STYRKE: Ungdom er helt rå, og det er utrolig hvilken styrke som kan vise seg. Men i en så sårbar situasjon trenger man støtte, skriver Kristine Storesletten Sødal. 


Når ungdom setter i gang

Dette er langsiktig utviklingsarbeid på sitt beste.

Forrige uke fikk vi den gledelige beskjeden om at landets elever har valgt vårt prosjekt til årets Operasjon Dagsverk – Norges største solidaritetsaksjon arrangert av, med og for ungdom.

Det ble stor jubel både her hjemme og blant våre lokale partnere og kolleger i Uganda. Tanken på at norsk ungdom skal fronte og støtte ungdom fra Sør-Sudan som lever i flyktningleirer i Nord-Uganda, er ubeskrivelig. Det er store behov blant flyktningene i dette området, og prosjektet gjennom Operasjon Dagsverk vil skape tydelige ringvirkninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har vært så heldige å få være med på Operasjon Dagsverk tidligere, og én ting imponerer meg hver gang: Når ungdom setter i gang, er de helt rå. Det er virkelig ingen klisjé å si at dette er morgendagens ledere.

Kunnskapen norsk ungdom får om global rettferdighet gjennom aksjonen gjør at mange fortsetter sitt engasjement videre. Og gjennom midlene som jobbes inn får ungdom i partnerlandene økt kunnskap og hjelp og styrke til å kjempe for sine rettigheter og demokrati.

For å nevne noe: Statsminister Erna Solberg var i sin tid ungdomsleder for Operasjon Dagsverk, og gjennom våre prosjekter i 2008 og 2012 har hele fem landsbyer i Nepal forbudt kastediskriminering og tre landsbyer blitt frie for barneekteskap, som følge av ungdommenes innsats. 47 av dem er nå aktive i lokalpolitikken, og én av dem har til og med blitt varaordfører.

Med årets prosjekt er det unge flyktninger fra Sør-Sudan sin tur. Nesten 2,3 millioner flyktninger har flyktet fra den brutale borgerkrigen i Sør-Sudan, og mange har satt kursen over grensa til Uganda – et av verdens største mottakerland av flyktninger. Omfattende menneskerettighetsbrudd er avdekket som følge av den vanskelige konflikten, og grove overgrep pågår fortsatt.

Ungdommene jeg har fått møte i Nord-Uganda må være noen av de tøffeste jeg noen gang har møtt. De har med seg mye tungt i bagasjen. I tillegg til at de har måttet oppleve grusomme ting både før og under flukten, har mange mistet familiemedlemmer, de mangler skolegang, og mange av jentene har allerede blitt giftet bort, blitt gravide eller fått barn.

Det er ikke uvanlig at de er alene eller er aleneforsørgere for opptil flere barn. Det er mangel på psykisk helsetilbud i flyktningleirene. FNs høykommissær for flyktninger meldte nylig at selvmordsforsøk og selvmord blant flyktninger i Nord-Uganda doblet seg fra 2018 til 2019, noe som er oppsiktsvekkende.

Kan man virkelig klare å reise seg etter slike opplevelser? Ungdom er helt rå, og det er utrolig hvilken styrke som kan vise seg. Men i en så sårbar situasjon trenger man støtte. Strømmestiftelsens livsmestringskurs, som i Øst-Afrika har fått navnet «Bonga», tilbys for unge jenter og gutter fra 13 til 19 år.

Målet med utdanningen er å gi dem kunnskap om egne rettigheter, lese- og skrivekurs og yrkesopplæring som gjør det mulig å tjene egne penger. Blant de unge flyktningene i Nord-Uganda er også traumebehandling sentralt – å få snakket om det vonde de har opplevd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Gjennom hele kurset skal de oppleve mestring, samhold og trygghet gjennom hverandre. Ungdommene som har fått gjennomføre kurset frem til nå, forteller blant annet at de har fått mer tro på seg selv, fått viktig kunnskap og tjener penger – og de har fått bearbeide mye av det vonde de har opplevd.

Operasjon Dagsverk setter global rettferdighet på timeplanen i den norske skolen. Et viktig element er å jobbe for at ungdom i hele verden skal få påvirke avgjørelser om vår felles fremtid.

Gjennom livsmestringskursene har vi sett hvordan ungdom ikke bare lærer noe selv og tar styringen over sitt eget liv, men også påvirker dem rundt seg og bidrar til å skape endring i sitt lokalsamfunn. Dette er langsiktig utviklingsarbeid på sitt beste.

For ungdommene fra Sør-Sudan er fremtiden fortsatt usikker. I en slik fortvilet situasjon er det ufattelig viktig at man ikke er alene. Gjennom Operasjon Dagsverk vil norske skoleelever få vise solidaritet og varme, og bidra gjennom riktige verktøy som gir ungdom i flyktningleirene håp og nye muligheter.