Emanuel Minos er død. Foto: Dagen-arkiv

Gutten på trekassen

Sjefredaktør Vebjørn Selbekk skriver om Emanuel Minos. Predikanten døde i dag, 89 år gammel.

Vi har sett bildet, de fleste av oss. En spedlemmet og mørkhudet smågutt står på en trekasse. En forsamling av voksne mennesker har tatt plass som tilhørere foran ham.

Oppe på kassen har inntatt en positur som minner mer om en erfaren predikant enn en guttunge i førskolealder. Den ene hånden er løftet mot himmelen i en dramatisk gest.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Og ganske riktig. Gutten er i ferd med å forkynne Guds ord, nærmere bestemt avsnittet i Matteus 25:6 der Jesus sier: «Se brudgommen kommer. Gå ut og møt ham!»

Emanuel Minos startet sin forkynnergjerning rekordtidlig. Og han beholdt den rekordlenge.

Da han debuterte oppe på trekassen i 1931 var Minos kun fem år gammel. Han døde lørdag morgen i en alder av 89 år, aktiv som predikant nesten helt inn til det siste. Sin siste preken holdt han i Salemkirken i Oslo så sent som 31. august i år.

Det betyr at Emanuel Minos var nesten halvveis inne i sitt niende tiår som evangeliets forkynner. En prestasjon få om noen annen norsk predikant har oppnådd.

Emanuel Minos var en attraksjon som barnepredikant. Folk kom langveis fra for å se denne spesielle gutten som det barnløse pinsemisjonærekteparet Tollefsen hadde adoptert fra Belgisk Kongo. Ikke bare var han et av Norges første adoptivbarn fra et land utenfor Norden, men han forkynte også Guds ord som om han skulle være en voksen mann. Allerede som seksåring hadde han lest hele Bibelen fra perm til perm.

Og Minos forble et fenomen gjennom hele resten av predikantgjerningen. Han var en dypt overbevist pinsevenn, men tilhørte på en måte likevel hele Kristen-Norge. Særlig hans forkynnelse om Israel, profetiene og endetiden fant dyp klangbunn også utenfor hans egen sammenheng.

I disse temaene var budskapet fra Emanuel Minos nærmest lavkirkelig felleseie. Enten den ble formidlet fra talerstolen eller gjennom hans rikholdige og allsidige forfatterskap.

Minos hadde også et sterkt engasjement for det jødiske folk. En av hans store gleder var at han under krigen hadde fått bidra til å hjelpe flere norske jøder i sikkerhet i Sverige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Emanuel Minos var heller ikke redd for å gå sine egne veier. I en tid da det å være selvlært predikant var et ideal i pinsebevegelsen, skaffet Emanuel Minos seg en grundig akademisk utdannelse. Han studerte i Oxford og dessuten i USA, der han tok en teologisk doktorgrad.

Men selv med sin solide teologiske kompetanse forble han alltid tro mot det enkle budskapet om Kristus. Han vil først og fremst bli husket som vekkelsespredikant. Den karakteristiske mannen som minnet oss alle om Jesu snarlige gjenkomst.

Nå har han selv fått oppleve det han forkynte om på trekassen. Emanuel har fått møte Brudgommen.

Se bildeserie fra Emanuel Minos sitt liv her

Les hva folk husker Emanuel Minos for, og del dine egne minner her

Les også
Emanuel Minos er dødEmanuel Minos (1925-2014)
Les også
– En stor Herrens general har fått hjemlov