Advarer mot prinsesse og sjaman i kirken
– Forstår ikke dybden av hva det vil si å tilhøre en hellig Gud, sier kristen medieleder, som er gjest i denne ukens podkast.
GJEST: Daglig leder Jarle Haugland i Tro & Medier (midten) er gjest i podkasten til og Tarjei Gilje denne uken. Foto: Tore Hjalmar Sævik
GJEST: Daglig leder Jarle Haug
...
GJEST: Daglig leder Jarle Haugland i Tro & Medier (midten) er gjest i podkasten til og Tarjei Gilje denne uken. Foto: Tore Hjalmar Sævik
Del

Den planlagte samtalen mellom prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek i St. Petri kirke i Stavanger er et av temaene i ukens episode av Dagen-podkasten Tore og Tarjei.

Gjest er daglig leder Jarle Haugland i Tro & Medier.

– Kanskje er dette et symptom på en kirke som ikke lenger forstår dybden av hva det vil si å tilhøre en hellig Gud, som sier at du ikke skal ha andre guder enn meg, sier Haugland.

Hør podkasten ved å klikke på lydsporet under:

– Problematisk verdensbilde

Arrangementet skal etter planen finne sted i mai. Biskopen i Stavanger, Anne Lise Ådnøy, mener det dreier seg om «selvutvikling». Da synes Haugland hun formidler et problematisk verdensbilde. Han mener en sjaman står for en virkelighetsforståelse som ikke er kristen.

– Gud ønsker å være Herre på alle arenaer. Vi kan ikke si at her kan vi legge troen vekk, sier han.

Tar skjermfri

Skjermfri uke er et annet tema i podkastepisoden. Dette har Tro og Medier, som tidligere het Familie & Medier, arrangert uken før påske siden 2012.

– Vi utfordrer folk til å ta en uke fri fra skjermene utenom arbeidstid og skole, sier Haugland.

Han forklarer at det handler om å ta tilbake tiden og styringen over egen mediebruk.

– Poenget er ikke egentlig denne uken, men å utfordre folk til en bevisst mediebruk de 51 andre ukene, sier han.

Velvilje for Jensen

Youtube-predikanten Levi Jensen, som er blitt svært populær blant ungdom, blir også diskutert.

– Den umiddelbare reaksjonen hos veldig mange er at dette er litt spesielt, sier Haugland.

Han påpeker at mange kan reagere på Jensens stil, med blant annet tungetale og utrop. Og han tror det kan være underholdningsverdien som gjør Jensen interessant for en stor andel av seerne.

– Men jeg tror at vi som kristne trenger å puste en gang ekstra. Ok, han er en original. Gud har brukt veldig mange originaler oppigjennom, sier Haugland.

Inspirert ungdom

Tro & Medier-lederen oppfordrer til å vurdere om Jensen forkynner en kristen tro og har et hjerte for menneskene han vil nå.

– Da er det et godt utgangspunkt, om det så er høy grad av originalitet, om det så er 97 prosent som ler av ham, sier Haugland.

Blant kristne ungdommer registrerer han at det er en del som vender fenomenet Levi Jensen til et eksempel på kristent vitnesbyrd med glimt i øyet.

I podkastepisoden diskuteres det også hvordan påsken kan bevares som en kristen høytid.