SEND INN INNLEGG
JUNI 1992 Ludvig Nessa ble fra
...
JUNI 1992 Ludvig Nessa ble fradømt prestestillingen i Borge, men nektet å forlate presteboligen. Politiet måtte tilkalle låsesmed og glassmester for å få adgang til boligen. Her sees Nessas meningsfelle Børre Knudsen gjennom det ødlagte glasset i døren til presteboligen. Foto: Agnete Brun / NTB / Scanpix
Han ble stående sørgelig alene
Del
Om Børre Knudsen ikke hadde profilert seg som abortmotstander, er det sannsynlig at han likevel hadde vært blant landets meste kjente prester.

Børre Knudsen var en enestående mangfoldig personlighet. Aller mest står hans integritet og mot som imponerende kvaliteter.

Knudsen møtte motstand som knapt noen i Norge har opplevd det siden krigen, men lot seg ikke friste til nedlatende karakteristikker og utskjelling av sine motstandere, heller ikke dem som påførte hans egen familie så mye lidelse. Han ble misforstått, men fastholdt med varme sitt engasjement for livet.

Les også: Hjertelig takk, Børre Knudsen - minneord skrevet av Dagen-redaktør Tarjei Gilje

Lege og abortforkjemper Gro Nylander sa til VG i går at hun « alltid har hatt en slags respekt for Børre », og at hun etter hvert fikk en forståelse for synspunktene hans.

«Det er verre med de mer lunkne gratispassasjerene som lar andre ta kampene».

Nettopp dette poenget kommer også frem i den mye omtalte dokumentarfilmen om Knudsen vi kan se på NRK 1 i kveld . Der forteller Ragnhild Knudsen at de hadde forventet en helt annen støtte fra landets kristenledere enn de fikk.

* Se bilder fra Børre Knudsens liv

I likhet med mange av de kristenlederne vi i dag omtaler med store ord, var også Børre Knudsen omstridt i sin levetid.

Aftenpostens Harald Stanghelle skrev mandag at Knudsens liv var « skremmende i sin kompromissløshet, men verdifullt i påminnelsen om hvor viktig det er for et samfunn at noen aksler folkefiendens kappe ».

Her ligger kanskje noe av det som blir Knudsens betydning etter hans død. Det kan godt vise seg riktig, det som Odd Sverre Hove skriver i minneordet i Dagen i dag.

«Når man om hundre år skal skrive kirkehistorien om de årtiene som vi ble tildelt å leve i, da vil vi andre for lengst være glemt. Men Børre Knudsen kommer de til å huske. For han var den største av oss.»

I forbindelse med Knudsens død har flere igjen sagt at de nok kunne ha en viss sympati med hans anliggende, men at de tar avstand fra hans metoder. Forhåpentligvis vil historien med tiltakende styrke avsløre den feigheten som i praksis har ligget bak mange av disse uttalelsene. For man kan selvsagt være uenig i metodebruken. Men det ligger en alvorlig ansvarsfraskrivelse i å la uenighet om metode overskygge det faktum at Børre Knudsen ble stående sørgelig alene i sin kamp. Han kjempet der mange andre ikke våget, og både han og familien hans betalte en høy pris for det.

Les også: Børre Knudsen 
har fullført løpet

Det ligger mye smerte i Ragnhild Knudsens uttalelser til Vårt Land i vinter, hvor hun uttrykker usikkerhet med tanke på om kampen var verdt det den har kostet. Måtte det gå kort tid før flere innser at Børre Knudsens profetiske stemme fremdeles treffer det samfunnet vi alle lever i.

Om Børre Knudsen ikke hadde profilert seg som abortmotstander, er det sannsynlig at han likevel hadde vært blant landets mest kjente prester.

Han var en ualminnelig sterk tenker, og en kunstnersjel med evne til å både forstå og beskrive menneskesinnet og samtiden som få andre. Den offentlige samtalen i Norge hadde blitt beriket om flere av Knudsens sider hadde fått større plass. Forhåpentligvis kan vi nå, etter hans død, få vite mer om hvilket sjeldent menneske han var.

Nå er det viktig at hans nærmeste familie får ro til å sørge over tapet av ektemann og far, og at Børre Knudsens store innsats får inspirere mange til å fortsatt stå i livets tjeneste.

abortmotstander,odd sverre hove,gro nylander,harald stanghelle,børre knudsen,lederartikkel