EKSTREMISTER: Den andre sørgelige begivenhet fant sted 31. juli. Unge jødiske ekstremister kastet en brannbombe inn i en tilfeldig palestinsk families hus i landsbyen Duma. Far, mor og en 18 måneder gammel gutt ble drept, skriver Ole Andersen. Bildet er fra huset hvor den omtale familien bodde.  Foto: Foto: Abed Omar Qusini, Reuters/NTB Scanpix

Også jødisk terror er ond

mandag 11. januar 2016

Synspunkt

De er unge fylt av hat. De hater araberne. De hater moderate og 
sekulariserte israelere. De hater messianske jøder. De er motstandere av staten Israel, og ønsker å erstatte den med en ikke-demokratisk stat, hvor det kun er plass til ortodokse jøder. Og de er villige til å 
bruke hærverk og vold for å fremme ideologien sin.

Det skjer mange positive ting i Israel, men dessverre også noen negative. En av de svært sørgelige ting i 2015 var veksten i noen små ekstreme grupper blant bosetterne på Vestbredden. Særlig tre begivenheter i 2015 har gjort dem synlige.

I juni satte ekstremister den berømte kirken i Tabgha i brann. Det var der det ene av Jesu matundere etter tradisjonen fant sted. Slagord malt på kirken viste at gjerningsmennene var fanatiske religiøse jøder som ønsket å rense Israel for kristne og alt kristent.

Den andre sørgelige begivenhet fant sted 31. juli. Unge jødiske ekstremister kastet en brannbombe inn i en tilfeldig palestinsk families hus i landsbyen Duma. Far, mor og en 18 måneder gammel gutt ble drept.

Den tredje sørgelige begivenhet var et bryllup i Jerusalem i desember. I de israelske medier har det blitt kjent som «hatets bryllup». Den israelske tv-kanalen Channel 10 viste videoopptak fra festen, hvor bryllupsgjester danser rundt med skytevåpen i hendene, mens de synger sanger om hat og hevn. En av gjestene holder en plakat med et bilde av den lille gutten som ble brent ihjel i Duma. På filmen ser man en person som stikker en kniv gjennom bildet av den lille gutten.

De tre begivenhetene avslører at det finnes en liten gruppe ekstremt fanatiske, rasistiske jøder med tilknytning til de mest ytterliggående bosetterne.

De er unge fylt av hat. De hater araberne. De hater moderate og sekulariserte israelere. De hater messianske jøder. De er motstandere av staten Israel, og ønsker å erstatte den med en ikke-demokratisk stat, hvor det kun er plass til ortodokse jøder. Og de er villige til å bruke hærverk og vold for å fremmes ideologien sin.

Denne lille gruppen israeleres hat ligner hatet hos Hamas og Islamsk Stat. Det eneste lyspunktet er at et stort flertall av israelere, representert av israelske ledere fra høyre til venstre, også blant bosetterne, er enige om å ta fullstendig avstand fra dem. På dét punktet er det en markant forskjell til de palestinske lederne, som ofte åpenlyst sympatiserer med terrorister.

Som kristne må vi fordømme disse jødiske terrorister – likesom vi fordømmer de islamske terrorister i Hamas og Islamsk Stat.

Dessverre er det nødvendig å si det. For det finnes noen kristne som støtter jøder fra den ytterste høyre fløy, selv om de hyller hat og vold. Det må vi ikke! La oss i stedet stå sammen med det store flertall i Israel, som blankt avviser de jødiske ekstremisters ideologi som ond.