DEMONSTRERTE SAMMEN mot Den islamske staten (IS): Statsminister Erna Solberg sammen med muslimske ledere foran Stortinget i Oslo mandag 25. august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Mellom naivitet og frykt

I det siste har vi sett flere gledelige utviklingstrekk i debatten om det flerkulturelle Norge. Særlig gjelder dette møtet mellom islam og norsk kultur og historie.

Demonstrasjonene mot IS’ herjinger var en viktig synliggjøring av den motstanden som finnes, også i muslimske miljøer. Slike offentlige markeringer baner vei for en mer presis debatt. De gir også håp om at vi kan få en mer informert samtale om både innvandring og integrering.

Se også: – Vi står sammen mot terror - og bildeserien fra fellesdemonstrasjonen mot IS i Oslo

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi håper ikke minst Islamsk Råd nå benytter muligheten til å bidra til klargjøring av standpunkter slik at vi kan snakke om de utfordringene vi står overfor med utgangspunkt i faktiske forhold og ikke fordommer.

Et annet viktig bidrag i så måte var NRK-debatten for knappe to uker siden, hvor et helt knippe norske muslimer deltok, og viste et betydelig spenn seg imellom.

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) omtalte dette med rette som den første offentlige skittentøyvasken mellom muslimer. Det er verdifullt at den bredere offentligheten får vite mer om de innbyrdes forskjellene mellom ulike muslimske miljøer, og at disse miljøene får bryne seg på de motforestillingene som finnes.

Hadia Tajik: «Gi ungdommene en koran før islamismen tar dem»

I sommer sa Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H) at vi må slutte å forvente at enhver norsk borger med muslimsk bakgrunn må ta avstand fra terror og fundamentalisme. Snarere må vi legge til grunn at de fleste er imot dette i utgangspunktet.

Det er ingen grunn til å tro at det bor en latent terrorist i enhver norsk borger med muslimsk bakgrunn. Men det finnes for mange tegn på at uforsvarlige holdninger er mer utbredt i flere muslimske miljøer enn den offentlige debatten har båret preg av. Holdninger til dødsstraff for konvertitter eller for homofile handlinger er bare noen eksempler på dette.

Det finnes en skepsis til islam og muslimer som ligner mer på fordommer og frykt enn på velbegrunnede standpunkter.

Dette handler delvis om frykten for demografisk overtakelse. Denne frykten blir blant annet dempet av den nyeste innvandringsoversikten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aftenposten meldte lørdag at det i 2013 bodde drøyt 82.000 polakker i Norge, og at den polsknorske befolkningen fra 2010-2013 økte med mer enn det totale antallet på den pakistansknorske befolkningen, selv om innvandringen fra Pakistan startet så tidlig som på 1970-tallet.

Men det finnes også en underlig naivitet i den norske debatten, hvor man fra ledende politisk hold har vært alt for lite villige til å snakke om de reelle utfordringene som finnes, blant annet knytte til manglende respekt for ytrings- og religionsfrihet.

Det er ikke lett å forstå hvorfor motviljen til å debattere dette har vært så stor. Når debatter skyves under teppet, fører det gjerne til at de først blir mer tilspisset, og senere oppstår med større styrke. Det er ingen grunn til å overse de faktiske utfordringene som følger med en betydelig vekst i den muslimske befolkningen.

Her skulle det også påhvile norske imamer et naturlig ansvar for å fortelle om islams forhold til vold som virkemiddel. Muslimske teologer vil kunne bidra til en mer opplysende debatt om forholdet mellom religion og politikk i islam, blant annet.

Vi må som storsamfunn kunne forvente at de må stå til ansvar for egne holdninger, og at de bidrar aktivt til å forklare hvilket tankegods de selv formidler.

Debatt på dagen.no

Dagen inviterer til saklig debatt, gjerne med høy temperatur. Vi tillater ikke bannskap, personangrep og hets.

Du må være registrert og innlogget på Facebook for å kunne kommentere artikler på dagen.no - og alle må fremstå med fullt navn. Falske profiler vil bli utestengt.

Du kan velge om kommentaren din kun skal ligge synlig inne på den aktuelle artikkelen - eller om du ønsker at flere skal se den. Da krysser du av for for at den skal publiseres på Facebook.

Kommentarer som rapporteres som misbruk eller spam (av andre debattanter), skjules automatisk for den som rapporterer. Deretter blir innlegget vurdert av Facebooks moderatorer.

Slette / utestenge

Dersom du bryter Dagens enkle debattregler, har vi to sanksjonsmuligheter:

Vi kan slette kommentaren din, eller vi kan utestenge deg helt fra all debatt hos oss ved gjentatte overtramp.

Dersom kommentaren slettes, vil den kun være synlig for din lukkede krets med registrerte venner på Facebook. Innlegget kan ikke lenger leses av andre som er inne på dagen.no.

Dersom vi utestenger deg, vil du ikke lenger kunne skrive artikkelkommentarer som er synlige for offentligheten på våre nettsider.

Vi begrunner ikke ytterligere hvorfor vi fjerner kommentarer eller utestenger profiler. Det gjør heller ikke Facebooks moderatorer.

Hvem har ansvar?

Dagen har ikke redaktøransvar for kommentarer som er slettet - og fjernet fra offentligheten. Men du må være oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet, enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner.

Velkommen til debatt på dagen.no!

PS: Hyggelig om du trykker «liker» på vår Facebook-side. Da får du jevnlig nyheter fra Dagen inn i nyhetsstrømmen på FB.

Les også
Arfan Bhatti oppfordrer til hellig krig
Les også
Ikke tro at IS er enestående
Les også
«Et fritt samfunn kan være ubehagelig»rapporten
Les også
«Gi ungdommene en koran før islamismen tar dem»
Les også
Forsker: – Massemønstring kan virke mot sin hensikt