Porta Latina i Roma står et ganske lite åttekantet kapell. Det bærer det originale navnet San Giovanni in Oleo – Sankt Johannes i olje. Det ble reist midt på 1600-tallet av pave Alexander VII, tegnet av barokkarkitekten Francesco Borromini. Utsmykkingen på veggene inni med dramatiske scener fra Johannes’ liv er utført av Lazzaro Baldi.

En plakat utenpå kapellet beskriver bygningens historie, og her heter det blant annet at «ifølge legenden ble dette gudshuset reist på stedet hvor han [Johannes] ble kastet i et kar fullt av kokende olje, men han kom opp igjen renere, tryggere og sunnere enn da han ble kom oppi det».

Kilden til denne (antatte?) hendelsen er selveste kirkefader Tertullian. Han omtaler den i sin bok: The Prescription against Heretics (Lighthouse Publishing 2018; skrevet cirka år 200, kapittel 36):

«Paulus vinner sin krone ved en død på samme måte som Johannes som først ble kastet, uskadd, oppi kokende olje og derfra sendt tilbake til sitt øy-eksil!» Opplysningens troverdighet styrkes ved at han refererer den bare drøye hundre år etter at den kan ha skjedd.

Videre beretter Hieronymus, som oversatte Bibelen til latin (Vulgata) om episoden i boken Against Jovinianus (Aeterna Press 2016; skrevet cirka år 400, kapittel 1,26): «Og videre, Tertullian, forteller at han [Johannes] ble sendt til Roma, og etter at han ble kastet i et kar med kokende olje, kom han ut friskere og mer aktiv enn da han ble kastet inn. Men evangeliet hans er svært forskjellig fra de andres.»

Det kan virke som om Hieronymus tror på utsagnet til sin store forgjenger i troen. Den greske forfatteren Johannes Malalas fra Antiokia, cirka år 560, har også en passus om dette ifølge Porter/Ong: The Origins of John’s Gospel (Brill 2015, side 42).

Så om du skal en tur til Roma, ta en tur ut til dette kapellet, da vel! Selv om bygningen ofte er stengt, så er det ikke lange omveien om du skal ut til de tradisjonelle katakombene på Via Appia. Kapellet er omtalt i Blue Guide. Rome (2006).