ALLAH: Burde ikke denne presten også vært fratatt kappe og krage? spør Terje B. Norstrand. På bildet ser vi Gyrid Gunnes, som deltar med performance-verket «Bønner til Allah» på Høstutstillingen på Kunstnernes hus i Oslo. FOTO: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix

Presten som ber til Allah

Er dere i Kirkerådet klar over hvor skadelig, hvilken skade prester som «kunstnerpresten» påfører Den norske kirke?

Strengt tatt burde jeg, som medlem av Den romersk-katolske kirke, bry meg, men jeg gjør det som kristen.

Nå praktiserer en av Den norske kirkes prester en bønnestund tilegnet Allah.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Kunstnerprest håper flere vil be til Allah

Hun mener, som mange andre, at det selvfølgelig er den samme gud vi tilber som monoteistisk. Det kan kanskje diskuteres. For meg som kristen ligger det i begrepet at jeg ser Kristus som Gud og min frelser. Dette avvises konsekvent av islam.

Som kristen prøver jeg å leve etter Kristi formaninger, «Du skal elske din neste», og jeg tror «Den som har sett meg har sett Faderen». Så helt innlysende synes det ikke å være at kristne og muslimer har samme gud. Nok om det!

SE TV-reportasjen fra Høstutstillingen, der kunstdebutant og prest Gyrid Gunnes ber til den muslimske guddommen Allah - og oppfordrer publikum til å gjøre det samme. (Video: NRK)

Det som for meg syntes helt uforståelig er at en prest, en prest ordinert innen et kristent kirkesamfunn så totalt kan svikte sitt og kirkens kall, forkaste Kristus, for det er det som skjer her. Hennes kall og oppgave er å forkynne inkarnasjonen da Gud kom menneskene i møte, som Jesus Kristus. Jeg er helt overbevist om at denne «kunstnerpresten» svikter, og forråder Kristus.

Og hun skaper forvirring og kaos i hodet på ubefestede sjeler. Ikke visshet om Kristus! Og hennes snakk om toleranse er rendyrket vås. Det er ikke ved å gi avkall på våre viktigste verdier at respekt og toleranse skapes. Hun løper islams ærend, og kanskje hun også kaster bensin inn i et ennå ulmende bål, til glede for islam og sorg for den kristne kirke.

Er jeg negativ til islam? Nei, slett ikke. Vi har «adoptert» en ung mann fra Afghanistan, 23 år og troende, praktiserende muslim. Han kaller oss to gamle for bestemor og bestefar. Vi har gjensidig en meget høy grad av respekt for hverandres tro. Han følger oss til våre messefeiringer, og utviser ærbødighet og respekt, noe som er gjensidig.

Våre gode venner og trosfrender, Olav og Vera Henriksen fremhevet for oss, deres nærmeste venner her oppe i Lom, at et sted måtte vi begynne i fredens og toleranses arbeid. Og vi har flere venner som vi drar omsorg for, og som er muslimer. Toleranse og gjensidig respekt her fremmer Fredens sak. Men ingen av oss gir avkall på vår tro, ei heller uthuler den. En kristen prest er forpliktet til å forkynne det glade budskap: Guds komme ved Jesus Kristus, og intet annet!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: Studentprest nekter å omtale Gud som mann

Er dere i Kirkerådet klar over hvor skadelig, hvilken skade prester som «kunstnerpresten» påfører Den norske kirke? Det burde strengt tatt være meg uinteressant, men det er det ikke. Hun påfører min kristne tro skade, og også andre kristne kirkesamfunn. Det grenser, ja er faktisk gedigen blasfemi ut i det offentlige rom å se denne «kunstnerprest» i aksjon.

Burde ikke denne presten også vært fratatt kappe og krage? Bedre og ærligere prester har måttet gå, selv om det var et viktig bud de slåss for: «Du skal ikke slå ihjel.» Jeg kan vanskelig se at Den norske kirke er tjent med en slik Herrens tjener. Og jeg takker Gud for at jeg er katolikk.

Les også
Kunstnerprest håper flere vil be til AllahHøstutstillingen
Les også
Liturgi for velsignelse av hus og hjem
Les også
Märthas engleskole solgte «kontakt med de døde»
Les også
Kan bli homoteologisk dreining i nord