ALKOHOL: Jeg synes det er utrolig flott at andre partier nå vurderer helt alkoholfrie arrangementer. Frp gjorde imidlertid klart at de uansett skal fortsette med alkohol i partipolitiske sammenhenger, selv om alle de andre partiene nå å endre reglene, skriver Rebekka Ljosland. Bildet er fra pressekonferansen i anledning utvidelsen av regjeringen onsdag.  Foto: Illustrasjonsfoto: Lise Åserud, NTB scanpix

Er politikken fattig uten alkohol?

fredag 19. januar 2018

Synspunkt

Det kan virke som om vi tar fra mennesker friheten til å velge selv. Men det handler om å sørge for frihet for flest mulig og legge til rette for at politiske arrangementer er trygge.

Denne høsten har vært opprivende og sjokkerende for mange. #Metoo-kampanjen skulle vise seg å bli langvarig – og flere toppledere har fratrådt sine stillinger som følge av den. Både i offentlig og privat sektor har det skjedd en ryddejobb. #Metoo satte seksuell trakassering på dagsorden. Offentlige etater, organisasjoner og private bedrifter har måttet evaluere og fornye sin kultur.

#Metoo har flere sidedebatter. En av dem handler om alkohol på politiske arrangementer. Min egen partileder, Knut Arild Hareide, utfordret de ulike partiene gjennom et innlegg på Facebook sist fredag til å la være å betale alkohol på medlemsarrangementer. Hareide mener videre at alkohol er den «store elefanten i rommet».

Kommentarfeltet til Hareide genererer for det meste full støtte fra for eksempel Blå kors, men enkelte spør: «Er det ikke ansvarsfraskrivelse å skylde på alkoholen?» Hareide svarer bekreftende. Det handler selvsagt om holdninger. La det ikke være noen tvil; Hovedproblemet er at noen tror de kan herje fritt med andre mennesker. Slike holdninger må vi til livs. Men alkohol er ikke irrelevant.

I forlengelsen av ryddejobben som er gjort i høst er det naturlig å diskutere alkoholens plass på politiske arrangementer, og også alkoholens plass i samfunnet. Som skjenkebyråd i Bergen mener jeg dette er en viktig debatt å ta. Alkohollovens formål er klart. Loven har som mål å begrense «i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære». På landsmøter, konferanser og andre politiske arenaer, er det som regel både unge og godt voksne politikere sammen. På så å si samtlige politiske arenaer er også tillitsvalgte fra ungdomspartiene tilstede. Det er en god grunn til å ha restriktive regler for alkoholservering.

Ifølge norsk helseinformatikk er dette noen av alkoholens generelle virkninger; alkohol sløver den kritiske sansen, øker impulsivitet og aggressivitet. Det noen vurderer som etisk riktig i en edru situasjon, trenger ikke bli vurdert på samme måte i en beruset situasjon. Det er en grunn for at det skal svært lite alkohol til for at man ikke kan kjøre bil. Promillegrensen i trafikken er 0,2.

Noen har kanskje generelt lite problemer med å oppføre seg, men mister såpass mye dømmekraft etter mye inntak av alkohol at det går galt. Det hjelper lite å skylde på alkoholen hvis man er påvirket. Men når vi ser det er så mange som sliter med å kontrollere det, har vi som samfunn et ansvar for å tilrettelegge for rusfrie arenaer.

Enkelte partier har tatt konsekvensene av #Metoo, som for eksempel Arbeiderpartiet, som nå vil endre skjenkepraksis. Jeg synes det er utrolig flott at andre partier nå vurderer helt alkoholfrie arrangementer. Frp gjorde imidlertid klart at de uansett skal fortsette med alkohol i partipolitiske sammenhenger, selv om alle de andre partiene nå å endre reglene. Det samme partiet vil la 18-åringer kjøpe sprit og også forlenge åpningstidene.

Journalister som har vært på KrFs landsmøter har ofte kommet med noen stikk i samtaler med oss som har vært delegater, fordi vi ikke serverer alkohol til festmiddagen og andre måltider. Jeg tror nok det vil gå noen år før journalister igjen gjør et poeng av det.

KrF og KrFU har aldri alkohol på sine egne arrangementer. Enkelte argumenterer med at vi tar fra mennesker friheten til å velge selv. Men egentlig handler det om å sørge for frihet for flest mulig, og legge til rette for rammer på politiske arrangementer som er trygge. Det er bedre å ofre alkoholen og gleden over et eller to glass vin på et politisk arrangement, hvis alternativet er at holdninger og grenser viskes ut og at det er større sjanse for at seksuell trakassering og andre overgrep kan finne sted. Både i KrF og i alle andre partier trenger vi unge jenter og gutter som ønsker å forandre samfunnet til det beste uten at de skal oppleve ubehagelige og uakseptable hendelser. Politikken er spennende, krevende og forandrer verden. Jeg vil hevde at den ikke blir fattigere uten alkohol. Tvert om. Den gjør oss rikere.