ILLUSTRASJON: Vi byter berre ut alkoholhaldig drikke med alkoholfri drikke, hvis vi vil redusere kreftrisikoen, skriv leiarane i IOGT Midt-Noreg.

Er kreftfaren underkommunisert?

Kreft. Berre ordet kan gje oss frysningar. Korleis kan vi som samfunn, som folk og som medmenneske hjelpe kvarandre til å redusere kreftrisikoen? Ifølgje Dagbladet 15. juli i år og saka «Slår kreftalarm etter alkofunn», så kan det å redusere alkoholinntaket gje ein helsegevinst når det gjeld kreftrisikoen.

«Forskarar ser nå en tydeligere sammenheng mellom alkoholinntak og kreft. Norsk professor mener faren er underkommunisert», skriv Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vidare står det: «Alkohol er knyttet til flere krefttyper og rundt 4 prosent hvis man legger sammen ulike krefttyper, dette er en andel som kunne vært unngått, sier Inger Torhild Gram, professor i forebyggende medisin ved UIT Norges arktiske universitet, til Dagbladet. 

Over fire prosent av alle nye krefttilfeller på verdensbasis i 2020, var knyttet til inntak av alkohol. Det viser en ny internasjonal studie publisert i tidsskriftet The Lancet Oncology. Tre fjerdedeler av de anslåtte tilfellene var forbundet med omfattende eller risikabel drikking.»

Kva vil dette seie i praksis for dei av oss som eventuelt vil redusere kreftrisikoen? Jau, då byter vi berre ut alkoholhaldig drikke med alkoholfri drikke, viss vi ikkje allereie berre drikk alkoholfritt, og så reduserer vi sjansane for å få kreft.

Det skulle vere ei enkel affære for dei fleste av oss. Vi ønskjer oss alle lukke til med drikkebytet – og helsegevinsten! Studien i Dagbladet si sak «anslår» at fleire enn 6,3 millionar tilfelle av ulike kreftformer har eit dokumentert samband til alkohol.

God sommar vidare!