Klikk for å endre tekst

Et ønske om en mer inkluderende debatt

- Den siste uken har jeg lest kom­men­ta­rer om at ho­mo­fi­le er av­skye­li­ge, at ho­mo­fi­le ikke kan være krist­ne og at man er dum i hodet om man ikke tror på ska­pel­sen eller bio­lo­gi­en på samme måte som kom­men­tar­for­fat­te­ren. Tid­li­ge­re har jeg lest kom­men­ta­rer som sam­men­lig­ner ho­mo­fi­le med mor­de­re, ra­ne­re og pe­do­fi­le, skriver Evind Bjørkgård.

I for­kant av Kirke­mø­tet har Dagen pub­li­sert flere ar­tik­ler dag­lig om ho­mo­fi­li og vig­sel­li­tur­gi for ho­mo­fi­le, og dette har ført til til­dels vold­som­me de­bat­ter på dagen.no og Da­gens Face­bo­ok-si­der. Denne er of­test i ne­ga­tiv til ho­mo­fi­le og ho­mo­fi­les ret­tig­he­ter.

Jeg skal ikke med denne teks­ten kaste meg inn i de­bat­ten om hva som er rik­tig eller galt, hel­ler ikke frem­me mitt syn på ho­mo­fi­li eller re­li­gion, men jeg har et ønske om at nett­de­bat­ten om ho­mo­fi­li i etter­kant av Da­gens ar­tik­ler kan føres på en annen måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ikke bare i de­bat­ter hvor ho­mo­fi­li er sen­tralt dette gjel­der, men jeg bru­ker dette som et ek­sem­pel fordi denne de­bat­ten har vært spe­si­elt i vin­den denne uken.

Bi­be­len

Det er ikke til å stik­ke under stol at Dagen er en kon­ser­va­tiv avis, hvor det er en over­vekt av de­bat­tan­ter som mener at ho­mo­fi­li er galt iføl­ge Bi­be­len.

Det er hel­ler ikke til å stik­ke under stol at det er vans­ke­lig å være ho­mo­fil og kris­ten.

For mu­li­gens å kaste en brann­fak­kel, er Da­gens kom­men­tar­felt et av det mest en­si­dig døm­men­de kom­men­tar­fel­te­ne jeg føl­ger. Selv­føl­ge­lig har man rett til å mene det man vil om ho­mo­fi­li og hva Bi­be­len sier om ho­mo­fi­li. Al­li­ke­vel er det nå en­gang slik at men­nes­ker tol­ker Bi­be­len for­skjel­lig, og mange har en annen me­ning enn det jeg opp­le­ver som ma­jo­ri­te­ten i kom­men­tar­fel­te­ne.

Kan­skje er det til og med en­kel­te som ikke tør å si hva de mener, eller ikke orker å delta fordi det vir­ker me­nings­løst å delta i en så en­spo­ret og luk­ket de­batt.

Vil ha med flere

Mitt ønske er å ta vare på de som ikke er en del av denne ma­jo­ri­te­ten slik at de­bat­ten til syv­en­de og sist også kan bli in­ter­es­sant igjen, ved at flere øns­ker å bidra i den.

Sam­ti­dig er det vik­tig å huske på at kom­men­ta­re­ne også lig­ger åpent for alle å lese på net­tet. Mange som leser disse kan slite med sin sek­su­el­le leg­ning, eller noen i fa­mi­li­en deres eller ven­ner av dem gjør det.

Andre som ikke sli­ter med sin sek­su­el­le ori­en­te­ring kan selv­sagt også føle seg støtt. He­te­ro­fi­le kan føle seg støtt på vegne av seg selv og andre. Jeg mener ikke med det at man skal bli enige i løpet av de­bat­ten, men tonen i de­bat­ten kan li­ke­vel med for­del dis­ku­te­res.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ufine ka­rak­te­ris­tik­ker

Den siste uken har jeg lest kom­men­ta­rer om at ho­mo­fi­le er av­skye­li­ge, at ho­mo­fi­le ikke kan være krist­ne og at man er dum i hodet om man ikke tror på ska­pel­sen eller bio­lo­gi­en på samme måte som kom­men­tar­for­fat­te­ren.

Jeg har også lest at ho­mo­fi­le dri­ver med «rev knul­ling» og at de der­for må ha en kort­slut­ning i hodet. Sist­nevn­te kom­men­tar ble hel­dig­vis slet­tet etter noen timer på Da­gens Face­bo­ok-side.

Tid­li­ge­re har jeg lest kom­men­ta­rer som sam­men­lig­ner ho­mo­fi­le med mor­de­re, ra­ne­re og pe­do­fi­le, opp til flere gan­ger er det nevnt at ho­mo­fi­le er kval­men­de og at ho­mo­fi­le er en ut­bre­del­se som må be­kjem­pes.

Man kan også lese at ho­mo­fi­le er «unor­ma­le» og at det er ho­mo­fi­le som eks­klu­de­rer og ikke god­tar de som er «nor­ma­le». Andre gan­ger er kom­men­ta­ren bare: æsj.

Jeg lærte aldri i min opp­vekst eller på søn­dags­sko­len at dette var god folke­skikk eller en sær­lig kris­ten måte å snak­ke til og om hver­and­re på.

Valg av ord

Så hva vil jeg med dette? Jo, jeg øns­ker at vi skal bli mer be­visst på hvor­dan vi ord­leg­ger oss når vi kom­men­te­rer på of­fent­li­ge sider på net­tet.

Om man tol­ker at Bi­be­len gir for­døm­mel­se eller ikke, om Gud hater ho­mo­fi­le eller ikke, om ho­mo­fi­li er et ende­tids­tegn eller ikke, er like­gyl­dig for å opp­tre som et vok­sent men­nes­ke på nett.

Det er ingen som for­tje­ner å lese ned­la­ten­de kom­men­ta­rer om seg selv, andre eller det man selv har å stri med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Har du som skri­ver at ho­mo­fi­li er av­skye­lig tenkt over hvor­dan det er for ho­mo­fi­le, fa­mi­lie av ho­mo­fi­le, ven­ner av ho­mo­fi­le, usik­re ho­mo­fi­le, usik­re he­te­ro­fi­le, usik­re bi­fi­le eller usik­re krist­ne ho­mo­fi­le å lese en slik kom­men­tar?

Du som skri­ver at det er noe galt med hodet til folk om man ikke føl­ger din tolk­ning av ska­pel­se eller bio­lo­gi gir lite rom for å tenke for­skjel­lig. Eller dere som kun skri­ver æsj i kom­men­tar­fel­tet. På hvil­ken måte styr­ker dette de­bat­ten? Når ble det greit å ikke være hyg­ge­lig med hver­and­re?

Kon­struk­tiv de­batt

Kan vi i dis­ku­sjo­ne­ne frem­over legge vekk de døm­men­de or­de­ne og dis­ku­te­re på en kon­struk­tiv, ikke-for­døm­men­de måte, slik at færre blir støtt og slik at flere tør eller orker å være med i de­bat­ten?

Jeg tror de­bat­ten hadde blitt mer in­ter­es­sant, og jeg tror færre ville blitt såret av kom­men­tar­fel­tet på denne måten.

Vi er voks­ne men­nes­ker og bør klare å ta vare på hver­and­re, eller i det mins­te re­spek­te­re hver­and­re i de­bat­ter uan­sett re­li­gion, bi­bel­tolk­ning, leve­måte og me­nin­ger.

Dette er mitt ønske!

Debatt på dagen.no

Dagen inviterer til saklig debatt, gjerne med høy temperatur. Vi tillater ikke bannskap, personangrep og hets.

Du må være registrert og innlogget på Facebook for å kunne kommentere artikler på dagen.no - og alle må fremstå med fullt navn. Falske profiler vil bli utestengt.

Du kan velge om kommentaren din kun skal ligge synlig inne på den aktuelle artikkelen - eller om du ønsker at flere skal se den. Da krysser du av for for at den skal publiseres på Facebook.

Kommentarer som rapporteres som misbruk eller spam (av andre debattanter), skjules automatisk for den som rapporterer. Deretter blir innlegget vurdert av Facebooks moderatorer.

Slette / utestenge

Dersom du bryter Dagens enkle debattregler, har vi to sanksjonsmuligheter:

Vi kan slette kommentaren din, eller vi kan utestenge deg helt fra all debatt hos oss ved gjentatte overtramp.

Dersom kommentaren slettes, vil den kun være synlig for din lukkede krets med registrerte venner på Facebook. Innlegget kan ikke lenger leses av andre som er inne på dagen.no.

Dersom vi utestenger deg, vil du ikke lenger kunne skrive artikkelkommentarer som er synlige for offentligheten på våre nettsider.

Vi begrunner ikke ytterligere hvorfor vi fjerner kommentarer eller utestenger profiler. Det gjør heller ikke Facebooks moderatorer.

Hvem har ansvar?

Dagen har ikke redaktøransvar for kommentarer som er slettet - og fjernet fra offentligheten. Men du må være oppmerksom på at du som skriver et innlegg vil være personlig ansvarlig for innholdet, enten dette fremsettes på våre nettsider eller overfor ditt eget lukkede nettverk med Facebook-venner.

Velkommen til debatt på dagen.no!

PS: Hyggelig om du trykker «liker» på vår Facebook-side. Da får du jevnlig nyheter fra Dagen inn i nyhetsstrømmen på FB.

Les også
Hva kjennetegner homofilt samliv?