HEDRET: Asia Bibi poserte i februar 2020 med et diplom som bevis på at hun er en æresborger av Paris. Bildet er tatt fra rådhuset i den franske hovedstaden.

Forfølgelsen ingen følger

Asia Bibi har blitt en stemme for de stemmeløse som kristen kvinne i Pakistan.

Golgata kors og påsken er ikke bare en fortelling om menneskesønnen som ble knust for verdens misgjerninger. Det er også et frampek på en forfølgelse av de som trodde på at samme mann sto opp igjen tre dager senere.

Frampek ble til startskudd under pinsen. Med Ånd og økt frimodighet, økte forfølgelsen parallelt. Særlig Det nye testamentet bærer preg av å ha vært skrevet under forfølgelse. Apostelen Paulus var en intens forfølger av kristne før han selv ble intenst forfulgt som kristen. En underkommunisert side av alle brevene han skrev til menighetene, er trøst. Særlig innledningene og avslutningene preges av omsorg, forståelse og medfølelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jakten på kristne preger historien, og det preger dagen i dag. Det er knapt noen nyhet. Årlig publiserer organisasjonen Åpne Dører statistikker og liste over forfølgelsen av kristne. Utfordringen er å finne noe nytt, en ny inngang, som fatter interesse. Kanskje aller helst et ansikt utad.

Det fremste symbolet i vår tid er den pakistanske kvinnen Asia Bibi, som portretteres i ukens Korsets Seier. Tilbake i 2009 ble hun dømt til døden for å ha fornærmet profeten Muhammed etter en krangel med naboer i hjemprovinsen Punjab. Krangelen skal ha dreid seg om ei bøtte med vann da Bibi og flere andre kvinner var ute og høstet frukt. Ettersom Bibi var kristen og hadde brukt en kopp, mente de muslimske kvinnene at de ikke lenger kunne røre vannet i bøtta.

Av den lokale domstolen ble hun dømt til døden ved henging. Ni år senere ble hun frikjent av Pakistans høyesterett grunnet manglende bevis. I mellomtiden har det kommet flere rapporter om grov tortur. Hun har hele veien blitt tilbudt full frifinnelse dersom hun konverterer til islam. Det har hun avvist. Gang etter gang.

Det er grunn til å glede seg over frifinnelsen, og at hun fikk asyl i Canada, mye takket være internasjonalt press. Bakteppet er derimot dystert, nemlig det store mørketallet av kristne som lever under press i land som Pakistan – som ifølge Åpne Dører er det landet det er femte verst å være kristen i, kun slått av Nord-Korea, Afghanistan, Somalia og Libya.

«Man må beskrive virkeligheten som den er. Å kalle oss forfulgt er en underdrivelse. Vi blir utryddet», sa den kristne politikeren Hakkari fra den irakiske byen Erbil til forfatter og journalist Lars Akerhaug i 2016. Han videreformidlet historien til VG.

Før Irak-krigen i 2003 var det rundt 1,5 millioner kristne i Irak. I 2016 var det trolig færre enn 200.000 igjen. Og tallet var minkende.