BOSETTERE: En ultraortodoks mann rusler langs bosetningen Beitar Elit i nærheten av Betlehem.

Hva er kristen sionisme?

Selv om kristen sionisme i prinsippet kan leve uavhengig av endetidsforståelser, er det i praksis slik at den desiderte majoriteten av kristensionistene ser Israel og jødenes hjemvending som nødvendige skritt på veien mot Armageddon.

Boka Armageddon Halleluja! har utløst debatter om kristnes støtte til Israel. Gir det mening å si at staten Israel har en plass i Guds plan for menneskene? Henger jødenes tilbakevending til Israel sammen med at vi nærmer oss slaget ved Armageddon, undergangen og Tusenårsriket?

Det er flertallige utfordringer i samtalen om disse spørsmålene. En av dem er begrepsbruken. I boka Armageddon Halleluja! bruker jeg benevnelsen «kristne sionister» for å definere kristne som tar randsoneposisjoner i samtalen om Israel og det jødiske folkets rolle i historien. Debatten i etterkant av utgivelsen har vist at forståelsen av hvem som er kristen sionist er broket. Jeg vil med dette presisere hva jeg mener med begrepet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les lederartikkel: Kristen sionisme

Jeg skiller mellom Israelvenner og kristne sionister. Det kan være gode grunner til å støtte Israel og til å føle sympati med det jødiske folket, slik store deler av kristenfolket i Norge gjør. Dette gjør ikke noen til kristne sionister. Å være kristen og støtte sionismen som samfunnsbyggende prosjekt i Israel, er ikke utløsende for å kunne kalle seg kristen sionist. Begrepet har et annet innhold.

Det grunnleggende prinsippet i kristen sionisme er at en forstår opprettelsen av staten Israel i 1948 som fullbyrdelse av en bibelsk profeti. FNs støtte til staten forstås som Guds inngripen – i motsetning til mer sekulære forståelser av Israels opprinnelse.

Jødenes tilbakevending til landet er også profetert, og migrasjonsprosessen har en kosmologisk funksjon. Når jødene er hjemme fra diasporaen, åpner det for trengselstiden, da verden går inn i en fase med eskalerende kriger konsentrert om Israel.

Selv om kristen sionisme i prinsippet kan leve uavhengig av endetidsforståelser, er det i praksis slik at den desiderte majoriteten av kristensionistene ser Israel og jødenes hjemvending som nødvendige skritt på veien mot Armageddon – det endelige oppgjøret mellom gode og onde krefter. Det at jødene bosetter Israel, beviser for kristensionistene at vi nærmer oss undergangen vi ubønnhørlig må gjennom, før verden gjenoppstår som et fredelig tusenårsrike under Jesu herredømme.

Alle virkelig troende, ikke enhver kirkegjenger, men de som har gitt seg selv til Jesus, blir hentet opp til himmelen i levende live. Der vil de feire «lammets bryllup» med Jesus. De vil ikke være på jorda når verden forgår i krigshandlinger.

Det er en utbredt forestilling at jødene skal masseomvendes til kristendom, det vil si at de anerkjenner Jesus som Messias, under eller rett i forkant av Armageddon. Jødene vil bli kristne misjonærer i de siste dager. Mange mener at langt de fleste jøder skal utryddes. Bare en rest skal bli igjen.

LES OGSÅ: Skeptisk til ny teologi om døde

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Benevnelsen kristen sionisme har ingen sterk tradisjon i Norge. Som flere, blant andre Vebjørn Selbekk, har påpekt, har «kristen sionist» vært brukt med negativ klang. Mange Israelvenner føler seg ikke vel med den merkelappen. I realiteten er det kanskje slik at de som ikke liker merkelappen rett og slett ikke fortjener den, mens de fleste som virkelig er kristne sionister opplever det som en bra benevnelse.

Min framstilling av kristne sionister er ingen utfyllende teologisk redegjørelse. Dette er en flere hundre år gammel trostradisjon som har levd og lever i et mangfold av utgaver. Forestillingene endrer seg over tid, og farges av de ulike kulturene de utspiller seg i. I dag er forståelsen som kalles premillennialistisk dispensasjonalisme dominerende – og det er denne tankestrømningen jeg skriver om i boka. Jeg holder framstillingen i et språk som er tilgjengelig for alle lesere.

Blant organisasjoner som fremmer kristen sionisme i Norge er eksempelvis Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem, Ordet og Israel og Karmel-Instituttet. I den karismatiske delen av Kristen-Norge finnes mange kristensionistiske forkynnere.

Det har falt noen troende tungt for brystet at jeg, et sekulært menneske, skriver om dette. Det har ikke vært min hensikt å provosere, men å kaste lys over en forståelse av tekstene som for mange er uklar. Ja, jeg tilstår. Tittelen Armageddon Halleluja! er hard. Men den gjenspeiler hardheten i språket mange kristne sionister bruker. «Hitler var Guds redskap, et verktøy for å tvinge jødene til lydighet.»

Les også
Skeptisk til ny teologi om døde
Les også
– Typisk menneskelig å gjøre seg tanker om livet etter døden
Les også
BibeltroskapMFs utvikling
Les også
Hva om det aldri var meningen at kristen tro skulle være enkel? Krish Kandiah
Les også
– Vi trenger en teologi for dødenUndersøkelse